🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономисти прогнозират рецесия в САЩ догодина

Резултатите от проучването на Financial Times и Initiative on Global Markets противоречат на позицията на Фед, че може да намали търсенето, без да причинява значителен икономически спад

Инфлацията в САЩ не спира да нараства и през май достигна 8.6%
Инфлацията в САЩ не спира да нараства и през май достигна 8.6%
Инфлацията в САЩ не спира да нараства и през май достигна 8.6%    ©  Reuters
Инфлацията в САЩ не спира да нараства и през май достигна 8.6%    ©  Reuters

Икономиката на САЩ ще изпадне в рецесия през следващата година според близо 70% от икономистите, анкетирани от Financial Times като част от икономическото проучване на изданието и Initiative on Global Markets (IGM). Последното проучване прогнозира спад на най-голямата икономика в света на фона на увеличените усилия на Федералния резерв да ограничи най-високата инфлация от около 40 години насам.

От март досега централната банка на САЩ повиши своя базов лихвен процент с 0.5 процентни пункта от почти нулеви нива. Федералният комитет за отворен пазар FOMC се събира отново във вторник за двудневна среща, по време на която се очаква да се приложи първото последователно повишаване на лихвите от 1994 г. насам.

Почти 40% от 49-те икономисти, участвали в проучването на FT и IGM прогнозират, че Националното бюро за икономически изследвания (NBER) ще обяви рецесия през първото или второто тримесечие на 2023 г. Една трета от икономистите смятат, че рецесията ще бъде отложена до втората половина на следващата година. NBER характеризира рецесията като "значителен спад в икономическата активност, който се разпространява в цялата икономика и продължава повече от няколко месеца".

Фед смята друго

Резултатите от проучването, събрани между 6 юни и 9 юни, противоречат на позицията на Фед, че може да намали търсенето, без да причинява значителен икономически спад. Централната банка прогнозира, че тъй като повишава лихвените проценти, работодателите в САЩ ще изберат да намалят заплащането, вместо да съкращават персонал, което на свой ред ще успокои ръста на заплатите.

Председателят на Фед Джером Пауъл призна, че усилията на банката да ограничи инфлацията могат да причинят "известна болка", която да доведе до "известно" повишаване на нивото на безработицата. Но много от анкетираните икономисти са загрижени за вероятността да има по-неблагоприятен резултат предвид сериозната инфлация.

В сравнение с проучването на FT от февруари, повече икономисти вече са на мнение, че основната инфлация, измерена чрез индекса на цените на разходите за лично потребление, ще надхвърли 3% до края на 2023 г.

Увеличаването на енергийните разходи беше цитирано преобладаващо като фактор, който потенциално ще поддържа възходящ натиск върху инфлацията през следващите 12 месеца, последван от продължителни прекъсвания на веригата за доставки. До края на годината средната оценка за базисната инфлация е 4.3%.

Близо 40% от икономистите предупреждават, че Фед няма да успее да контролира инфлацията, ако само повиши лихвения процент до 2.8% до края на годината. Това ще изисква повишаване на лихвения процент с половин пункт на всяко от следващите три заседания на централната банка през юни, юли и септември, преди да влезе в типичния си ритъм от четвърт пункт за последните две срещи през 2022 г.

Дийн Крушор, който работи като икономист в клона на Фед във Филаделфия от 14 години, предупреди, че централната банка може да се наложи да повиши лихвите до приблизително 5%, за да овладее проблем, който той смята, че е до голяма степен причинен от чакането на Фед "прекалено дълго", за да предприеме действия.

"Винаги е трудно да намалиш инфлацията, след като я изпуснеш от бутилката", казва той.