🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите в строителството и търговията са песимисти за следващите 6 месеца

Инфлацията, по-слабо търсене и проблеми с работната ръка са сред основните проблеми на бизнеса

Най-много падат оценките в строителния сектор на фона на по-лоши очаквания и слаби поръчки
Най-много падат оценките в строителния сектор на фона на по-лоши очаквания и слаби поръчки
Най-много падат оценките в строителния сектор на фона на по-лоши очаквания и слаби поръчки    ©  Надежда Чипева
Най-много падат оценките в строителния сектор на фона на по-лоши очаквания и слаби поръчки    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Бизнес климатът в България отново се влошава през май. Икономическите нагласи на мениджърите в страната отчитат лек спад през този месец, след като регистрираха подобрение през април. Общият показател е с 0.7 пункта надолу, а понижението идва основно от компаниите в строителството и търговията на дребно, показват резултатите от бизнес анкетите на НСИ. Общата оценка на компаниите за бизнес средата достига 17.8 пункта и е сравнима с тази от началото на годината, което показва, че засега те успяват да се справят с шока във веригите за доставки и поскъпването на суровините на световните пазари от началото на войната в Украйна през февруари. Анкетите улавят и ефекта от спрените в края на април доставки на руски газ, чиито потребители са най-вече топлофикациите, както и торовите и стъкларските заводи.

Междувременно промишлената инфлация продължава да се ускорява и през април достига 40% на годишна база, показват данните на НСИ. Расте делът на мениджърите, които очакват продажните цени също да продължат да вървят нагоре, след като потребителската инфлация надхвърли 14% миналия месец. Според анкетите най-разпространен проблем за бизнеса остава общата икономическа несигурност, но все повече фирми изпитват и недостиг на работна ръка.

По-добрите нагласи в услугите не успяват да компенсират спада

Най-драстично се влошават нагласите в строителството, където оценката пада с 3.6 пункта. Понижението се дължи главно на по-лоши очаквания за активността в 6-месечен хоризонт. Нивото на получените нови поръчки се оценява негативно, а тенденцията е за ръст на продажните цени. За 58% от фирмите проблем е поскъпването на материалите, а една трета изпитват недостиг на работна ръка. Тези дялове леко се свиват в сравнение с април.

Нагласите се понижават и в търговията на дребно. Показателят в сектора е с 2.2 пункта надолу поради влошени очаквания за състоянието на бизнесите и за обема на продажбите. По-голяма част от търговците предвиждат ръст на цените. Недостатъчно търсене и конкуренцията в бранша остават най-честите проблеми пред фирмите след общата икономическа несигурност.

Оценката за бизнес климата в промишлеността се понижава с 0.8 пункта на фона на по-лоши очаквания на предприятията за следващите 6 месеца. Според мениджърите поръчките през последния месец леко се увеличават, но очакванията за производствената активност не се подобряват. Растат проинфлационните нагласи в сектора - 35% от фирмите предвиждат, че цените ще продължат да вървят нагоре. Делът на предприятията, които имат проблем с ниско търсене в страната и чужбина, спада, но все повече от тях изпитват недостиг на работна ръка - 29% от анкетираните.

Единствено в сектор услуги нагласите се подобряват този месец. Общият показател там расте с 4.3 пункта поради благоприятни оценки за настоящото и за очакваното състояние на бизнеса. Позитивни са оценките и по отношение на търсенето. Повече стават фирмите, очакващи ръст на цените и в този сектор. До 22% нараства делът на предприятията, които изпитват недостиг на служители.

Промишлената инфлация се ускорява с рекорден темп и достига 40.2%

Цените на производител в промишлеността продължават да растат с рекордни темпове през април, показват данните на НСИ. Промишлената инфлация се ускорява до 40.2% спрямо година по-рано - най големият ръст от 2005 г. насам, откогато се води статистиката. Най-драстичен е ръстът в енергетиката - с близо 94% нагоре, а в преработващата и добивната промишленост съответно 25% и 22%. На месечна база цените растат с 3.3%, а най-голямо е увеличението в добивната промишленост - 6.4%.

На годишна база индексът на цените на производител за международния пазар са с 26% нагоре, докато тези на вътрешния растат по-бързо - с близо 50%.