🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в индустрията се ускорява до 13% през май

На месечна база поскъпването е най-значително в добивната индустрия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Продажните цени на стоки в промишлеността нарастват с 13% на годишна база през май, показват последните данни на националната статистика. За справка, месец по-рано темпът беше 9.8% и ускорението на инфлацията е видимо в добивната, преработващата промишленост и енергетиката. На месечна база също има ръст на цените, като общо в индустрията увеличението е с 1.9% през май.

Заводските цени обикновено се приемат като индикатор за общата посока на ценовото равнище в страната. Това означава, че може да се очаква и ускорение на потребителската инфлация в следващите месеци. За справка, през май тя е 2.5% спрямо ценовото равнище преди година.

Какво поскъпва

През май най-значителното поскъпване е видимо в добивната промишленост. На месечна база цените нарастват с 10% и двигател е 15.4% увеличение в добива на метални руди. Това по всяка вероятност се дължи на медта, чиято цена на международните пазари върви нагоре през разглеждания период. На годишна база пък повишението в добива е 31.1%, показва националната статистика, а при добива на метални руди е 58%.

В преработващата промишленост цените също са се вдигнали през последната година - с 13.9% към края на май. С най-голямо увеличение е производството на основни метали (47.7%), следвано от производството на стоки от каучук и пластмаси с 11.9% и на химични продукти с 10.4% поскъпване на годишна база.

Браншовете, в които заводските цени намаляват през последната година, са малко - това са производството на текстил, на неметални суровини, на електроника и на авточасти. На месечна база пък най-голямо е поскъпването в производството на дървен материал (без мебели) - с 3.8% спрямо април, показват числата на НСИ.

В енергетиката инфлацията е 8.3% на годишна база и 1.2% на месечна.

Все още няма коментари
Нов коментар