Инфлацията се изправя срещу доходността

Засега повечето инвестиции остават незасегнати от ръста в цените на стоки и услуги

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Инфлацията се събужда - през април тя достигна 2% на годишна база, а само за месец е нараснала с 0.7%. Освен че изяжда част от стойността на парите, тя прави това и с доходността, която носят различните инвестиции. За щастие на много спестители и инвеститори последната година е благодатна поне от гледна точка на вложенията на капиталовите пазари и имотите.

Към края на април и май почти всички ключови инвестиции бият ръста на цените на стоки и услуги - и то с много. В тази група са акциите, взаимните фондове и имотите. На ръба са частните пенсионни фондове. Банковите депозити и държавните облигации обаче са под инфлацията и те носят реално отрицателна доходност. Те обаче са най-силно обвързани с нивата на лихвите, които поддържат централните банки - в случая в България не се извършва монетарна политика през ОЛП на БНБ, но като част от глобалната финансова система и страната е част от тенденциите на нулеви лихви.

Сигурното е недоходно Това е причината и за почти нулевата доходност по 10-годишните държавни облигации на България - 0.22% към края на април, като и през последните дни тя е в тези нива. В началото на годината правителството пусна и емисия от тези книжа с лихвен купон от 0.1%. Колкото по-краткосрочни са книжата пък, толкова по-ниска става лихвата, като има и отрицателни. Доходността е функция именно от лихвения купон и цената - колкото цената, дадена от инвеститора, е по-ниска, толкова по-висока е доходността му и обратно. ДЦК е най-безрисковата инвестиция, но физическите лица имат по-ограничен достъп до нея заради по-големите обеми и сложния характер на самия инструмент. Доходността ѝ обаче е добра отправна точка за лихвите. Инвестицията в държавни и корпоративни облигации става най-лесно през взаимни фондове.

Въпреки че банковият депозит носи нулева, а реално и отрицателна доходност, той продължава да е любима форма за спестяване на българина. Тук в случая винаги е надделявала сигурността пред търсенето на доходност - депозитите до 100 хил. евро са гарантирани. Към края на март влоговете на домакинства и нетърговски организации са почти 63 млрд. лв., а с тези на бизнеса общо в банковата система са 95.6 млрд. лв.

Добрата алтернатива

В българските взаимни фондове са вложени много по-малко средства - около 1.7 млрд. лв., а с тези на чуждите схеми активите им общо са над 5 млрд. лв. Това се случва, въпреки че те носят най-добрата алтернативна доходност. Такава те донесоха обаче за последната година, преди това имаше и спадове. Печалбата от взаимни фондове зависи от представянето на капиталовите пазари. През последната година то е много добро, макар че в началото на миналата година имаше един от най-големите пазарни сривове глобално заради затваряне на икономиките, предизвикано от COVID-19.

Доходността на пенсионните фондове също зависи до голяма степен от тях, но заради по-консервативния им характер и ограничения за някои инвестиции те са в по-ниския диапазон на доходността. Освен това посочената средна стойност е за първото тримесечие и на база двегодишен период. Инвестициите в имот също си остават добра алтернатива. При покупко-продажбата с инвестиционна цел е трудно да се опрeдели точна доходност, но при отдаването под наем средните нива в София са малко над 5%.

Все още няма коментари
Нов коментар