🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Bitcoin премина за първи път 68 хил. долара и постави нов исторически рекорд

Страховете от инфлация засилват търсенето на криптовалути и злато

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-голямата криптовалута поскъпна с 3.6% до 68 513 долара във вторник, което е нов исторически рекорд. Последва я и втората по големина - Ether, който удари 4840 долара за монета. Високата инфлация е в основата на бума на криптовалутите, тъй като инвеститорите търсят активи, които са застраховка срещу ръста в цените на стоки и услуги. Десетилетия за такава се считаше инвестицията в злато, но през последната година все повече инвеститори се насочват към криуптовалутите. Все пак златото също поскъпва през последните дни - за първи път от началото на месеца то премина 1825 долара за тройунция.

От началото на годината биткойн е поскъпнал с повече от 130%, докато етерът е нагоре с 550% по изчисления на Bloomberg. Въпреки поскъпването криптовалутите продължават да търпят критики заради своята волатилност, която поставя под въпрос способността им да са достатъчно сигурни при съхраняване на стойност. Бумът от последните дни повиши и общата им пазарна капитализация за първи път до над 3 трилиона долара по данни на CoinGecko.

"Търсенето на застраховка срещу инфлация нараства, като водещи са криптовалутите", пише в бележка до инвеститорите Крис Уестън от Pepperstone Financial Pty, цитиран от Bloomberg. И допълва: "Криптото в момента е там, където са бързите пари."

Все още няма коментари
Нов коментар