🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт очаква с нетърпение отчета на производителя на чипове Nvidia

Въпросът, който вълнува всички, е ще се спука ли балонът на Nvidia

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Любимият производител на чипове на Уолстрийт - Nvidia, ще отчете резултатите си късно в сряда. Огромният ръст на акциите на компанията през последната година се движи отчасти от развитието на изкуствения интелект, макар че се понижиха с близо 5% във вторник. Инвеститорите очакват с нетърпение отчета за приходите на Nvidia след края на работния ден. Въпросът, който вълнува всички, е ще се спука ли балонът на Nvidia. Залозите са големи, а според позициите в опции в часовете след отчета притежателите им може да индексират около 180 млрд. долара в балансите си, по изчисления на Bloomberg. Това индикира над 10% движение в цената на акциите в четвъртък - сесията след обявяване на резултатите.

Ето кои са най-важните фактори за успехите му досега и кои са най-големите заплахи за американската компания.

Nvidia е големият доставчик, който стои зад усилията на големите технологии за изкуствен интелект

Графичните процесори H100 на Nvidia, чипове за 30 хил. долара, които захранват продукти с генеративен изкуствен интелект, отприщиха мания за покупки от най-големите технологични компании. Най-мащабните купувачи са Microsoft и Meta - които похарчиха по 4.5 млрд. долара за чиповете през миналата година - следвани от Alphabet, компанията - майка на Google, Amazon и Oracle.

Nvidia е една от малкото технологични компании, които действително печелят пари от генеративния изкуствен интелект. В допълнение към корпоративните си клиенти компанията доставя чипове на правителства като Франция и Индия. През последните години компанията от Санта Клара, Калифорния, получи силен тласък първо от развитието на гейминг индустрията, после от майнинга на криптовалути, а сега от нуждата от чипове за изкуствен интелект. За последната година акциите на Nvidia са поскъпнали с над 180%, изпреварвайки своите конкуренти AMD и Intel, които са с по 91 и 67%. Компанията мина и капитализацията от 1 трилион долара и вече струва 1.71 трилиона, изпреварвайки през миналата седмица Amazon и Alphabet, което я направи третата най-скъпа компания след Microsoft и Apple. Макар и през тази да отстъпи 3-ото място.

Анализаторите очакват приходите на Nvidia да се утроят

Анализаторите на Уолстрийт, анкетирани от FactSet, очакват компанията да отчете приходи за четвъртото тримесечие в размер на 20.4 млрд. долара. Това е над три пъти повече от продажбите ѝ за 6 млрд. долара през 2022 г.

"Когато хората казват, че пазарът се справя добре тази година, те наистина имат предвид, че технологиите се справят добре, а Nvidia е в основата на това", каза Кийт Лернер, главен пазарен стратег в Truist Advisory Services, пред Reuters миналата седмица.

Цената на акциите се е повишила с почти 200% за година

Акциите на Nvidia паднаха във вторник до 677 долара, след което възстановиха част от загубите си - въпреки че в края на деня компанията загуби 78 млрд. долара от пазарната си оценка. Цената на акциите на компанията остава с около 40% по-висока, отколкото в началото на януари, и с около 200% по-висока, отколкото преди година. В един момент миналата седмица компанията беше третата по пазарна оценка в САЩ, изпреварвайки Amazon и Alphabet.

Пазарната оценка на компанията достигна около 1.7 трлн. долара, а представянето на резултатите в сряда, се разглежда като сигнално събитие при определянето на това дали по-широкият пазар ще успее да поддържа ръста на акциите в сектора.

Nvidia се изправя пред все повече конкуренти

Microsoft, Google, Amazon и Meta разработват свои собствени чипове с изкуствен интелект, което представлява заплаха за пазарната доминация на Nvidia. В същото време съперниците в производството на чипове наваксват. През декември AMD обяви потенциално по-евтина алтернатива на графичните процесори H100 на Nvidia. Gaudi3 на Intel е друг конкурент, който си проправя път към пазара.

Някои анализатори смятат, че балонът на Nvidia ще се спука

Анализатори от D.A. Davidson смятат, че ходът на Microsoft да разработва собствени графични процесори и желанието й да купува от конкурентите на Nvidia са предупредителни знаци за компанията. Но други са на мнение, че като си изключи въпросът с конкуренцията, шумът около Nvidia е пресилен. В тази перспектива инвеститорите очакват и какви прогнози ще даде компанията. Тя стана известна с това, че постоянно успяваше да бие своите собствени очаквания през последните тримесечия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    greeneyes avatar :-|
    greeneyes

    Конкурент на NVIDIA не е само AMD, Microsoft, META и пр. големи компании. Задават се и по-малки, но с много потенциал за гроут и профит в следващите 5-6 години. Ще спомена само някои от тях Palantir, UIPath, Symbiotic и още няколко в областта на AI.

    Нередност?
Нов коментар