Revolut отчете първа годишна печалба от създаването си

Компанията публикува с голямо забавяне финансовия си отчет за 2021 г., който показва нетен положителен резултат от 26 млн. паунда

Приходите на Revolut силно нарастват, но одиторът BDO има съмнение за отчитането на част от тях и е подписал отчета с квалифицирано мнение
Приходите на Revolut силно нарастват, но одиторът BDO има съмнение за отчитането на част от тях и е подписал отчета с квалифицирано мнение
Приходите на Revolut силно нарастват, но одиторът BDO има съмнение за отчитането на част от тях и е подписал отчета с квалифицирано мнение
Приходите на Revolut силно нарастват, но одиторът BDO има съмнение за отчитането на част от тях и е подписал отчета с квалифицирано мнение
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финтех компанията Revolut, която има над 500 хил. потребители в България, отчете трикратно повишение на приходите си през 2021 г. и първата печалба в своята история. Отчетът на дружеството се забави доста и се очакваше с интерес, тъй като това е една от големите глобални платформи за разплащания, която все още е частна. Според последните рундове от финансиране от частни инвеститори тя се оценява на 33 млрд. долара. Отчетът за 2021 г. обаче е заверен с квалифицирано мнение от нейния одитор BDO, тъй като не е успял да разбере как са отчетени съществена част от приходите.

Пандемията от ковид-19, избухнала през март 2020 г., се отрази най-тежко на туристическия сектор, а оттам частично и на платформи като Revolut, които започнаха експанзията си благодарение на пътуващите хора. С отслабването на вируса в Европа и по света компаниите от тези два сектора увеличават приходите и печалбите си. Revolut, която се развива като финансов супер апп, предлага и търговия с криптоинструменти, които заради бума си през 2021 г. са помогнали за добрите резултати.

През 2021 г. приходите са 636 млн. паунда, докато година по-рано те са били 220 млн. През 2022 г. пък те се увеличават с още 30% и достигат над 850 млн. паунда, посочват от компанията.

Приблизително една трета от приходите идват от криптотърговия. От Revolut разкриват, че увеличените постъпления се дължат и на услугите им за разплащания, платени абонаменти, обмяна на валута и търгуване с ценни метали като злато и сребро. За 2021 г. коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) на компанията е 100.3 млн. паунда, а нетната печалба е 26.3 млн. паунда.

Брутният марж на компанията расте от 30% през 2020 г. на 70% през 2021 г. благодарение на увеличения дял на приходите от продукти с по-висок марж. Същевременно оперативните разходи са нараснали само с 37%. Силното финансово представяне от компанията обясняват отчасти и с увеличението с 50% на седмично активните потребители на платформата. Заедно с това с 10% е нараснало и средното потребление на потребител, което показва увеличеното ежедневно използване на Revolut от клиентите ѝ.

Одиторски съмнения

Financial Times обаче цитира одитора на компанията BDO, според който част от числата може и да са неправилно отчетени. Затова и той излиза с квалифицирано мнение за финансовия отчет. Още преди време BDO настоява Revolut да промени вътрешния си контрол, след констатация на счетоводния регулатор на Обединеното кралство, че има неприемливо висок риск от съществени неточности в отчета за 2020 г., посочва FT. Сега одиторите имат съмнение за IT системите и справянето им при отчитане на приходи за 477 млн. паунда, сред които и такива от валутната търговия и управление на богатството, в което влиза и криптосегмента. Пред изданието финансовият директор на Revolut Мико Саловаара е коментирал, че системите не са успели да се справят с растежа.

А данните показват, че през 2021 г. хората, използващи платените планове на компанията, са се увеличи с цели 75%, което значително допринася за растежа на приходите и свидетелства за желанието на потребителите да използват повече от една от услугите на Revolut и то на преференциални цени. Например Metal планът предоставя увеличен лимит за теглене на пари на банкомат (1800 лв. за България), по-ниски такси при обмяна на криптовалути (0.99%) и ценни метали (0.5%).

От компанията разкриват още, че през 2021 г. са се увеличи спестяванията в депозити на потребителите ѝ и от 4.6 млрд. паунда през 2020 г. те са достигнали 7.4 млрд. паунда.

Постигнахме първата си пълна година на печалба и показахме, че можем да ускорим растежа на клиентите в мащаб и да увеличим приходите във всички наши продуктови линии.

Ник Сторонски
Ник Сторонски

главен изпълнителен директор

Още по-добрата 2022 г.

Главният финансов директор Мико Саловаара коментира, че през 2022 г. "приходите нараснаха значително в сравнение с финансовата 2021 г., с особено силен ръст на плащанията, тъй като приветствахме милиони нови клиенти и повече хора избраха да пътуват отново." Допълва, че увеличението през 2022 г. е с цели 30%, като приходите достигат над 850 млн. паунда, а новите потребители са 9 млн. души, или ръст с 54%. Така Revolut има около 27 млн. клиенти по цял свят, а само във Великобритания те са шест милиона. По данни от септември 2022 г. в България те са малко над половин милион души.

В компанията по света работят общо над 6000 души, като преди 2022 г. те са били двойно по-малко, а увеличението се дължи най-вече на драстично нарасналата клиентска маса.

През 2022 г. Revolut започна да предлага банкови услуги на 12 нови пазара, като така европейските държави, в които това е факт, станаха общо 30. Това стана възможно благодарение на получаването през 2021 г. на пълен банков лиценз.

Плановете на компанията са да засили присъствието си извън Стария континент, като направи услугите си достъпни за потребители от Бразилия, Нова Зеландия, Индия и Мексико. Към този момент извън Европа Revolut е достъпен в САЩ, Япония, Чили, Азербайджан, Сингапур, Шри Ланка и Австралия.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abdulhazred avatar :-|
    abdulhazred
    • + 1

    айде и тея си играят на крипто трейдъри с парите на клиентите, накрая пак ще има сълзи и сополи

    Нередност?
Нов коментар