Защо инвеститорите все повече се притесняват от рецесия в САЩ

И защо скоростта на корекцията на фондовия пазар предлага оскъден комфорт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази година американският фондов пазар e толкова напрегнат, че само глупак би предвидил в средата на седмицата (или дори в средата на петък) дали цените на акциите ще завършат седмицата нагоре или надолу. Този път отговорът беше нагоре: При затварянето на пазара на 25 май индексът S&P 500 на водещите американски акции беше напът да прекъсне седемседмична губеща серия или да удължи агонията до осем седмици. Поне досега бенчмаркът избягваше (поне) 20% спад от върха си до най-ниската стойност, който е неформалната дефиниция за мечи пазар. Но има признаци, че пазарите в САЩ навлизат в нова, по-тревожна фаза.

От януари до началото на май падащите цени на акциите могат да бъдат обяснени с ефекта от нарастващата доходност по облигациите, тъй като пазарите с фиксиран доход отговориха на насоките на Федералния резерв, че лихвените проценти ще се покачват бързо и с много. По-високите лихвени проценти намаляват настоящата стойността на бъдещите печалби на компаниите. Акциите съответно поевтиняха, особено тези на технологичните фирми, чиито печалби се очаква да растат най-далеч в бъдещето. Но през последните седмици цените на акциите продължиха да падат, дори когато доходността на облигациите се понижи обратно. Тази комбинация показва страх от рецесия. Всъщност комбинацията от затягане на Фед, забавяне на БВП и нарастващи производствени разходи има зловещото усещане за по-късните етапи на бизнес цикъла. Експанзията е на едва две години. Въпреки това инвеститорите вече се притесняват, че корпоративните печалби са застрашени.

Световната икономика беше засегната от няколко големи шока. БВП на Китай вероятно ще се свие рязко през текущото тримесечие поради подновените локдауни, свързани с пандемията. Потребителите в Европа страдат от отслабваща покупателна способност поради високите цени на газа. Американската икономика изглеждаше устойчива. Но части от икономиката, които са чувствителни към нарастващите лихвени проценти, се разклатиха, въпреки че Фед едва сега започна да действа. Данните, публикувани на 24 май, показват, че продажбите на нови жилища са паднали с почти 17% между март и април. Всеки признак от корпоративните отчети, че търсенето намалява, причинява крах. Когато Snap, компанията зад Snapchat, приложение за социални медии, каза тази седмица, че продажбите й ще бъдат по-слаби, отколкото предполагаше през април, цената на акциите й падна с 43%. Цените на акциите на Walmart и Target се сринаха, когато и двете компании съобщиха, че са останали с купища непродадени стоки, след като са направили грешна преценка за потребителското търсене.

По-бавният растеж е един от учебникарските елементи за изстискване на печалбите. Последствие от предимно стабилната база на разходите на големите предприятия е, че когато продажбите се покачват или намаляват, печалбите се увеличават и намаляват с много повече. Този ефект увеличи печалбите значително миналата година, но тъй като БВП се забавя, тенденцията се обръща. Другият елемент на свиването на печалбата са по-високите разходи. Разнообразни проблеми в доставките повишиха цените на ключовите суровини, особено на енергията. Разходите за обслужване на дълга нарастват с лихвените проценти. Но основното притеснение са заплатите. Пазарът на труда в САЩ е стегнат. В резултат на това увеличението на заплатите стана по-щедро. Корпоративна Америка се намира в двойна примка в това отношение. Ако прехвърли нарастващите разходи за заплати в по-високи цени, това ще поддържа инфлацията висока и ще принуди Фед да повишава лихвените проценти по-агресивно. Ако поеме нарастващите разходи, това ще смаже печалбите.

Вижда ли се облекчение за инвеститорите? Някои анализатори смятат, че предстои отскок от мечия пазар. Тяхната теория е, че ако много търговци вече са продали акции, ще има по-малко потенциални продавачи, които да намалят цените в бъдеще. Но рали, базирано на по-балансирано заемане на позиции, няма да промени много неудобния макроикономически фон за акциите.

Ако може да се намери утеха в настоящата конюнктура, тя се крие във факта, че финансовите пазари са свършили голяма част от тежката работа на Фед вместо него. От началото на годината доходността на облигациите се повиши рязко; лихвите по ипотечните кредити се повишиха; спредовете върху корпоративните облигации са се увеличили; доларът се покачи; и цените на акциите паднаха. В един противоположен на фактите свят, в който финансовите пазари не отразяват двете увеличения на лихвения процент на Фед досега, рисковете от твърдо приземяване на икономиката, парадоксално, биха били по-големи. Инфлационният натиск ще продължи да се увеличава. Но както изглеждат нещата в момента, лихвите може и да не са толкова високи, колкото би трябвало. На фона на почти постоянен спад за фондовия пазар това не е голямо удобство. Но всяко малко нещо помага.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар