ВМЗ е с нов стар директор

Прясно подмененият борд на ДКК върна Иван Стоенчев начело на сопотския завод

Иван Стоенчев беше директор на ВМЗ между 2009 и 2015 г.
Иван Стоенчев беше директор на ВМЗ между 2009 и 2015 г.
Иван Стоенчев беше директор на ВМЗ между 2009 и 2015 г.    ©  Юлия Лазарова
Иван Стоенчев беше директор на ВМЗ между 2009 и 2015 г.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само ден след като новият съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) беше вписан в Търговския регистър, дойде и първото му решение. То е за смяна на директора на дъщерното ВМЗ Иван Гецов, който се освобождава предсрочно. На негово място в управлението на сопотския военен завод се завръща Иван Стоенчев, който държеше тази позиция до 2015 г.

Освобождаване

На заседание на 11 февруари петимата нови членове на съвета на директорите на ДКК, които бяха назначени от икономическия министър Корнелия Нинова, са гласували да освободят члена на борда и изпълнителен директор Иван Гецов, чийто мандат изтича през април 2026 г. Като основание е цитиран член от Закона за публичните предприятия, който предвижда предсрочно прекратяване на договора за управление при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Засега няма информация какви точно са критиките към Гецов, който беше дългогодишен служител на завода, преди да влезе в ръководството му през 2015 г. Познат като специалист в сектора, той остана начело на ВМЗ при няколко правителства, включително и след направените през миналата година промени в борда от тогавашния икономически министър и сегашен премиер Кирил Петков.

Назначението

Новият директор Иван Стоенчев за първи път влезе в ръководството на ВМЗ през август 2009 г. при първото правителство на ГЕРБ, оцеля при Орешарски и две служебни правителства и беше освободен от второто правителство на ГЕРБ през юни 2015 г. Какви са мениджърските му качества трудно може да се прецени, тъй като почти през целия този период държавата водеше политика на пълна секретност на военните дружества и ВМЗ не публикуваше отчетите си. Финансови резултати започнаха да излизат едва през 2014 г. По това време целият оръжеен сектор беше надолу заради слабо търсене, сопотският завод беше силно задлъжнял и в крайна сметка мина през спасителна операция с наливане на пари от ДКК.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    КОНКУРСИ??

    БСП натрапчиво напомня за статуквото и печалното наследство, което остави.

    Нередност?
Нов коментар