Unicredit търси инвеститори от Китай и Индия за руския си бизнес

Председателят на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия изрази надежда, че европейските кредиторите бързо ще се справят с усилията за излизане от Русия

Излизането на италианската банка от Русия ще отнеме време
Излизането на италианската банка от Русия ще отнеме време
Излизането на италианската банка от Русия ще отнеме време    ©  Reuters
Излизането на италианската банка от Русия ще отнеме време    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Италианската банка Unicredit е разширила търсенето си за купувач на руския си бизнес извън местните инвеститори, съобщава Reuters, позовавайки се на двама души, запознати с въпроса. Според единия от източниците Unicredit е преговаряла с местни кандидати, но разширяващите се санкции срещу Русия са попречили на плановете, което е довело до разширяване на търсенето на потенциален купувач в страни като Китай и Индия. Вторият източник е заявил, че се провеждат разговори с потенциални инвеститори, но не е назовал имена.

Миналия месец главният изпълнителен директор на Unicredit Андреа Орчел заяви пред анализатори, че санкциите постепенно са намалили шансовете за сключване на сделка с руски купувач и че "прозорецът е станал доста малък". Италианската банка се насочва към други страни, въпреки че е възможно да сключи сделка с Русия, заявиха източниците, които помолиха да не бъдат назовавани поради деликатността на въпроса. През май месец руският бизнесмен Владимир Потанин, чиято холдингова компания Interros купи руското подразделение на Societe Generale, заяви пред руската агенция "Интерфакс", че е отхвърлил предложение да купи и местното подразделение на Unicredit.

По думите на Орчел до момента два пъти Unicredit не успява да завърши големи сделки за намаляване на бизнеса си, тъй като купувачът в преговорите бива засегнат от санкции точно преди подписването на договора.

Намаляващ бизнес в Русия

Unicredit е една от европейските банки с най-голяма експозиция към Русия, където е 14-ият по големина кредитор. Председателят на надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия изрази надежда, че европейските кредиторите бързо ще се справят с усилията за излизане от Русия.

През последните няколко месеца Орчел направи размяна (суапове) на активи, като например заем за руско дружество със заем от руска банка за европейски кредитополучател, за да намали експозицията на италианската финансова институция към Русия. Тази седмица той отхвърли опасенията относно Русия, заявявайки, че тя вече не е заплаха за UniCredit, след като през първото тримесечие банката е заделила 1.2 млрд. евро за компенсиране на бъдещи загуби.

Макар че Unicredit заяви, че оценява всички възможности, включително напускане на Русия, Орчел предупреди, че излизането на банката ще отнеме време, като се имат предвид задълженията към персонала и клиентите и желанието да се запази стойността за акционерите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар