🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вино, сирене и 7 млн. евро

Как български продукти могат да се рекламират с пари на Европейската комисия

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Сирене с виното е добра комбинация. По една чиста случайност точно тези продукти са първите, които България има шанс да налага в чужбина с пари от Европейската комисия.

Млечният сектор вече спечели два проекта за финансиране на рекламни кампании, а винарската индустрия подаде документи и чака решението на Брюксел.

Вино за Острова

"Вкусете традицията", както е мотото на кампанията на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), предвижда тригодишни промоции на качествени български вина във Великобритания и Ирландия. Бюджетът на програмата е над 1.8 млн. евро. Ако Европейската комисия я одобри, ще я финансира безвъзмездно с 941 416 евро. Българската държава ще предостави 513.5 хил. евро, а НЛВК – 363.7 хил. евро.

Програмата предвижда да бъдат популяризирани минимум десет по-скъпи качествени български вина. Но няма да се акцентира върху конкретни марки, защото такива са условията за финансиране от ЕС. Целта на промоциите е потребителите и индустриалците да бъдат информирани за многообразието на българските вина изобщо, за тяхната история и традиции.

Кампанията ще продължи три години и включва поредица от рекламни дейности - издаване на брошури и календари, изготвяне на видеофилми за винарни, дегустации, участие в големи търговски изложения. От Националната лозаро-винарска камара обясниха, че очакват в резултат на кампанията страната да си върне позициите на тези пазари, където сега продажбите на български вина са символични. В кампанията ще могат да се включат членовете на НВЛК, които са около 50 при съществуващи приблизително 220 винарски изби в страната.

Българско сирене, моля

В началото на годината Европейската комисия одобри друга българска промоционална програма - за рекламиране на бяло саламурено сирене и кашкавал в Германия и Испания. Инициативата е на Националната асоциация на млекопреработвателите и е с бюджет 3.170 млн. евро. Еврокомисията финансира половината от стойността й. Останалите средства се разделят между държавата и браншовата организация в съотношение 30:20. "Това е първата одобрена от Брюксел българска програма, която е подадена самостоятелно от една браншова организация", уточни Михаил Тачев, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите.

"Целта е възобновим стари бизнес отношения и да създадем нови. Германия е традиционен пазар на традиционни български продукти - някога сме изнасяли годишно до 8000 тона сирене, сега – около 500 тона", обясни Тачев.

Програмата ще започне през май 2010 г. и ще приключи през април 2013 г. Тя не е ориентирана към бранд, нито цели промотиране определен производител, уточнява Диляна Славова, изпълнителен директор на Националната асоциация на млекопреработвателите.

Предвиждат се изложби, продуктови презентации за дистрибутори и търговци, издаване на брошури, на книги с рецепти и DVD-та, организиране на семинари с учители и ученици. Замислени са презентации в професионални кулинарни школи в Германия и Испания. Специално създаден уебпортал ще предоставя актуална информация за млечните продукти и ползата от тях. Онлайн игра за млади хора ще им позволи да научат как млякото се превръща в сирене. По време на всеки етап (начало, ферма, фабрика) потребителят ще трябва да отговори на различни въпроси, за да получи определен брой кредити и да премине към следващото ниво.

Предвиждат се също дегустации в 40 точки на продажби - в Берлин, Франкфурт, Мюнхен, Щутгарт и Кьолн, както и в Мадрид, Барселона, Валенсия и Севиля. Дегустациите ще бъдат всяка година по 160 дни за всяка от двете държава. Очаква се да бъдат изядени 68 хил. мостри от 100-150 г (34 хил. в Испания и още толкова в Германия) в специално изработени опаковки с логото на програмата.

За изпълнител на замисленото след покана и открит конкурс за подаване на оферти е избрано гръцкото дружество Economotechniki. Компанията е учредена през 1998 г. в Солун и предоставя консултантски услуги в сферата на бизнеса, развитието, промотирането и рекламата. Най-близката задача на Economotechniki е да избере мото на програмата.

През септември миналата година бе дадено начало на подобна промоция под наслов "Европейско сирене, моля!". Програмата се изпълнява от другата браншова организация в сектора - Асоциацията на млекопреработвателите в България, съвместно с кипърската Асоциация на говедовъдите. Целта на инициативата е съвместна реклама на български и кипърски млечни продукти в Русия и Украйна. Двете браншови сдружения са работили за подготовката на проекта около година. Предложението се състезавало с други 30, от които само 11 получили финансиране от Брюксел.

Кампанията за представяне на българско и кипърско сирене ще продължи три години. Тя започна с промоции по време на международно изложение за храни в Москва от 15 до 18 септември 2009. Предвидени са участия в други специализирани изложения, дегустации, телевизионна, радио- и печатна реклама, билбордове, разпространение на листовки. За всичко това са планирани 5 млн. евро. Три милиона от тях са за кипърската браншова организация, а останалите два - за българската. Половината от тези два милиона са предоставени безвъзмездно от Европейската комисия, 600 хил. евро са от Държавен фонд "Земеделие", а Асоциацията на млекопреработвателите в България е осигурила 400 хил. евро.

Проектът "Европейско сирене, моля!" се изпълнява от белгийската организация за промоция на храни Agropromotion Sprl. Тя е избрана на търг в конкуренция с германска, гръцка и кипърска фирма.

"Това е първият български проект, получил финансиране от Брюксел за промоция на храни и земеделски продукти, който вече се реализира", уточни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. Според Зоров след старта на промоцията броят на желаещите да продават млечни продукти в Русия и Украйна се увеличил. Засега лиценз за износ в Русия имат 10 български фирми, а други четири чакат одобрение. За продажби в Украйна разрешително има само една компания. Някога експортът на българско сирене за бившия Съветски съюз е достигал 20 хил. тона на година, а сега в Руската федерация се продават само около 500 тона, уточни Димитър Зоров.

Само сдружения

Евросъюзът от години отпуска безвъзмездно пари за промоционални програми. Схемата е отработена - Европейската комисия предоставя безвъзмездно 50% от исканата сума, 30% от парите трябва да се дадат от съответната държава членка и поне 20% - да се осигурят от кандидатстващата организация.

Парите не се предоставят на отделни фирми, а само на представителни сдружения на производители или асоциации на производители и търговци на земеделски или хранителни продукти. Има и специално изработени критерии за представителност.

Предложенията се събират два пъти в годината - до 31 март и до 30 ноември. До 15 февруари и до 15 октомври земеделското министерство трябва да публикува официални покани, че започва да набира предложения. Пролетната сесия е за проекти, които възнамеряват да популяризират европейски храни в точно определени трети страни извън ЕС, а есенната - за кампании в рамките на евросъюза.

Промоционалните програми не трябва да рекламират конкретни търговски марки, а храни и продукти, представяни като европейски. Целта е да се налага логото на общността и в същото време да се насърчава националният износ. Практиката показва, че фирми от сектора в промоция често използват кампаниите, финансирани от ЕС, за да рекламират паралелно свои продукти със свой бюджет.

Кандидатите попълват заявление по образец, прилагат допълнителни документи и подават комплекта в Министерството на земеделието и храните. Ако бъдат одобрени на национално ниво, проектите се изпращат в Брюксел, където ЕК има последната дума.

Сдруженията са длъжни да изберат компания (може и повече от една), която ще изпълнява програмата. Това може да стане преди или след подаването на документите в земеделското министерство, но не по-късно от 30 дни след нейното одобряване от Европейската комисия.

В кои държави

Страните извън ЕС, в които могат да се осъществяват промоционални програми, са Южна Африка, Македония, Австралия, Босна и Херцеговина, Китай, Южна Корея, Хърватия, Индия, Япония, Косово, Черна гора, Норвегия, Нова Зеландия, Русия, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна.

Критерии към кандидатите

- сдружението трябва да е създадено най-малко две години преди подаването на промоционалната програма

- да има членове, чийто пазарен дял за продуктите, които са обект на програмата, е най-малко 30 на сто

- да притежава собствено електронно или книжно издание, отразяващо дейността му.

Срещу кризата в млечния бранш

Европейската комисия одобри 13 програми от 11 страни-членки, с които трябва да се подпомогне продажбата на мляко и млечни произведения в Европейския съюз. Те са с общ бюджет 35.8 млн. евро, като ЕС участва със 17.9 млн. евро. Програмите имат период на действие от три години и са част от мерките, които Европейската комисия предложи през юли 2009 г. предвид тежкото положение на пазара за мляко и млечни продукти. Най-голямо финансиране получават три програми на Франция на обща стойност 13.9 млн.евро.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    келнер
    • - 1
    • + 2

    Страхотно!Всяка една информация и реклама за страната ни е от полза.
    Личните ми наблюдения са ,че в Норвегия има голям интерес към нашите вина и сирена.Страната ни посреща и много туристи от тази страна,дано този вид реклама на България и храните ни да предизвика и допълнителен интерес.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Nataliya

    страхотна новина...а може ли някой от спечелилите да каже по каква проектна схема - фонд са спечелили тези проекти ?

    Нередност?
Нов коментар