🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай е на прага на производството на чипове от ново поколение въпреки ограниченията на САЩ

SMIC и Huawei планират да правят нов 5nm процесор, подкрепяйки целта на Пекин за усъвършенствани полупроводници

Преминаването към създаване на по-усъвършенствани чипове обаче е свързано с допълнителни разходи
Преминаването към създаване на по-усъвършенствани чипове обаче е свързано с допълнителни разходи
Преминаването към създаване на по-усъвършенствани чипове обаче е свързано с допълнителни разходи    ©  Reuters
Преминаването към създаване на по-усъвършенствани чипове обаче е свързано с допълнителни разходи    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Националните шампиони на Китай в производството на чипове очакват да произвеждат процесори за смартфони от следващо поколение още тази година въпреки усилията на САЩ да ограничат разработването на модерни технологии. Според двама души, запознати с хода на работата, най-големият производител на чипове в страната SMIC е изградил нови производствени линии за полупроводници в Шанхай, за да произвежда масово чиповете, разработени от технологичния гигант Huawei, съобщава Financial Times.

Този план е в подкрепа на целите на Пекин за самодостатъчност в областта на чиповете, като през октомври администрацията на президента Джо Байдън затегна ограниченията за износ на модерно оборудване за производство на чипове, позовавайки се на опасения за националната сигурност.

Рестрикции върху износ на чипово оборудване

САЩ също така работят с Нидерландия и Япония, за да блокират достъпа на Китай до най-новите инструменти за производство на чипове, като например машините на нидерландския производител ASML. Според двама души, запознати с плановете, SMIC се стреми да използва наличния си запас от оборудване, произведено в САЩ и Нидерландия, за производство на по-малки 5-нанометрови чипове. Производствената линия ще прави чипове Kirin, разработени от звеното HiSilicon на Huawei и предназначени за новите версии на премиум смартфоните на компанията. Въпреки че 5-нанометровите чипове остават с едно поколение по-назад от сегашните авангардни 3-нанометрови чипове, този ход ще покаже, че китайската полупроводникова индустрия все още постига постепенен напредък въпреки контрола върху износа от страна на САЩ.

"С новия 5nm възел Huawei е на път да обнови новите си флагмански чипове за телефони и центрове за данни", казва един от запознатите с плановете.

Huawei изненада индустрията и анализаторите с напредъка си, когато през август пусна на пазара своя премиум смартфон Mate 60 Pro, оборудван със 7 nm процесор. Телефонът помогна на компанията да увеличи доставките си в Китай с близо 50% през четвъртото тримесечие, според проучване на Canalys, тъй като се оказа голям хит сред потребителите.

Ако производството бъде оценено като достатъчно успешно за смартфони, най-мощният процесор на Huawei за изкуствен интелект - Ascend 920, също ще бъде произвеждан в размер от 5 nm от SMIC, заявиха източниците, като по този начин ще се намали разликата между китайските алтернативни чипове за изкуствен интелект и изключително търсените графични процесори на Nvidia.

SMIC е увеличила настоящия си 7 nm производствен капацитет, за да прави повече чипове Kirin и графични процесори с изкуствен интелект, твърдят двама души, запознати с въпроса. 7nm чипът Ascend 910b на Huawei се счита от анализатори и експерти в индустрията за една от най-обещаващите алтернативи на водещите на пазара AI процесори на Nvidia.

По-високи разходи

Преминаването към създаване на по-усъвършенствани чипове обаче е свързано с допълнителни разходи. Трима души, близки до китайските компании за чипове, заявиха, че SMIC е трябвало да иска с 40 до 50% по-висока цена за своите 5nm и 7nm производствени възли, отколкото тайванската TSMC за същите възли. Въпреки това добивът на SMIC - броят на чиповете, които се считат за достатъчно добри, за да бъдат изпратени на клиентите - също е по-малко от една трета от този на TSMC.

"Възможно ли е това да е просто демонстрация от страна на Huawei и SMIC, за да покажат на китайското правителство, че това може да се направи, каза Дъглас Фулър, експерт по китайската полупроводникова индустрия. Ако парите не са проблем, това може да се случи." Huawei е отказала да коментира, а SMIC не са отговорили на искането за коментар.

Линиите за производство на 7nm и 5nm чипове се състоят от американски машини, осигурени от SMIC, преди да бъдат засегнати от ограниченията. Нейната фабрика разполага и с литографски машини на ASML, доставени през миналата година. Наскоро нидерландското правителство отмени лиценза за износ на някои от най-модерните машини, което блокира продажбите на ASML в Китай.

"SMIC е изправена пред по-сериозна пречка за разширяване на производството, след като САЩ и съюзниците им затегнаха ограниченията за износ на модерно оборудване за производство на чипове", каза източник, близък до компанията. "Все пак съдбата на китайската индустрия за чипове и нейното технологично развитие през следващите години ще зависят от тези производствени линии на SMIC."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 3
    • + 5

    Поредната новина, която идва да покаже, че не се гаси туй, що не гасне.
    САЩ и пуделите му напразно се морят с най-различни санкции.

    Историята е неумолима - империите залязват, за да дадат място на нов по-добър свят.

    Нередност?
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 3

    Китай още преди нова година пуснаха новите чипове.Много дълго пътуват новите до капитал или сега ви казаха да пишете.

    Нередност?
  • 4
    truthsearch37 avatar :-?
    truthsearch37
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#1] от "мики маус":

    Никът много ти тича. Може ли да ни осветиш с какво ще е по-хубав новият свят, донесен от Китай?

    Нередност?
  • 5
    baigan avatar :-|
    baigan
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#4] от "truthsearch37":

    Не, няма да може да обясни. Любовта по принцип е необяснима. Той просто си обича всичко източно, а защо не знае.

    Нередност?
  • 6
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard
    • - 1
    • + 6

    Четенето на Икономедия е вредно за вашата интелигентност!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#6] от "amerikanbastard":

    Това трябва да е Първият закон за интелектуално оцеляване.
    И с него трябва да си сменят слогана за сбдващите им се прокоби.

    Нередност?
  • 8
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 2

    "Китай е на прага на производството на чипове от ново поколение въпреки ограниченията на САЩ"

    Това беше само въпрос на време да се случи.

    Нередност?
Нов коментар