Microsoft, Goldman Sachs, Deutsche Börse и партньори създават своя блокчейн мрежа

Canton Network е иновативна блокчейн платформа за институционални активи

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Canton Network ще бъде блокчейн мрежа, специално проектирана за институционални активи.
  • Мрежата ще свързва изолирани системи на финансовите пазари, осигурявайки комуникация и обмен на активи, данни и пари.
  • Очаква се тя да предлага ефективен баланс между децентрализация, поверителност и контрол.

Консорциум от технологични и финансови гиганти, сред които Microsoft, Goldman Sachs и Deutsche Börse Group, заедно с други водещи пазарни участници обединяват усилията си, за да създадат Canton Network. Тази иновативна мрежа ще бъде първата по рода си ориентирана към поверителността, оперативно съвместима блокчейн мрежа, специално проектирана за институционални активи. Нейния дизайн ще има за цел отговорно да се възползва от неизползвания потенциал на синхронизираните финансови пазари. Според прессъобщение от 9 май други участници в Canton Network включват 3Homes, ASX, BNP Paribas, Broadridge, Capgemini, Cboe Global Markets, Cumberland, Deloitte, Digital Asset, The Digital Dollar Project, DRW , Eleox, EquiLend, FinClear, Gambyl, IntellectEU, Liberty City Ventures, Moody's, Paxos, Right Pedal LendOS, S&P Global, SBI Digital Asset Holdings, Umbrage, Versana, VERT Capital, Xpansiv и Zinnia.

Децентрализирана рамка за свързване на институционални активи

Canton Network ще служи като децентрализирана рамка, свързваща независими приложения, разработени с Daml, собствения език за интелигентни договори на Digital Asset. Идеята е той да функционира като "мрежа от мрежи", улесняваща комуникацията между преди това изолирани системи на финансовите пазари, с необходимите мерки за управление, поверителност, разрешения и контрол за силно регулирани сектори. Canton Network дава възможност на финансовите институции да работят в сигурна среда, където активи, данни и пари могат да се движат безпроблемно между приложенията. Това проправя пътя на финансовите институции да пускат нови, иновативни продукти за своите клиенти, като същевременно подобряват ефективността и протоколите за управление на риска.

Daml е език за интелигентни договори, създаден от Digital Asset, блокчейн компания, ръководена от бившия старши изпълнителен директор на JPMorgan Блайт Мастърс и подкрепена от някои от най-големите финансови институции в света.

Като пример, регистри на активи и системи за плащане в брой, които са отделни и разделени системи на текущите пазари, могат да бъдат интегрирани чрез Canton Network. Това ще позволява цифрова облигация и цифрово плащане да се слеят от две отделни приложения в една транзакция, осигурявайки едновременен обмен без оперативен риск.

Банки и други големи корпорации продължават да проучват и изпробват блокчейн приложения през годините, разчитайки на потенциала на технологията да опрости и ускори техните най-сложни процеси. Усилията са насочени към трансформирането на традиционни ценни книжа като акции и облигации в блокчейн токени, ускоряване на търговията и сетълмента на различни активи и улесняване на международните плащания. Примери са Ripple, BlackRock, Fidelity и много други.

Понастоящем Canton може да интегрира съществуващи приложения, разработени с Daml, като Goldman's Digital Asset Platform, система за издаване на блокчейн активи, с D7 платформата за посттърговия на Deutsche Börse Group. Предвижда се обхватът на мрежата да се разшири с разработването на повече приложения, използващи този език за програмиране. Съгласно съобщението е планирано мрежата да започне тестване през юли.

Преодоляване на предизвикателствата на обществените блокчейни

Въпреки потенциала на обществените блокчейни приемането им от финансови институции и други предприятия е възпрепятствано от три забележителни недостатъка. Първо, настоящите вериги нямат достатъчна поверителност и контрол на данните, което не позволява на множество регулирани участници да използват технологията едновременно в рамките на една и съща мрежа. Второ, постигането на оперативна съвместимост със съществуващите вериги изисква операторите да се откажат от пълния контрол върху приложенията, разчитайки на споделен набор от валидатори, което би могло да доведе до атаки върху мрежите. Освен всичко това конкуренцията за глобални мрежови ресурси и присъщите ограничения на капацитета на обществените блокчейни правят изключително предизвикателство да се отговори на мащаба и производителността, изисквани от финансовите институции.

Canton Network ще се стреми да заобикаля тези препятствия чрез ефективно балансиране на децентрализацията на мрежата с основните мерки за поверителност и контрол, необходими за работа в рамките на строга регулаторна среда. Canton Network ще позволява на участниците да защитават разрешенията, експозицията и взаимодействията в мрежата, за да отговарят на изискванията за сигурност, регулаторни и законови изисквания.

Революционизиране на финансовата индустрия: Ролята на Canton Network в глобалната инфраструктура

"Canton Network е важна част от глобалната финансова инфраструктура, която ефективно се справя с критична празнина на пазара на блокчейн. Digital Asset продължава да прави иновации с Daml, за да придвижи индустрията напред."

Дейвид Ферал, основател и главен изпълнителен директор на FinClear

"Canton Network има силата да генерира нови икономически възможности и фундаментално да прекроява индустриите. Ние сме развълнувани да бъдем част от тази динамична мрежа и сме нетърпеливи да дадем възможност на компаниите от нашето портфолио безопасно и сигурно да създават авангардни приложения на платформата."

Емил Уудс, съдружник-основател, Liberty City Ventures

"Екипите за съвети и консултации на Deloitte се ангажират да предоставят своя дълбок опит в внедряването на взаимосвързани приложения в мрежата на Canton. Ние сме горди да подкрепим Digital Asset в обслужването на институции, които преоткриват индустрията чрез токенизиране на активи, улесняване на бърз междуорганизационен сетълмент, създаване на нови пазари, създаване на неизменен запис на споделени данни и улесняване на сигурни транзакции в Canton Network. Тази блокчейн мрежа е първата по рода си и ние сме развълнувани да си сътрудничим с глобални лидери, които се впускат в по-свързано и ефективно бъдеще за финансовите услуги."

Джоузеф Коди, директор, Deloitte Consulting LLP

"Визията на Canton Network се стреми да даде възможност за безпроблемна свързаност в различни блокчейн мрежи в индустрията. Такива решения са ключов градивен елемент за бъдещи дигитални и разпределени инфраструктури на финансовия пазар."

Йенс Хахмайстер, ръководител на емитентски услуги и нови цифрови пазари в Deutsche Börse Group
Все още няма коментари
Нов коментар