🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите по света набраха 100 млрд. долара от облигации само през първата седмица на годината

Мениджърите се стремят да осигурят евтини заеми преди очакваното повишаване на лихвите

По-голямата част от сделките са доминирани от банки, но не липсват и чуждестранни институции, които искат да наберат средства на американските пазари
По-голямата част от сделките са доминирани от банки, но не липсват и чуждестранни институции, които искат да наберат средства на американските пазари
По-голямата част от сделките са доминирани от банки, но не липсват и чуждестранни институции, които искат да наберат средства на американските пазари    ©  Reuters
По-голямата част от сделките са доминирани от банки, но не липсват и чуждестранни институции, които искат да наберат средства на американските пазари    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите по света набраха повече от 100 млрд. долара на пазара на облигации през първата седмица на тази година, тъй като финансовите мениджъри полагат усилия да се възползват от ниските разходи по заемите, преди лихвите да започнат да се покачват. Глобалното емитиране на корпоративни облигации достигна 101 млрд. от началото на годината до 7 януари, като сделките в САЩ достигнаха рекордни темпове. Това е второто най-силно начало на година за сектора, като единствено нивата от 2021 г. надхвърлят нивата от тази. Миналата година стойността на продадените облигации е била 118 млрд. долара по данни на Refinitv.

Пазарът на корпоративни облигации обикновено се покачва в началото на годината след по-слаба активност около празниците в края на декември. По-голямата част от сделките са доминирани от банки, но не липсват и чуждестранни институции, които искат да наберат средства на американските пазари. "Очевидно пазарът беше много активен в началото на годината", каза Дан Мийд, ръководител на синдиката за инвестиционен рейтинг в Bank of America. "Сред нашите емитенти има очакване, че лихвените проценти вероятно ще продължат да се покачват. Те ще се опитат да се възползват от пазара сега, докато има благоприятни условия за заключване на тези цени", добавя той пред Financial Times.

Не всичко е розово

Въпреки това банкери и анализатори предупреждават, че предизвикателните пазарни условия в първите дни на 2022 г. може да представляват затруднение в плановете на набиращите средства компании. Пазарите на дългови и капиталови инструменти бяха волатилни през миналата седмица, когато Федералният резерв потвърди сигналите, че лихвените проценти могат да се повишат по-рано и по-бързо, отколкото инвеститорите обикновено очакваха. Технологичният Nasdaq Composite се понижи с около 8% от най-високото си ниво през ноември, докато доходността на американските държавни облигации се повиши.

Тези ходове допринесоха за контрастно начало на пускането на нови емисии акции, които спаднаха до малко над 7 млрд. долара през първата седмица на 2022 г. Това е значителен спад спрямо 22 млрд. долара през същия период на предходната година. Допълнителните продажби на акции от компании, които вече са публично котирани, доминират и дори този нов бизнес е намалял повече от наполовина спрямо 2021 г. Все пак цялостното представяне остава по-добро според историческите стандарти, като 2021 г. е аномалия в традиционно по-бавните първи дни след нова година, които са по-слаби за емитирането на акции.

Повишаването на доходността на държавните облигации се изразява в по-високи разходи по обслужването на заеми за корпорациите, което натежава върху стойността на съществуващите облигации. В същото време това насърчи компаниите да излязат бързо на пазара, преди разходите по заемите да скочат. Още през тази година средната доходност на облигациите с инвестиционен клас се е повишила от 2.36% на 2.55%, според индекс, управляван от Ice Data Services.

"Това беше солидно начало на годината, но случилото се е показателно за среда за финансиране, в която ще бъде малко по-трудно да се ориентирате, отколкото видяхме през 2021 г.", казва Джони Файн, ръководител на емитирането на дългове от инвестиционен клас в Goldman Sachs, пред Financial Times.

Все още няма коментари
Нов коментар