🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските конгресмени може да си забранят да търгуват с акции

Предложеният закон е все по-близо до одобрение, Нанси Пелоси също е дала зелена светлина

Нанси Пелоси смени позицията си относно правата на конгресмените да търгуват с акции и вече е против.
Нанси Пелоси смени позицията си относно правата на конгресмените да търгуват с акции и вече е против.
Нанси Пелоси смени позицията си относно правата на конгресмените да търгуват с акции и вече е против.    ©  Reuters
Нанси Пелоси смени позицията си относно правата на конгресмените да търгуват с акции и вече е против.    ©  Reuters

Конгресът на САЩ е все по-близо до приемането на закон, който ще забрани на собствените му членове да търгуват с публични акции. Подобно предложение се обсъжда от доста време, но до момента председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси беше против такъв закон. Сега Пелоси, която е сред най-печелившите търговци на борсата в американския Конгрес, е дала зелена светлина и Комисията за администрация на Камарата на представителите е започнала изготвянето на нормативния текст. Очакванията са той да бъде предложен за обсъждане преди междинните избори през ноември, пише CNBC.

В Сената пък се обсъждат няколко варианта на подобни закони, като за момента този, който, изглежда, има най-голяма възможност да бъде приет, е разработен от сенатор Елизабет Уорън от Демократичната партия и сенатор Стийв Дейнс от Републиканската. "Когато сте избрани, вие сте тук, за да служите на хората, а не на елита, и мисля, че забраната за търговия с акции е стъпка напред, важна стъпка напред, за да възстановите вярата и доверието на американския народ в тази институция", каза Дейнс пред CNBC.

Това е изненадващо развитие на ситуацията, след като дълги години лидери и от двете страни на политическия спектър отказваха подобни предложения. В САЩ в момента в действие е законодателството STOCK, което забранява на конгресмените да търгуват с акции на базата на информация, която са получили по време на професионалните си задължения. Този акт беше представен и одобрен през 2012 г.

Въпреки че законът е в сила от 10 години, в това време никой член на Конгреса не е бил санкциониран по подобни обвинения. Съдебните документи, публикувани през октомври, показват, че разследването от Комисията по ценни книжа (SEC) по обвиненията срещу сенатора Ричард Бър все още продължава. Това се отнася до предположението, че през февруари 2020 г. Бър е наредил продажби на акции на стойност до 1.7 млн. долара след брифинг относно заплахата от зараждащата се пандемия от коронавирус.

Нечестното предимство на хората по високи позиции

По данни на Business Insider само за миналата година е имало 54 случая на нарушаване на законодателството STOCK. Скорошно проучване на компанията The Hill пък показва, че 76% от имащите право на глас американци са на мнението, че конгресмените и техните съпрузи имат "нечестно предимство" пред останалите на пазарите. Само 5% от участвалите в допитването са на мнение, че конгресмените трябва да бъдат оставени да търгуват на борсата.

"Намерението тук е да се гарантира, че конгресмените и техните съпрузи не търгуват или притежават отделни акции и облигации и така нататък", каза Дейнс. Все още не е ясно обаче какъв точно ще бъде текстът в законопроекта. Комисията за администрация на Камарата на представителите се очаква да позволи на конгресмените да поставят притежаваните от тях акции в тръстов фонд. От момента на влизане на дадения човек в Конгреса той ще загуби правото да търгува с тях, а това действие ще бъде извършвано от анонимен човек, който отговаря за пакета от акции на конгресмена. Работещият в изпълнителната власт американец няма да има правото дори да знае какво се случва с държаните от него активи.

Предложението на двамата сенатори обаче е по-крайно в мерките си. Според техния текст нито конгресмените, нито техните съпрузи или деца ще имат правото да търгуват с ценни книжа. Освен това, текстът планира и задължаването на конгресмените да продадат акциите си при встъпването в длъжност.

Ситуацията е подобна и във Федералния резерв

В началото на септември 2021 г. Федералният резерв предизвика критики, тъй като президентът на Резерва в Далас Робърт Каплан и президентът на поделението в Бостън Ерик Розенгрен, заедно със заместника му Ричард Кларида, направиха големи сделки в момент, в който бяха замесени в спорове относно паричната политика в ранните етапи на пандемията. Тогава Кларида премести книжа за между 1 и 5 млн. долара от фонд, преди да ги изкупи обратно от същия фонд само три дни по-късно - точно когато Фед беше готов да обяви голям паект стимули. И тримата в крайна сметка подадоха оставки, за да избегнат по-сериозни последствия.

Обсъжданите правила се различават значително от тези, които Фед прилага в момента. Американската централна банката въведе пълна забрана за закупуване на отделни акции. Ако служителите на Фед пожелаят да продадат вече закупени акции по време на престоя си, те ще трябва да дадат 45-дневно предизвестие. По този начин Фед се надява да попречи на служителите да злоупотребяват със знанията си за паричната политика.

Те все още ще имат право да купуват и продават диверсифицирани взаимни и борсово търгувани фондове. "Честно казано, аз съм озадачен от фокуса върху отделните акции", казва Саймън Джонсън от Училището по мениджмънт на MIT Sloan. "Професионалистите на Фед и конгресмените имат достъп до промени в политиката, които могат да повлияят на пазара като цяло", заяви пред The Economist Джонсън.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар