🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сривът на технологичните акции на Уолстрийт се задълбочава

Петролът се понижи под 40 долара за барел за първи път от юни

Разпродажбата на технологичните акции на Уолстрийт се задълбочава, след като във вторник цените се понижиха в диапазона от 4 до 21%. Спадът на цените започна през миналата седмица, след като дотогава цените достигнаха рекордни нива. В края на търговията Apple, Amazon, Facebook и Alphabet - компанията, майка на Google, загубиха съответно 6.73%, 4.39%, 4.09% и 3.64%. Ударът при Tesla беше най-голям, след като компанията на Илън Мъск загуби за ден 21.06% от пазарната си капитализация. Само Netflix се размина с по-голям спад, като цената на акциите й се понижи с 1.75%.

Разпродажбите се отразиха и на борсовите индекси - технологичният индекс Nasdaq загуби 4.11%, S&P 500 - 2.78%, а Dow Jones - 2.25%. От началото на септември Nasdaq се е понижил с почти 8% и това е най-лошото начало на месеца от дотком срива през 2001 г.

Търговията в сряда започна с ръст на индексите с около 1% и повишение на акциите на технологичните акции, но то е доста под намаленията от последните дни.

Редица анализатори предупреждаваха, че фондовият пазар прекалено бързо е набрал скорост и се е възстановил от големия спад през март, когато беше обявена пандемия от коронавирус.

Разпродажбата на технологични акции се подхранва и от опасенията за огромни покупки на кол опции, които дават възможност за покупка на акции. Това повишава риска от по-голяма корекция на други пазари, отбелязва Reuters. Такива сделки е направила Softbank, като твърденията са, че по този начин японската компания допълнително е подхранила възходящото движение на американските фондови борси.

"Представянето Уолстрийт ще остави сериозни следи и най-забележително е как технологичните акции паднаха доста агресивно. Инвеститорите ще следят това отблизо", казва Том Пиотровски, пазарен анализатор в австралийската брокерска компания CommSec.

Сега инвеститорите са насочили вниманието си към президентските избори в САЩ, до които остават по-малко от два месеца. Двамата основни претенденти - настоящият президент Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън, си разменят постоянно нападки.

Сплит - скок - спад

В основата на ръста на технологичния сектор стоят акциите на Apple и Tesla, които привлякоха спекуланти, след като и двете компании решиха да разделят акциите си. Книжата на технологичната компания поскъпнаха с 30% от обявяването на сплита на книжата преди по-малко от две седмици, а тези на производителя на електрически автомобили - със 70%.

Разделението на акциите обикновено води до по-активна търговия с тях и възможност в нея да се включат и по-малки инвеститори.

Петролът тръгна надолу

Петролът също пострада - брентът се търгува на цена под 40 долара за барел за първи път от юни. Анализатори отбелязват, че спадът със 7.6% на цената на суровината се разглежда като показател за очакванията за глобален растеж. Освен това от август петролният картел ОПЕК увеличи добивите.

Понижението на Уолстрийт се пренесе и на азиатските пазари, където акциите също отстъпиха, а борсовите индекси спаднаха с над 1%.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qjd24566910 avatar :-|
    Тангра

    Акции, сър! :(

    Нередност?
  • 2
    packer avatar :-|
    packer

    Пълна лудница. Борсите заприличаха на казина.

    Нередност?
Нов коментар