"Девня цимент" спечели европейско финансиране за улавяне на CO2 емисии

Първият отличен български проект ще получи 190 млн. евро от Фонда за иновации към ЕС

Проектът на "Девня цимент" е един от първите и най-голям по мащаба си такива проекти за групата HeidelbergCement досега
Проектът на "Девня цимент" е един от първите и най-голям по мащаба си такива проекти за групата HeidelbergCement досега
Проектът на "Девня цимент" е един от първите и най-голям по мащаба си такива проекти за групата HeidelbergCement досега    ©  Юлия Лазарова
Проектът на "Девня цимент" е един от първите и най-голям по мащаба си такива проекти за групата HeidelbergCement досега    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-големият производител на цимент в страната - "Девня цимент", е първата българска компания, спечелила финансиране от Фонда за иновациите към ЕС. Проектът, наречен ANRAV, е за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии от индустрията. Компанията ще получи 190 млн. евро безвъзмездно от фонда, а останалата част, която засега не се уточнява, ще бъде частно финансиране.

От "Девня цимент" коментират, че инвестицията ще е една от най-големите за страната за последните години. Крайната цел е да се намалят значително въглеродните емисии от производството - собственото и не само, чрез изграждане на икономически жизнеспособен клъстер. А това ще допринесе за постигане и на въглеродните цели на страната.

Технологичен пробив

Проектът на българската компания е спечелил в състезание с над 140 кандидата и стана една от 17-те разработки, които ще си поделят 1.8 млрд. евро за въвеждане на революционни чисти технологии. Фондът за иновации е една от най-големите програми за финансиране на нисковъглеродни технологии, целящи да представят на пазара индустриални решения.

"По-голямата част от екипа, подготвил кандидатурата на ANRAV, е български и работи не само за спечелването на проекта, а и за каузата - да реализираме иновативна технология за улавяне и утилизиране на въглеродни емисии именно в България", коментира изпълнителният директор на "Девня цимент" Михаил Полендаков в официалното съобщение. ANRAV е един от първите и най-голям по мащаба си такива проекти за групата досега.

Склад в морето

От съобщението на Европейската комисия става ясно, че компанията планира да складира уловения въглероден диоксид в изчерпаното газово находище в Черно море край Галата, като за целта изплозва и съществуващата система от тръби на сушата и във водата. От германската група HeidelbergCement, която е собственик на завода в Девня, уточняват, че проектът се изпълнява съвместно с Petroceltic, която оперира морското находище. А в случай че бъдат получени всички необходими разрешения, системата може да заработи още през 2028 г. с капацитет да улавя по 800 хил. тона въглероден диоксид годишно.