Българите са инвестирали на борсите през Revolut по 2160 евро за година

Tesla, Sigma и NIO са сред най-предпочитаните акции в България през 2023 г.

Общите приходи на финтех компанията са в размер на 923 млн. паунда или увеличение от почти 45% спрямо 2021 г.
Общите приходи на финтех компанията са в размер на 923 млн. паунда или увеличение от почти 45% спрямо 2021 г.
Общите приходи на финтех компанията са в размер на 923 млн. паунда или увеличение от почти 45% спрямо 2021 г.    ©  Revolut
Общите приходи на финтех компанията са в размер на 923 млн. паунда или увеличение от почти 45% спрямо 2021 г.    ©  Revolut
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Потребителите, които инвестират през платформата в България, са се удвоили
  • Българите над 55 години са инвестирали най-много през изминалата година - 4880 евро.
  • Най-атрактивната акция у нас е на производителя на електромобили Tesla.

Финтех платформата беше сред компаниите, които взеха участие в революционализирането на достъпа до фондовите борси - с ниските си такси, минимални суми за инвестиции и лесен достъп. Това вкара и доста българи на тези пазари от злато, през акции до борсови фондове и крипто.

Сега според данни на Revolut клиентите ѝ в България, които използват приложението ѝ за инвестиране, са се удвоили (+98%) за година. Макар да не посочва колко точно са те, не крие, че общият брой на потребителите ѝ в страната е вече над 700 хиляди, или 2% от всички 35 милиона в Европа и целия свят. Средната сума, която българите са инвестирали в Revolut през 2023 г., е 2160 евро, докато тази в Европейската икономическа зона (ЕИЗ) е 1827 евро.

Статистиката показва, че българите над 55 години са инвестирали най-много през изминалата година - 4880 евро. "В България мъжете имат водеща роля в инвестиционната сфера, като демонстрират по-високи нива на активност и инвестират по-значителни суми", разкриват от Revolut. Така средно те са инвестирали почти три пъти повече в сравнение с жените, или съответно 2549 евро и 927 евро.

Tesla, NIO и Uniper

Според данните на Revolut най-търгуваната в ЕИЗ американска (листвана на борсата в САЩ) акция през 2023 г. е на автомобилния гигант Tesla (TSLA), следвана от основаната през 2017 г. компания за космически полети Momentus (MNTS) и китайския производител на електромобили NIO (NIO). Сред акциите от Европейския съюз лидери са тези на пивоварната Anheuser-Busch (1NBA), германската автомобилна компания Volkswagen (VOW3) и холандската компания за електронни разплащания Adyen (1N8).

И сред българите през миналата година най-популярни са били акциите на Tesla и NIO, но и тези на канадския производител на батерии за електрически автомобили Sigma Lithium Company (SGML). Европейските акции, които са привлекли вниманието на инвеститорите, са на германската енергийна компания Uniper (UN0), следвана от нидерландската ABN AMRO Group N.V. (ABN) и австрийската банка BAWAG (BG).

78 млн. по-малко от крипто

Данни за приходите на Revolut за 2023 г. все още няма, но оттам споделиха за "Капитал" няколко важни числа, белязали предходната година. Общите приходи на финтех компанията през 2022 г. са 923 млн. паунда, или увеличение от почти 45% спрямо 2021 г., когато бяха 638 млн. Същата година бе и първата за компанията от създаването ѝ през 2015 г., която завършва на печалба. Тя бе 26 млн. паунда, но годишният ѝ отчет бе заверен с квалифицирано мнение от одитора ѝ BDO, тъй като не е успял да разбере как са отчетени съществена част от приходите.

Макар от Revolut да не разкриха колко са приходите от местния пазар, споделиха тези от трите ѝ основни пазара. За 2022 г. във Великобритания постъпленията са 237 млн. паунда при 195 млн. през предходната година, а в Европа са 536 млн. паунда, докато в останалия свят са скромните 18 млн. През 2021 г. приходите са били съответно 432 млн. и 7 млн. паунда.

Приходите през 2022 г. от крипто, акции и ценни метали са 270 млн. паунда, докато година по-рано са 348 млн., което е със 78 млн., или над 22%, по-малко. "Докато 2021 г. беше година, в която звеното (за инвестиции, крипто и ценни метали - бел. ред.) беше движено от скока на инвестиционната дейност на дребно в крипто и капиталовите пазари, видяхме, че тази активност спадна значително през 2022 г. в съответствие с общите настроения на пазара", обясниха за "Капитал" от Revolut спада.

ETF

За търсещите диверсифицирани и рентабилни финансови инструменти през май миналата година Revolut въведе възможност за търговия с борсово търгувани фондове (ETF) за потребителите си в ЕИЗ. Те предлагат експозиция към широк диверсифициран портфейл от активи като акции и облигации в рамките на приложението на компанията. Оттам посочват, че "инвестирането в ETF може да улесни управлението на инвестиционните рискове и да намали разходите и времето, изразходвани за инвестиционни проучвания".

Наскоро Revolut добави и функция за периодични покупки, която позволява закупуването на акции/ETF в предварително определено време и с определена честота. ETF, които се нареждат на челни позиции сред българските инвеститори през 2023 г., са Vanguard S&P 500 (VUSA), iShares Core S&P 500 (Dist.) ETF и iShares Nasdaq 100 (Acc.) ETF.

В приложението си финтех компанията предлага на клиентите си достъп до общо над 2200 ценни книжа, листвани в САЩ, над 140 ценни книжа, листвани в ЕС, както и 200 борсово търгувани фонда.

Все още няма коментари
Нов коментар