🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекордните продажби в брой показват, че имотите в Ню Йорк са само за богати

Високите лихви по ипотеките създават дефицит за всички освен за най-богатите купувачи на жилища в града

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Повече от две трети от продажбите на жилища в Ню Йорк през последното тримесечие са извършени в брой, което е рекорд, тъй като високите лихви по ипотечните кредити възпират всички освен най-богатите купувачи.

Тъй като лихвите по ипотечните кредити се движат около 6%, близо 70% от жилищата в Ню Йорк, закупени през последното тримесечие на 2023 г., са били придобити без ипотека според Памела Либман, главен изпълнителен директор на брокерската компания за недвижими имоти Corcoran. Покупките в брой са нараснали спрямо едва 55% от сделките през същия период на 2022 г.

"Високите лихви по ипотечните кредити създават истинска празнота за хората, които нямат силни финанси, необходими за покупка в брой", каза тя в интервю за Financial Times. "Това кара хората, които биха купили жилище в Ню Йорк, да го наемат."

Анализът на Corcoran установява, че през януари 2024 г. броят на новите договори за наем в Манхатън и Бруклин се е увеличил с 4% в сравнение с предходната година, а наемите са се повишили до най-високата за всички времена средна стойност от 3950 долара.

Според агенцията за имоти Douglas Elliman средната продажна цена на апартамент в Манхатън през четвъртото тримесечие е била 1.15 млн. долара. Това е с 5% повече спрямо същия период година по-рано и се доближава до рекордната средна продажна цена 1.25 млн. долара, достигната през второто тримесечие на 2022 г. - точно когато Фед започва да повишава лихвените проценти.

В резултат на това покупките в града се забавиха. Либман дава пример с по-достъпни градове като Шарлот, Северна Каролина, където според нея жилищата се продават за дни, често в условията на сериозно наддаване. Но в Ню Йорк някои от най-добрите имоти, които излизат на пазара, вече стоят с месеци. Миналата година в САЩ са сключени по-малко от 4 млн. сделки с недвижими имоти, което е по-малко от пика на пандемията от 6 млн.

Замразен пазар

Томас Райън, експерт по недвижими имоти в Capital Economics, заяви, че въпреки лекото увеличение на броя на сделките през януари жилищният пазар в САЩ "все още е практически замразен", като сделките са значително по-малко от средните 5.1 млн. през второто десетилетие на века.

Покупките в брой са се увеличили на някои конкурентни пазари в САЩ още преди лихвените проценти да започнат да се повишават, каза Ерин Сайкс, агент по недвижими имоти в Ню Йорк и Маями и икономист на Nest Seekers. Но покупките в брой в тази среда на по-високи ипотечни лихви са по-опортюнистични, обяснява тя. "Хората, които са достатъчно агресивни, за да направят сделка сега, са хора, които имат ликвидност или се движат срещу пазара. Те не се страхуват, защото виждат възможност да сключат сделки и да влязат на по-ниска цена."

Предизвикателствата пред купувачите в Ню Йорк се изострят от хроничния недостиг на жилища, за който строителните предприемачи обвиняват в различна степен регулациите, ограничаващи възможностите на наемодателите да увеличават наемите, както и отпадането на десетилетния данъчен стимул, който е в основата на много нови сгради. По данни на Partnership for New York City разрешителните за проекти за ново жилищно строителство също са намалели рязко през миналата година - с 55% през последното тримесечие на 2023 г. спрямо същото тримесечие на 2022 г.

Наред с други мерки кметът Ерик Адамс подкрепя идеята за превръщане на остарели офис сгради в жилищни. Според архитекти и строителни предприемачи обаче това е технически трудно и скъпо начинание, което може да доведе до ограничен брой нови апартаменти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    barbarossa avatar :-P
    Barbarossa
    • - 2
    • + 4

    Непрарвилен превод от английски. Това не са покупки в брой - никоя не носи милиони в 100-доларови банкноти в 10 чанти на сделката, понеже в Ню Йорк имотите струват мнго милиони.

    В оригиналния англоезичен материал, който преодачът от Капитал, представящ се за журналист, не посочвай кой е, се имат предвид покупки с плащане по банков път на цялата цена от купувача, без имотечен кредит от банка. На български в бизнеса обичайно се използва израза "с готови пари", а не "в брой", което значи съвсем различно нещо.

    Нередност?
  • 3
    lsg17091581781224382 avatar :-|
    Petar Petrov
    • - 1

    До коментар [#1] от "Barbarossa":

    A distinction without a difference.

    Нередност?
Нов коментар