Лихвите леко спадат през януари, а кредитирането дава плахи сигнали за забавяне

Обемът на новите заеми и за бизнеса, и за домакинствата се свива спрямо декември, но на годишна база ръстовете дори се ускоряват

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годината започва с лек спад на лихвите по заемите и за бизнеса, и за домакинствата, а кредитната активност на банките остава висока, макар и под нивата от декември. Това показват публикуваните от БНБ данни за лихвената статистика към края на януари 2024 г. От тях се вижда, че в почти всички сегменти предоставяното от банките финансиране е било малко по-евтино спрямо средната цена към края на 2023 г. Междувременно обаче доходността по депозитите, която от години е близо до нулата, също леко е намаляла.

Бавното охлаждане

Данните дават сигнал и за леко забавяне в кредитирането - процес, който също вече се очаква от доста време и който БНБ се опитва да стимулира с регулаторни мерки, тъй като вижда рискове от прегряване, особено на ипотечния пазар. Охлаждането обаче се случва с изключително бавни темпове - при финансирането за физически лица например януари е деветият пореден месец, в който общият обем новопредоставени средства е над 1 млрд. лв. (съответно 633.1 млн. лв. и 447.3 млн. лв. по потребителски и ипотечни заеми), като с по над милиард средномесечно са растели експозициите на банките към физически лица и през цялата 2023 г. Данните от публикуваната миналата седмица парична статистика показват, че ръстът на ипотечните портфейли на годишна база продължава да се покачва и вече е малко над 21%. Януари по принцип не е от месеците, в които кредитната активност е особено висока, така че не е изключено и в следващите месеци ръстовете отново да се ускорят.

При кредитирането на бизнеса привидно има доста по-осезаем спад - в първия месец на новата година новоотпуснатото финансиране е "едва" 667 млн. лв. при 949 млн. лв. за декември 2023 г. и 947 млн. лв. средномесечно за дванадесетте месеца на изминалата година. Тук обаче следва да се има предвид, че динамиката на данните в сектора е доста по-голяма и числата често показват редуващи се големи ръстове и спадове. Така например за януари 2023 г. данните отново показваха по-съществено свиване в обема новоотпуснато корпоративно финансиране - до 773 млн. лв. спрямо 1.04 млрд. лв. за предходния месец, но само до март числото отново набъбна до над милиард за месец.

При анализа на данните следва все пак да се отчете и фактът, че реалните ръстове на банковите портфейли всъщност са с по-умерени темпове - причината е, че паралелно с предоставянето на ново финансиране тече и съществена активност по линия на погасяванията на задължения, което е особено валидно за обичайно по-краткосрочните потребителски заеми. Същевременно обаче числата от лихвената статистика говорят за доста висока активност и по това направление. През януари 2024 г. предоговорените и рефинансирани от бизнеса задължения са били за общо 1.03 млрд. лв. при 1.25 млрд. лв. през декември и 957.7 млн. лв. средномесечно за цялата 2023 г. При домакинствата 2024 г. започва с преструктурирани задължения за общо 342.3 млн. лв. в сравнение с 294.1 млн. лв. средномесечно за изминалата година и 278.9 млн. лв. само за последния й месец.

Лихвен спад

По отношение на лихвите, статистиката показва, че през изминалия месец новоотпусканото финансиране за бизнеса и в левове, и в евро е било по-евтино спрямо края на 2023 г. През януари лихвата по корпоративните кредити в левове е намаляла до 4.25% при 4.55% месец по-рано, а по тези в евро понижението е от 5.79% през декември до 4.94%.

Посоката е надолу и при цената на финансирането, което банките отпускат на домакинствата в левове. В ипотечния сегмент свиването е символично - до 2.57% през януари при 2.58% месец по-рано, а при потребителските заеми поевтиняването е до 8.67% при 9.6% в края на 2023 г. При заемите в евро пък лихвите са се повишили, но финансирането в единната валута е минимален дял от портфейла - под 25 млн. лв. на фона на 1.06 млрд. лв., отпуснати в левове през последния месец. В числово изражение поскъпването е от 3.48% до 4.16% при потребителските заеми в евро и от 2.86% до 3.02% при евровите ипотеки.

Доходността по депозитите също бележи спад в началото на годината. При спестяванията на домакинствата свиването е от 0.74% през декември до 0.6% през януари по вложенията в левове и съответно от 1.28% до 0.97% по тези в евро. В корпоративния сегмент новопривлечените през януари депозити в левове за срок до 1 година са носили 2.4% ефективна годишна лихва спрямо 2.45% през декември. Повишаване е отчетено при вложенията в евро, където доходността е пораснала до 2.88% в началото на настоящата година при 2.65% в края на миналата.

Все още няма коментари
Нов коментар