Иран обвини Израел за удара по консулството в Дамаск

Трима високопоставени членове на Революционната гвардия загинаха по време на сериозната ескалация на напрежението в региона

Нападението е четвъртата предполагаема израелска атака срещу силите на Техеран в Сирия през тази година
Нападението е четвъртата предполагаема израелска атака срещу силите на Техеран в Сирия през тази година
Нападението е четвъртата предполагаема израелска атака срещу силите на Техеран в Сирия през тази година    ©  Reuters
Нападението е четвъртата предполагаема израелска атака срещу силите на Техеран в Сирия през тази година    ©  Reuters

Трима високопоставени членове на иранската Революционна гвардия бяха убити в понеделник при въздушен удар по консулството към иранското посолство в сирийската столица Дамаск. Техеран обвини за нападението Израел. Смъртта на бригаден генерал Мохамад-Реза Захеди, висш командир в Революционната гвардия, бележи значителна ескалация на военните действия, обхванали региона след нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Мрежата от пълномощници на Иран в региона, наричана "оста на съпротивата", от октомври насам води бойни действия срещу Израел, а също така и атакува американски сили и бази в Близкия изток, което доведе до засилване на опасенията от по-широк регионален конфликт. Но през последните седмици Техеран се опита да намали напрежението с Вашингтон след атаката с дрон през януари срещу щатска военна база на йорданско-сирийската граница, при която загинаха трима американски войници. През януари висши американски и ирански служители проведоха непреки разговори и двете страни дадоха сигнали, че се опитват да деескалират интензивността на военните действия.

"Ударът е най-сериозната ескалация с умишлено намерение да постави Иран в отбранителна позиция", заявява пред Financial Times Санам Вакил, ръководител на програмата за Близкия изток в мозъчния тръст Chatham House. "Войната на Израел не е само срещу "Хамас", а много ясно е замислена да нанесе удар по цялата "ос на съпротивата", за да отслаби и възпре многобройните групировки.", добавя той. Вакил смята, че макар Техеран да е дал ясно да се разбере, че иска да избегне пряк конфликт с Израел и САЩ, ударът по дипломатическата мисия може да "принуди Иран да се възползва от него". Израел, който рядко потвърждава или отрича удари срещу цели, свързани с Иран, не направи коментар на удара от понеделник.

Поредица от нападения

Нападението е четвъртата предполагаема израелска атака срещу силите на Техеран в Сирия през тази година. Най-малко шестима членове на охраната и един военен съветник бяха убити при три отделни инцидента от януари насам.

Захеди, чието убийство беше потвърдено от иранските държавни информационни агенции, е бил високопоставен служител в силите "Кудс", отговарящи за операциите на гвардейците в чужбина. Въпреки че ролята му в Сирия не е уточнена, преди това той е командвал иранските сили в Ливан и Сирия от 2008 до 2016 г. Неговият заместник Мохамад-Хади Хаджи-Рахими е сред няколкото други убити при удара върху сградата в късния следобед в понеделник. Потвърдена е смъртта и на още един висш командир на силите "Кудс" в Сирия и Ливан. Външният министър на Иран Хосейн Амирабдолахиан заяви, че Израел носи отговорност за нападението срещу иранското консулство, което е "нарушение на всички международни ангажименти и конвенции".

Сирийският външен министър Файсал Мекдад също осъди Израел заради нападението. Въпреки че в повечето случаи няма официално потвърждение, еврейската държава се смята за отговорна за удари по стотици цели, свързани с Техеран и неговите пълномощници в Сирия, включително по летищата в Алепо и Дамаск, откакто Иран разположи войски в арабската държава в подкрепа на сирийския президент Башар Асад по време на гражданската война в страната. Израел отдавна се притеснява, че присъствието на ирански сили, както и на бойци от "Хизбула", подкрепяната от Иран ливанска военна групировка в Сирия, може да даде възможност на враговете му да създадат нов фронт.

Нарастване на напрежението между Иран и Израел

Но от октомври насам напрежението между Израел и Иран се увеличи, което доведе до по-смъртоносни израелски удари по ирански съоръжения. Пред журналисти в Дамаск посланикът на Техеран в Сирия Хосейн Акбари заяви, че при удара в понеделник са били убити между пет и седем ирански дипломати и военни съветници. Акбари твърди, че "отвратителният акт" е извършен от израелски изтребители F-35, които са изстреляли шест ракети.

"За първи път ционисткият режим се осмели да насочи удара си към официална сграда на посолството на Ислямската република, носеща иранското знаме", заяви Акбари. Отговорът на Иран ще бъде даден "в подходящото време и на подходящото място", добави той. В изявление на Революционната гвардия се казва, че при удара са били убити седем военни, включително двама високопоставени офицери. Иран изтегли някои от висшите си офицери от Сирия, тъй като САЩ обещаха да отговорят на удара с дрон през януари.

Оттеглянето на командирите на гвардейците се разглежда като знак, че Ислямската република се стреми да намали напрежението със САЩ. Макар да подкрепя войнствени групи в региона, които извършват нападения срещу Израел и американските сили, Техеран многократно е заявявал, че иска да избегне пряк конфликт със САЩ и пълномащабна регионална война.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Само тези, които не искат да знаят, не са научили, че ракетната атака срещу сградите на иранското консулство и на резиденцията на иранския посланик в Дамаск (съседни на сградата на Канадското посолство) е проведена от окупираните от Израел Голански възвишения. Т.е. съмнение кой е извършителят няма - ЦАХАЛ.
    Че цел на атаката са били двамата денерали от КСИР - също няма съмнение.

    Неяснота има единствено какво се цели да последва след този терористичен акт, защото да атакуваш посолство на трета страна в суверенна страна-член на ООН си е тероризъм отвсякъде! И прегазване на куп международни провила.

    Струва ми се, че в безизходицата, в която се намира, Биби Нетаняху страстно желае да даде основание на персите да пуснат няколко балистични по Израел. Така ще си реши куп въпроси:
    а) с демократите в САЩ, на които видимо е втръснал;
    б) с протестиращите срещу правителството му в самия Израел;
    в) с ЕС, който след повече от 30 000 цивилни палестински жертви взе да охладнява към Израел;
    г) с международната общност, на която скоро бяха сервирани ужасяващи кадри на труповете на избити и позаровени палестинци в болницата Ал Шафа в Газа.

    Нетаняху много иска да бъде првърнат в жертва.
    Крадецът вика: Дръжте крадеца...

    Нередност?
Нов коментар