🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западни банки проучват възможностите за размяна на активи, за да излязат от Русия

По този начин могат да намалят загубите от бизнеса си в страната

До момента Unicredit е получила няколко оферти от руски институции, след като през март месец изпълнителният ѝ директор Андреа Орсел заяви, че обмисля изтегляне от Русия
До момента Unicredit е получила няколко оферти от руски институции, след като през март месец изпълнителният ѝ директор Андреа Орсел заяви, че обмисля изтегляне от Русия
До момента Unicredit е получила няколко оферти от руски институции, след като през март месец изпълнителният ѝ директор Андреа Орсел заяви, че обмисля изтегляне от Русия    ©  Reuters
До момента Unicredit е получила няколко оферти от руски институции, след като през март месец изпълнителният ѝ директор Андреа Орсел заяви, че обмисля изтегляне от Русия    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Unicredit и Citigroup проучват варианти за размяна на активите си с руски финансови институции, за да избегнат големи обезценки на операциите си, докато се изтеглят от страната. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на източници, запознати с плановете им. Според анализ на изданието двете финансови институции се подготвят да загубят над 10 млрд. долара от дейността си в страната.

До момента Unicredit е получила няколко оферти от руски институции, след като през март месец изпълнителният ѝ директор Андреа Орсел заяви, че обмисля изтегляне от Русия. Според запознати с преговорите италианската банка е отказала предложение от руския конгломерат Interros Group, собственост на олигарха Владимир Потанин. Interros миналия месец купи Росбанк от Société Générale, като френската банка заяви, че ще загуби 3.1 млрд. евро от бизнеса си в Русия. Според източниците Unicredit е отказала офертата на Interros, за да избегне подобен удар. В най-лошия случай банката заявява, че ще загуби 5.3 млрд. евро, ако целият ѝ руски бизнес бъде ликвидиран. Банката все още обсъжда продажбата на своите операции с няколко руски финансови институции, които не са обект на санкции, въпреки че все още няма финализирана сделка.

В момента руският банков сектор се намира в период на консолидация, предизвикан от изтеглянето на западните компании от пазара и от проблемите, които западните санкции предизвикват за местните финансови институции. Освен Росбанк до момента Interros е закупил и 35% в TCS Holding Group от руския бизнесмен Олег Тинков. ВТБ, втората по големина банка в Русия, е получила разрешение от Руската централна банка да придобие държавни банки Otkritie и RNCB, които също са обект на западни санкции.

Суап на активите

Според запознати Citigroup и Unicredit са проучвали сделки да заменят руските си операции с чуждестранния бизнес на местни кредитори. До момента Unicredit е работила по сделки с банки, които не са подложени на санкции, при които да има възможност да замени руските си кредитни портфейли за чуждестранни кредитни портфейли на другата банка. Това е един от факторите, който е позволил на италианската банка да намали експозицията си към Русия от 4.5 млрд. евро в началото на март до 3.2 млрд. в края на април.

Тази опция става по-трудна, тъй като все повече руски банки стават цел на западните санкции. ВТБ и Сбербанк, двата най-големи кредитора в страната, на които се падат половината от банковите активи, са единствените две руски банки със значителни операции в чужбина. През последните два месеца обаче и двете бяха включени в списъците със санкции и са в процес на закриване на европейските си бизнеси.

Предпочитанието на Citigroup е продажба на несанкционирана организация, отколкото суап на активите, като според лице, запознато с въпроса, банката провежда "множество разговори" със средни по големина руски банки за продажба на потребителските и част от търговските си операции в страната. По-рано този месец изпълнителния директор на Citi Джейн Фрейзър заяви, че е в "активен диалог" с потенциални купувачи на операциите й в Русия.

Все още няма коментари
Нов коментар