🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френски търговци замразяват цените на някои продукти заради високата инфлация

Веригата супермаркети Carrefour ще направи това за 100 основни стоки

Ходът на компанията следва този на други водещи френски търговци, които също предприеха такива мерки.
Ходът на компанията следва този на други водещи френски търговци, които също предприеха такива мерки.
Ходът на компанията следва този на други водещи френски търговци, които също предприеха такива мерки.    ©  Reuters
Ходът на компанията следва този на други водещи френски търговци, които също предприеха такива мерки.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Френската верига супермаркети Carrefour обяви, че ще замрази цените на 100 основни продукта, за да помогне на потребителите да се справят с нарастващата инфлация в страната. Данните за юли сочат, че инфлацията във Франция е достигнала рекордно ниво от 6.8%.

Ходът на компанията следва този на други водещи френски търговци, които също предприеха мерки, след като правителството на президента Еманюел Макрон оказа натиск да защитят френските потребители. Carrefour ще замрази цените на продукти, вариращи от хранителни стоки до лекарства и дрехи, до 30 ноември.

През юли френската петролна компания TotalEnergies обяви, че ще намали цените на горивата в своите бензиностанции в страната от 1 септември до края на 2022 г. Водещата логистична CMA CGM пък заяви, че ще намали таксите за доставка със 750 евро на контейнер за внос във Франция от Азия.

Няколко месеца зад Мексико

Френските мерки за подпомагане на потребителите идват месеци след като правителството на Мексико съобщи през юни, че някои от най-големите компании в страната ще замразят цените на основни продукти за период от 6 месеца.

Grupo Bimbo, водещ производител на хляб в страната, съобщи, че белият хляб на компанията ще остане на същата цена независимо от инфлацията. Telmex, част от телекомуникационната компания América Móvil, също заяви, че ще запази цените на интернет и фиксираните услуги постоянни до края на годината.

Годишната инфлация в Мексико достигна 8.15% през юли, най-високата стойност от повече от две десетилетия. Поскъпването на храните и безалкохолните напитки е още по-висока - 14.5% през последните 12 месеца.

Рекордни цени на храните в Западна Европа

Нивото на инфлация в Обединеното кралство скочи до 10.1% през юли, като страната за първи път регистрира двуцифрено годишно увеличение от повече от четири десетилетия. Националната статистическа служба заяви, че увеличението на цените през юли - 0.6% за едва един месец - е необичайно, тъй като цените обикновено падат през юли.

Хлябът, млечните продукти, месото и зеленчуците са стоките, които са допринесли най-много за увеличаването на инфлацията. Допълнителен ефект имат и по-високите цени на храната за вкъщи. Инфлацията на цените на храните в страната достигна 12.7% през юли, което е най-високото ниво в категорията от повече от 20 години.

Инфлацията в Германия също се повиши, макар и все още да е по-ниска от нивата във Великобритания. Достигна 8.5% през юли след скок в цените на храните, които на свой ред са се повишили с 14.8%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1

    Това е нелоялна конкуренция. Ако хлябът се доставя за 1 лев, а ти го продаваш за 0.9 лева това не е социална политика, а показва, че цената на другите ти стоки изкарват нужната печалба.

    Нередност?
  • 2
    dggm avatar :-|
    dggm
    • - 1

    Франция ”даде” на Европа Кристин Легард, нека да си я прибере и инфлацията може и да се успокои. ЕЦБ действа в ущърб на хората. Възмутително и плашещо, показва колко опасен може да е ЕС за ”гражданите” си, след като не си научиха урока с Дизелгейт създаден от ЕК.

    Нередност?
Нов коментар