Разпродажба на технологичните акции свали индексите на Уолстрийт

Инвеститори затвориха позиции в Apple, NVidia, AMD и Tesla

Акциите на Tesla загубиха 9% в четвъртък
Акциите на Tesla загубиха 9% в четвъртък
Акциите на Tesla загубиха 9% в четвъртък    ©  Reuters
Акциите на Tesla загубиха 9% в четвъртък    ©  Reuters

Индексите на Уолстрийт се понижиха рязко в четвъртък, след като инвеститори разпродадоха акции в технологични компании. Най-привлекателните и популярни акции в момента - на Apple и Tesla, изгубиха над 8%. Същият спад отчетоха и книжата на Nvidia и AMD.

Така водещите американски индекси отстъпиха от рекордните си нива в сряда. В края на сесията в четвъртък Dow Jones спадна с 2.8% до 28 292 пункта, което е най-голямото понижение от 11 юни. S&P 500 отстъпи с 3.5%, а очаквано Nasdaq беше най-потърпевш от разпродажбите на технологичните компании и се понижи с 5%.

Пониженията на индексите в САЩ дойдоха въпреки по-добри от очакваните данни за безработицата в страната. В Европа основните индекси се понижиха с около 1.5% в четвъртък, след като в сряда напреднаха с над 1%.

Редица анализатори отбелязваха през последно време, че фондовият пазар твърде бързо преодоля спада от началото на пандемията и се върна към растеж, въпреки че възстановяването на водещите икономики по света е твърде далеч.

Разбира се, масовите разпродажби в четвъртък при технологичния сектор са и част от процеса по прибиране на печалбата от големите инвеститори.

"Дори и с понижения от 3% до 5% пазарите все още са на впечатляващи нива", смята Лари Перузи, директор в Mischler Financial. Според него данните за заетостта през август, които ще бъдат публикувани в петък, могат отново да подновят ръста на пазара, ако се окажат много по-добри от очакванията.

Освен това инвеститорите може да ускорят прибирането на печалбата с наближаването на президентските избори през ноември.

Все още няма коментари
Нов коментар