Златото достигна нов рекорд от 2300 долара за тройунция

От началото на годината металът е поскъпнал с над 10%

Цената расте за осми ден поред    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цената на фючърсите върху златото за юни достигна за кратко 2300 долара за тройунция. Това е осмият рекорд за метала през последния месец, като през март проби 2150 долара. "Значителното подобряване на перспективите за лихвените проценти от Фед въпреки укрепващата американска икономика, пълната заетост и инфлацията, която все още е значително над целта, обяснява защо активите за хеджиране на инфлацията като златото достигат нови върхове", пишат в доклад на 1 април макростратезите на американската банка Мerrill Lynch.

Очакванията, че лихвите може да се понижат, оказват благоприятен ефект върху златото, което не генерира парични потоци, за сметка на активи като облигации и държавни ценни книжа, чиито доходности са обвързани с лихвените проценти. Поскъпването се отдава и на покачването на напрежението в Близкия изток, след като Израел удари консулството на Иран в столицата на Сирия Дамаск в понеделник. "Геополитическо напрежение може да е стимулирало част от търсенето", смята Майкъл Браун, старши стратег в онлайн брокера Pepperstone, цитиран от The Barrons. Котировките се повишават за осми пореден ден, което най-дългата серия от началото март. Цената на златото не се е понижавала под 2000 долара от началото на 2024 г.

През първото тримесечие суровината поскъпна с 10%, което е над средната годишна възвръщаемост за последните 50 години. "Поглеждайки назад повече от половин век, цената на златото в щатски долари се е увеличава с близо 8% годишно от 1971 г.", посочват анализатори на Wordl Gold Council. Ключов фактор зад това представяне според организацията е бавното нарастване на добива на злато през годините - приблизително 1.7% годишно през последните 20 години. Световното производство на злато e близо 3 хил. тона на година, като най-големите производители са Китай, Австралия, Русия и Канада.

Възходът на златото се подхранва и от инвестиции от световните централни банки. Държавните финансови институции придобиват двойно повече през последните две години - средно по 1060 тона от 2022 г. до 2023 г. в сравнение с 509 тона, закупени между 2016 г. и 2019 г., показва анализ на Goldman Sachs. Увеличението се дължи основно на Китай, която прехвърля резервите си от щатски долари в злато, и страни като Полша, които също увеличават златните си резерви. "Очакваме покупките от централните банки да останат силни на фона на диверсификацията на резервите от страните от развиващите се страни и повишеното геополитическо напрежение", пишат в доклад анализатори на Мerrill Lynch.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар