Stellantis влага над 30 млрд. долара за електрически автомобили

Компанията, формирана от сливането на Fiat Chrysler и PSA, ще построи и пет завода за батерии в Европа и САЩ

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Сформираната тази година автомобилна група Stellantis ще инвестира над 30 млрд. долара в развитието на програмата си за създаване на електрически и хибридни автомобили. Групата обяви желанието си до 2030 г. 70% от продадените коли в Европа и 40% от тези в Съединените щати да бъдат нискоемисионни. Стъпка от този процес е и изграждането на пет завода за батерии за електрическите автомобили, като заводите ще бъдат в Европа и САЩ. Заводите трябва да са готови най-късно до 2030 г., съобщава Financial Times.

Stellantis, формирана от сливането на Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и френската PSA Group, ще пусне серия коли, чийто пробег с едно зареждане ще бъде от 300 до 500 км според модела. Задачата на компанията е усложнена и от двата полюса, на които се намират двата основателя на групата спрямо електрическите автомобили - PSA спокойно достига целите на Европейския съюз за въглеродни емисии заради широката гама от коли, задвижвани от ток, които предлагат. FCA,от друга страна, трябваше да плати стотици милиони долари на Tesla, за да може да представя техните автомобили като част от своя каталог. FCA е смятан за големия играч в автомобилната индустрия, който най-много изостава в развитието на гамата си от електрически автомобили.

По-строги екоцели

Производителите на коли са изправени пред вероятни по-стриктни цели за въглеродни емисии, като индустрията вярва, че това ще стимулира продажбите на електрическите модели на марките. По-късно този месец ЕС ще представи новия си план за понижаване на нивата на въглероден диоксид, а очакваните промени в регулациите на двигателите се очаква да вдигнат цените на самите двигатели. Въпреки това Stellantis съобщи, че има ръст в продажбите спрямо очакванията независимо от проблемите на индустрията с набавяне на чипове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    primus avatar :-|
    primus

    Ще, хубаво е написано

    Нередност?
Нов коментар