🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Автомобилните компании са изправени пред голяма конкуренция за литий до 2030 г.

Проектите за добив на суровината обикновено отнемат между 6 и 19 години от първоначалното проучване до реалното производство

Недостигът на полупроводници е основната пречка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, но с разширяването на плановете за електрификация, осигуряването на литий става все по-важно.
Недостигът на полупроводници е основната пречка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, но с разширяването на плановете за електрификация, осигуряването на литий става все по-важно.
Недостигът на полупроводници е основната пречка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, но с разширяването на плановете за електрификация, осигуряването на литий става все по-важно.    ©  Reuters
Недостигът на полупроводници е основната пречка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, но с разширяването на плановете за електрификация, осигуряването на литий става все по-важно.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителите на автомобили ще се изправят пред голяма конкуренция да си осигурят необходимия за захранването на електрически автомобили литий, тъй като търсенето заплашва да надхвърли предлагането, предупреждава шефът на най-големия публично търгуван производител на литий Albemarle, съобщава Financial Times. Изпълнителният директор на компания Кент Мастърс заяви, че пазарът ще остане свит въпреки усилията да се увеличи добивът на метала. "Той е системен за доста дълъг период от време", каза Мастърс за проблема, пред който е изправена индустрията. "В продължение на седем-осем години той остава доста свит".

Недостигът на полупроводници е основната пречка пред автомобилните производители през последните 18 месеца, но с разширяването на плановете за електрификация, осигуряването на литий става все по-важно. Тази година автомобилните компании инвестираха в стартъпи за производство на литий, подчертавайки натиска, пред който е изправена индустрията, тъй като все по-голяма част от света преминава към електрически превозни средства.

Миналата седмица General Motors заяви, че ще плати на Livent, друг производител на литий, 200 млн. долара авансово, за да си осигури необходимото количество. В началото на месеца Reuters съобщи, че съвместното предприятие за производство на батерии на Toyota и Panasonic Prime Planet Energy & Solutions е подписало сделка с австралийския производител ioneer за закупуването на 4 хил. тона литий годишно за период от пет години.

Рекордно високи цени

Прогнозата на Albemarle идва след повече от осемкратния скок на цената на метала от началото на 2020 г. Въпреки че цената се задържа близо до рекордните 70 хил, долара за тон, достигнати през април, употребата на лития в батериите му позволи да избегне предизвикания от рецесията спад, който засегна много други суровини през последните месеци. Благодарение на високата цена Albemarle повиши три пъти прогнозата си за приходите през тази година, както и очаква да успее да увеличи производството си и да постигне положителен паричен поток по-бързо от очакваното.

Някои институции обаче не са толкова оптимистично настроени относно перспективите за цените на метала, като анализаторите на Goldman Sachs посочват технологичния напредък, който може да доведе до по-голямо предлагане в рамките на няколко години. Една от технологиите, на които някои залагат, е директното извличане на литий - процес, при който металът се извлича от соления разтвор, без да се разчита на изпаряване.

Според президента на отдела за литий в Albemarle Ерик Норис обаче надеждите за увеличаване на предлагането надценяват способността на производителите да отговорят на търсенето от страна на производителите на автомобили, което е станало "по-широко, по-дълбоко и по-сигурно".

"Способността да се изпълняват капиталови проекти не е широко разпространена", каза Норис, добавяйки, че литиевите компании в миналото са доставяли до 25% по-малко продукция от обещаното през дадена година поради хронични закъснения и технически неуспехи.

А според доклад на Международната агенция по енергетика проектите за добив на литий обикновено отнемат между 6 и 19 години от първоначалното проучване до реалното производство.