🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Volvo ще изгради завод за електрически автомобили в Словакия за 1.2 млрд. евро

Пет световни компании в сектора имат производствени мощности в страната

Строителството е планирано да започне през следващата година, а производството -през 2026 г.
Строителството е планирано да започне през следващата година, а производството -през 2026 г.
Строителството е планирано да започне през следващата година, а производството -през 2026 г.    ©  Reuters
Строителството е планирано да започне през следващата година, а производството -през 2026 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Шведският производител на автомобили Volvo Cars обяви, че ще инвестира 1.2 млрд. евро в изграждането на завод за електрически автомобили във втория по големина град в Словакия Кошице. Заводът на Volvo ще е петият в страната, където вече има мощности на Volkswagen, PSA Group, KIA и Jaguar Land Rover. Около 20% от необходимите средства за строежа на завода ще бъдат предоставени от словашкото правителство, съобщава Associated Press.

Това ще бъде третият европейски завод на компанията в Европа, като другите се намират в Белгия и Швеция. Заводът в Източна Словакия е планиран да произвежда до 250 хил. автомобила годишно. Плановете позволяват и бъдещо разширяване на обекта, се казва в изявление на компанията. Новият завод ще произвежда единствено електрически модели в съответствие с намерението на компанията да произвежда изцяло електрически автомобили до края на това десетилетие.

"Volvo Cars има амбицията да достигне годишни продажби 1.2 млн. автомобила до средата на десетилетието, което цели да постигне с глобален производствен отпечатък, обхващащ Европа, САЩ и Азия", се казва в изявлението. Производството на Volvo през миналата година се е увеличило с 5.6% до почти 700 хил. автомобила, от които 27% са били изцяло електрически или хибридни модели.

"Разширяването в Европа, най-големият ни регион за продажби, е от решаващо значение за преминаването ни към електрификация и за продължаване на растежа", заяви изпълнителният директор на Volvo Джим Роуън.

Нови работни места

Със строежа на новия завод се очаква да бъдат открити нови 3300 работни места в града, намиращ се на 100 км от украинската граница. Този район отдавна се характеризира с висока безработица в сравнение със западната част на страната.

"Много съм доволен, че Словакия успя да спечели конкурса за тази огромна инвестиция, която ще донесе развитие и много работни места в източната част на Словакия", заяви в изявление министърът на икономиката Рихард Сулик.

Строителството е планирано да започне през следващата година, а производството - през 2026 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    Словакия се е справила добре, браво за поредната инвестиция.

    Чудно ми е на мен какво точно стана с приказките на Кирил Петков за електромобилите, състезанията за инвестиции на търговските консули и другите простотии.

    Уви, извън политиканстване с разни инвестиционни намерения, колкото на някое ново келеме като цар Киро да му изгрее политическата звезда, просто не предлагаме достатъчно за да можем да привлечем нещо подобно. Имаме демографски проблем, който отново се замита под килима, понеже претенциите за елитарност и месианство са единственият вектор в съзнанието на новия ни политически елит(в доста отношения същия като стария). Имаме и проблем с това да излизат добре обучени кадри от университетите, които да отговарят на нуждите на индустрията. Комбинирайки тези двете, изглежда граничещо до невероятното да привлечем реално производство от тази сфера.

    Историята отчасти се повтаря. Дару кар-Роувър не потръгна, но това не беше само заради кабинета Виденов. Заводът за автомобили е отколешна мечта, но пък май преди да затичаме спринта на големите играчи, трябва да се научим да държим темпо на джогинга. Или пък въобще изначално да изучим бързата крачка.

    Нередност?
Нов коментар