НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Корпоративна Америка навлиза с позитивна нотка в сезона на отчетите

Акциите поскъпнаха значително от началото на годината, но все още липсва предвидимост за икономическите условия

От 14 юли банките ще започнат да разкриват данни за представянето си през второто тримесечие на 2023 г.
От 14 юли банките ще започнат да разкриват данни за представянето си през второто тримесечие на 2023 г.
От 14 юли банките ще започнат да разкриват данни за представянето си през второто тримесечие на 2023 г.    ©  unsplash
От 14 юли банките ще започнат да разкриват данни за представянето си през второто тримесечие на 2023 г.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато температурите се покачват, на борсите се усеща леко охлаждане. След спринта през първите шест месеца - благодарение в огромна степен на еуфорията около изкуствения интелект, пазарите забавиха темпото през първата седмица на юли. Водещите борсови индекси на развитите страни затвориха последните дни с леки спадове. От една страна, данните за безработицата в САЩ от петък показват, че за да се свали инфлацията, ще се наложи допълнително увеличение на лихвите. От друга, не е ясно до каква степен затягането на монетарните политики ще окаже влияние на глобалната икономика. Отчетите на американските компании, повечето от които са мултинационални фирми, могат да бъдат добър измерител.

В петък, 14 юли, JP Morgan ще открие сезона на отчетите, в който се публикуват резултатите за второто тримесечие на годината. На 18 юли Bank of America също ще разкрие финансовия си резултат, последвана от другите големи банки в САЩ. Веднага след тях са и технологичните гиганти - Tesla и Netflix, на 19 юли. Прогнозите на анализаторите на FactSet са за спад в печалбите на компаниите от S&P 500 с над 7% спрямо предходната година, най-големият от 2020 г. насам.

Въпреки сложната икономическа конюнктура повечето видове активи - акции, облигации и суровини, успяха да надвият инфлацията през първото полугодие. Според Федералния резерв инфлацията трябва да се върне към целта от 2% до края на 2025 г. Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, смята пък, че ценовият натиск ще остане съществен през следващите две години. "Все още трябва да работим, за да я върнем обратно и да постигнем целта си", казва в интервю за френския La Provence Лагард на 5 юли.

Ограничена видимост

"Несигурността относно движението на лихвените проценти остава много висока според историческите стандарти", пишат икономистите на Федералния резерв на 5 юли относно срещата, свързана с монетарната политика в края на юни. Институцията повиши лихвите три пъти досега през 2023 г., като на последната си среща от предходния месец остави основния лихвен процент непроменен - 5.25% (в еврозоната е 4%). Според фючърсите на Чикагската борса инвеститорите залагат, че през юли Фед ще вдигне лихвите отново с 25 базисни пункта.

Една от основните причини за паузата в затягането на монетарната политика в САЩ през юни са проблемите в банковия сектор. От началото на годината три финансови институции изпаданаха в несъстоятелност, като общо активите им надхвърлят 500 млрд. долара. Според икономистите на Федералния резерв стресът в банковата система е намалял и условията са се подобрили значително от началото на март.

Път на банките

Дали реално е така ще стане ясно през настоящата седмица. Американските публични компании ще публикуват данните за второто тримесечие през следващите няколко дни, като, както обикновено, първи ще бъдат големите банки: JP Morgan, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley. Прогнозите на анализаторите са за ръст в депозитите на гигантите във финансовия сектор за сметка на регионалните банки. Борсовият фонд на S&P - Regional banking, е загубил близо 30% от началото на годината.

Някои стратези препоръчват предвид сложната обстановка в САЩ диверсификация на географско ниво - да се търсят алтернативи в чужбина. Други като Джоузеф Куинлан, директор пазарни стратегии в Merrill Lynch, смятат Америка за "най-динамичната" икономика в света. "Не се връзвайте на американския пораженчески разказ", пише в седмичен доклад на 3 юли Куинлан. За сега в действителност акциите в Америка дават по-добра възвръщаемост. От началото на годината S&P 500 поскъпва с над 15%, докато ръстът в германския DAX е около 10%. Сезонът на отчетите, който навлиза в разгара в тандем с настъпващите жеги, ще покаже кой ще се окаже прав в крайна сметка.

Все още няма коментари
Нов коментар