🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на световната икономика се забавя, но не спира. Засега

Китайската и руската икономика обаче вероятно се свиват

Темата накратко
  • Потребителите вероятно са способни да продължават да харчат още известно време, въпреки че инфлацията намалява покупателната им способност
  • Растящите разходи удрят печалбите на някои търговци на дребно, но показателят на ОИСР за бизнес нагласите остава стабилен

От 1900 г. световната икономика изпада в рецесия (определена като годишен спад на БВП на човек) средно около веднъж на десетилетие. През 2020 г. светът преживя най-резкия спад от края на Втората световна война. Задава ли се нова рецесия само две години по-късно?

Притесненията със сигурност се трупат. Войната в Украйна доведе до по-високи цени на храните и енергията, а те удариха разполагаемия доход на домакинствата. Блокадите в Китай нарушават веригите за доставки. А централните банки бързо повишават лихвите, за да укротят инфлацията.

Страховете за състоянието на световната икономика разтърсиха финансовите пазари. През последния месец фондовите борси в богатите страни паднаха с над една десета. Рисковите активи като технологични акции и криптовалути понесоха тежък удар. В същото време икономистите постоянно понижават прогнозите си за глобалния растеж. До каква степен страховете от рецесия вече се сбъдват? Прегледът на данните дава основание за предпазлив оптимизъм - поне засега.

Високо потребление въпреки песимизма

На много места хората наистина звучат така, сякаш рецесията вече е дошла. Сред Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), клуб на предимно богати страни, които имат дял от 60% от световния БВП, доверието на потребителите сега е по-ниско, отколкото когато коронавирусът удари за първи път (виж графиката). Показателят за нагласите на американските потребители, съставен от Мичиганския университет, по предварителна оценка този месец е паднал до най-ниското си ниво за последното десетилетие. Респондентите са по-песимистични за собственото си финансово положение; поради високата инфлация по-малка част от тях смятат, че моментът е подходящ за купуване на дълготрайни стоки. Ако потребителите се въздържат от покупки, икономиката ще се забави.

И все пак засега има разминаване между това какво говорят хората и какво правят. Резервациите в ресторантите по света в сайта OpenTable все още са над стандартите отпреди пандемията. Продажбите на дребно в САЩ се увеличават, а заетостта на хотелите продължава да се подобрява. Високочестотен показател за потребителските навици на британците, съставен от английската статистическа служба и централната банка, почти не показва признаци, че хората се въздържат от социални дейности или от покупки, търпящи отлагане.

Потребителите вероятно са способни да продължават да харчат още известно време, въпреки че инфлацията намалява покупателната им способност. Домакинствата в ОИСР все още разполагат със спестявания от приблизително 4 трлн. долара (8% от БВП), натрупани по време на пандемията, показват оценките на The Economist. А противно на разпространеното схващане, не всички тези пари са в ръцете на богатите. В края на миналата година в САЩ банковите сметки на семействата с ниски доходи все още са били с 65% по-пълни, отколкото през 2019 г.

Компаниите също се държат

Бизнесът засега също изглежда издръжлив. Растящите разходи удрят печалбите на някои търговци на дребно. Но показателят на ОИСР за бизнес нагласите остава стабилен. Данните от сайта с обяви за работа Indeed показват, че свободните работни места в богатите страни може да са спрели да се увеличават, но все още са в изобилие. Апетитът за инвестиции също остава. Анализаторите от банката JPMorgan Chase изчисляват, че глобалните капиталови разходи са нараснали със 7.6% през първите три месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, което е два пъти по-бърз темп от края на 2021 г.

Активността остава висока, с малки изключения

Някои държави наистина изглеждат отслабени. Банката Goldman Sachs съставя "индикатор за текуща дейност", високочестотна мярка за икономически растеж, базирана на комбинация от проучвания и официални данни. Руската икономика рязко се забави, след като западните страни наложиха санкции в отговор на инвазията в Украйна. А в Китай, където правителствената стратегия за нулев ковид доведе до най-строгите локдауни от началото на 2020 г., икономиката вероятно се свива (виж графиката).

Но повечето места остават по-силни. Адаптирайки седмични данни за БВП на 45 държави, включително Индия, Индонезия и Г7, събрани от Николас Волошко от ОИСР на база на търсенията в интернет, The Economist оценява, че растежът на световния БВП е останал стабилен през последните седмици (виж графиката). Като цяло показателят на Goldman за икономическата активност е по-нисък, отколкото в началото на 2021 г., когато икономиките тъкмо отваряха отново, но остава сравнително висок.

И все пак данните могат да се променят - ако Русия спре подаването на газ към Европа, Китай затегне още ограниченията или централните банки се окажат принудени да повишават лихвените проценти по-бързо, отколкото в момента предвиждат. Когато американският пазар на труда е бил толкова затегнат в миналото, обикновено в средносрочен план е следвала рецесия, отбелязва JPMorgan. Но 12-ата глобална рецесия от 1900 г. насам, изглежда, все още не е започнала.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved