🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Петролът надхвърли 80 долара за барел за пръв път от три години

Недостиг на природен газ и мерки против замърсяването в Китай вдигат цената на суровината

Цената на петрола достигна 80 долара за барел за първи път за последните три години. Сортът брент поскъпна с 0.8% до 80.19 долара за барел във вторник, като за втори пореден ден цената отбеляза рекорд, невиждан от октомври 2018 г. насам. Така към днешна дата петролът е поскъпнал с почти 55% от началото на годината.

Ръстът при суровината е част от общата тенденция на повишаващи се цени на енергийните пазари, като към края на годината се очаква недостигът на количествата да се задълбочи. Потреблението на горивата - от бензин до самолетно гориво, се повиши през последните седмици, след като правителствата започнаха да смекчават мерките срещу разпространението на ковид.

На какво се дължи повишението

За поскъпването на петрола допринасят растящите цени на природния газ, които достигнаха рекордни нива през последните седмици поради недостатъчните инвестиции в производство, голямото търсене и конкуренцията за доставки между Европа и Китай. Последствията от газовата криза се усетиха в редица индустрии. Очаква се производството на електроенергия в някои страни да замени скъпия природен газ с петрол.

Наред с това цената на нефта се покачва поради екологични мерки на Пекин, които спряха работата на някои фабрики на въглища и оставиха много домове в североизточната част на страната без електричество. Стремежът на китайските власти за чиста енергия е мотивиран от желанието им да намалят замърсяването на въздуха, докато столицата се приготвя да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през февруари. Китайските електроцентрали са изправени пред голям спад на производството, който повиши цената на въглищата за ТЕЦ-овете с 96% тази година. Държавните медии в страната се опитаха да тушират напрежението, като обявиха, че властите предприемат мерки за облекчаване на недостига на електроенергия и предотвратяване на необявени прекъсвания на захранването.

Фючърсите на суров петрол в Шанхай се повишиха с 27% спрямо ниското си ниво в края на август, което принуди Пекин този месец да обяви първия си публичен търг на държавни петролни резерви за местни рафинерии.

Междувременно криза с доставките на петрол се разгоря във Великобритания отчасти поради липсата на шофьори за товарни превози. Дефицитът се задълбочи, след като започна вълна от паническо изкупуване на малкото останали количества в бензиностанциите.

Част от добива на нефт в Мексиканския залив остава замразен поради щетите от урагана Ида. Така количествата в САЩ са под очакваните нива, което също допринася за поскъпването, смята Стивън Бренок от търгуващата с петрол компания PVM.

Какво да очакваме

Зимата крие потенциал за "глобална енергийна криза", заяви пред Financial Times Робърт Рени, ръководител на глобалната пазарна стратегия в Westpac. Нивата на запасите в САЩ са доста под средните преди периода на пиково потребление в края на годината, допълни той.

Разрастването на недостига на горива накара Goldman Sachs тази седмица да прогнозира глобално поскъпване през следващите месеци. Инвестиционната банка очаква петролът брент да достигне 90 долара за барел до края на годината. Разминаването между търсене и предлагане в световен план е по-голямо от очакваното, казва анализът. Търсенето се е възстановило по-бързо от очакваното, докато предлагането остава ограничено.

Страните от ОПЕК+ постепенно възстановяват намаленото в началото на пандемията производство, но устояват на натиска за допълнително увеличаване на количествата, за да се охлади пазарът, за което настояват най-вече САЩ. Очаква се следващата седмица на среща на организацията да се реши дали да продължи да се увеличава производството с 400 хил. барела на ден, както бе последната договорка, или с повече.

Все още няма коментари
Нов коментар