🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След тежък уикенд криптовалутите продължават да поевтиняват

Биткойн се срина под 50 хил. долара и за пореден път показа нестабилността си

Цената на биткойн падна под 50 хил. долара през уикенда.
Цената на биткойн падна под 50 хил. долара през уикенда.
Цената на биткойн падна под 50 хил. долара през уикенда.    ©  André François McKenzie
Цената на биткойн падна под 50 хил. долара през уикенда.    ©  André François McKenzie
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Криптовалутите не са застраховани срещу паника. След като в петък фондовите пазари бяха заляти от червена вълна на фона на несигурността от централните банки и растящата инфлация, напрежението през уикенда се прехвърли и на криптопазарите. В рамките само на няколко часа стойността на биткойн се срина с над 15%, от 57 хил. долара до 45 хил. Въпреки че се възстанови частично през следващите часове, за последния месец биткойнът е загубил над 20% от стойността си.

Ликвидността е проблема

Според повечето анализатори причината за спадa е маржин кол, или когато инвеститор трябва да продаде част от инвестициите си, за да покрие част от загубите си. "Изглежда, че някой вероятно е надвишил нивата си на маржин вчера и по този начин е бил "принуден" да продаде", отбелязва Мат Мейли, анализатор в Miller Tabak, пред CNBC. "Пазарът на биткойн обикновено е много "по-тънък" през уикендите, така че това вероятно изостри спада. След като прахът се утаи, купувачите се върнаха и това стабилизира цените", добавя Мейли.

Според представители на някои криптоборси цената на биткойн се е сринала дори до невиждани нива. Джейсън Лау, главен оперативен директор на борсата за криптовалути Okcoin твърди, че цената на биткойн се е свякла до 28 хил. долара в събота. "Както обикновено се случва, ефектът на доминото на пазарите на деривати доведоха до преувеличени движения", споделя Лау пред Yahoo Finance. Тъй като обикновено по-малко хора търгуват през уикендите, нивата на ликвидност на криптопазарите често изтъняват, осигурявайки твърде малък буфер срещу подобни сривове.

Върхове или дъна

"Ще бъде интересно да видим какво ще се случи, когато дойде понеделник", добавя Лау пред Yahoo Finance. Въпреки че криптопазарите са активни и през уикендите, много институции почиват в събота и неделя. Спадът през уикенда е нарушил ликвидността на криптопазарите, но все още не е ясно, когато "официално" започне търговията. Спадът може да продължи, когато започне редовната сесия в понеделник, защото Чикагската търговска борса (CME) например, на която се търгуват фючърси, свързани с биткойн, не работи в събота, и може да бъде залята от поръчки за продажби в началото на седмицата. На другите пазари днес биткойн се търгува за 47.3 хил. долара.

Към настоящия момент сценарият изглежда точно такъв. Цената на биткойн продължава да пада, с над 3.5% засега, преди отварянето на борсите в САЩ. Спадът в стойността на втората по големина криптовалута, етериум, в понеделник е дори по-голям - около 6% (към 13:00), като вече се търгува на нива под 4 хил. долара. Според Лау към настоящия момент няма причини за излишни притеснения. "По принцип пандемичните парични политики и спадащата покупателна способност не са изчезнали и само ще предизвикат повече интерес към оскъдни активи като биткойн", смята Лау.

Все още няма коментари
Нов коментар