Първият завод за соларни панели на "АЕ солар хърайзън" ще е в Македония

Дружеството на германската AE Solar и български партньори запазва плановете си за производство и тук

Скъпият ток прави ВЕИ проектите много по-изгодни и търсенето на фотоволтаични панели расте
Скъпият ток прави ВЕИ проектите много по-изгодни и търсенето на фотоволтаични панели расте
Скъпият ток прави ВЕИ проектите много по-изгодни и търсенето на фотоволтаични панели расте    ©  Надежда Чипева
Скъпият ток прави ВЕИ проектите много по-изгодни и търсенето на фотоволтаични панели расте    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Германската компания първоначално обмисляше производство на соларни панели в България.
  • Чрез регистрирано в София дружество с местни партньори обаче ще инвестира 50 млн. евро първо в Тетово.
  • Запазват се плановете за предприятие в страната, както и едно в Гърция на следващ етап.

Когато в края на 2021 г. беше обявено, че един от големите производители на соларни панели в света - германската AE Solar, планира да изгради завод в България, залозите бяха в полза на проекта. Масовото изграждане на фотоволтаични централи в региона и растящото търсене, съчетано със затруднените доставки от Китай, обещаваха успех на идеята.

Година по-късно се оказва, че страната отново губи конкуренцията с близък съсед - в случая Македония. Именно там ще бъде построено първото предприятие на иначе регистрираното в България дружество "АЕ солар хърайзън", в което няколко местни физически и юридически лица партнират на германския инвеститор. Причините за решението са добре познати - Скопие предлага големи стимули, както и по-бързи административни процедури. Затова и именно там българската компания ще инвестира 50 млн. евро в завод, който ще произвежда 1.5 гигавата панели годишно.

Добрата новина е, че плановете за България се запазват, макар и като втори етап. Обмисля се и трети проект в Гърция.

Предисторията

Зад проекта от българска страна стои Илко Йоцев - управител и съсобственик на "Водни и енергийни спестявания" и на други фирми в сферата на енергийната ефективност, които имат изпълнени проекти за ВиК дружества, болници, училища и др., както и бивш зам.-министър на енергетиката в правителството "Сакскобургготски". Той самият казва, че от години работят с македонския професор Илия Насов, с когото разработват различни технологии соларни панели. Последният проект е за хибридна система (т.нар. PVT), която генерира електрическа и топлинна енергия и осигурява много висока ефективност. Именно за производството на такива панели те започват да търсят технологичен партньор и "с малко късмет и добро стечение на обстоятелствата" стигат до AE Solar. "Познаваме се с тях от 3-4 години, защото сме вносители на техните панели и знаем предимствата им. Задачата беше да изкараме конкурентен продукт на китайските панели, да направим фабрика за соларни панели, с която да увеличим капацитета на производство в Европа", обяснява Йоцев.

Германската компания всъщност не е случаен играч в сектора. В момента тя има заводи в Китай, Грузия и Турция, продава в близо 100 държави, а Bloomberg я класифицира като производител tier 1 (индикатор за начина, по който е приета в индустрията на базата на изпълнени и финансирани проекти с нейни продукти). Самата компания не е публична, но по данни на Bloomberg годишно продава по 1.5 гигавата панели. А това прави над 300 млн. евро оборот.

След тестове в швейцарския институт за соларни технологии SPF българско-македонската технология е призната и става част от линиите на AE Solar под името Neptune. Малко производство на PVT панели в момента има в Македония, но целта е то да се разшири. "Заявките ни са около 300 мегавата, а имаме капацитет за 16 мегавата", каза Йоцев. Това е и причината за решението за изграждане на нова фабрика. Тя ще бъде разположена в индустриална зона край Тетово.

Македонска конкуренция

Според Йоцев производството в Македония ще е конкурентно на китайското. Причината са стимулите, които правителството дава за компаниите в индустриалните зони. "Всичко, което се внася като суровини и материали, и всичко, което се купува от производители вътре в зоната, е без данъци и мита. А там има завод за стъкло и ние ще се снабдяваме от него, има и завод за алуминиеви рамки. Това веднага ни намалява нуждата от голям работен капитал, а освен това чрез модела just in time за доставка на материали ние смятаме да конкурираме цената на китайските производители", каза той. По думите му работните заплати в Македония, България и Китай са едни и същи. Освен това в Тетово има технически университет, както и в Скопие.

Друго предимство е, че компанията ще може да изгради фотоволтаична централа не само върху собствената си фабрика, но и върху оградата на парка, който е с площ 1000 дка, както и върху навесите на паркингите. Планира се да бъдат монтирани двулицеви панели, което ще й позоли да произвежда ток както за собствени нужди, така и за другите предприятия в зоната.

Капацитетът на завода в Македония ще бъде 1.5 гигавата накрая, а инвестицията ще е от порядъка на 50 млн. евро. "Сумата не е голяма, защото не закупуваме земя и сграда. Договорът ни е такъв, че собственикът на зоната изгражда цялото предприятие и после ни го отдава под наем", обясни Йоцев. Основното оборудване ще бъде осигурено от AE Solar, други машини се очакват от гръцкото представителство на германска компания. В момента се изготвя идейният проект на завода, а производството трябва да започне през септември догодина.

Кой инвестира

Инвестицията в северномакедонския завод реално ще бъде направена от българското дружество "АЕ солар хърайзън", в което в момента близо 60% държи германската AE Solar. Това ще стане чрез дъщерното "АЕ солар Тетово". На местна почва технологичен партньор ще бъде компания на Илия Насов.

"АЕ солар хърайзън" е регистрирана през март тази година от съсобствениците на "Водни и енергийни спестявания" Илко Йоцев и Евгени Стефанов с 60 хил. лв. капитал. "Условието на германските партньори беше, понеже ние сме родили идеята, да участваме с наши средства като физически лица", обясни Йоцев.

В началото на октомври вече е вписано увеличение на капитала, като в дружеството влизат AE Solar, както и българските "Елиа" и "Ню вижън 3", които инвестират общо 3.5 млн. евро. Техни представители влизат и в съвета на директорите, а управителят на германския партньор Александър Майер става изпълнителен директор заедно с Илко Йоцев. "Елиа" е инженерингова компания, специализирана в изграждането и производството на електрически съоръжения. Създадена е преди близо 30 години и е работила по много големи индустриални и ВЕИ проекти. "Ню вижън 3" пък е фонд, който инвестира в иновативни бизнес модели и технологии.

До края на тази година капиталът на българското дружество ще достигне 9.6 млн. евро, като по думите на Йоцев AE Solar се е съгласила лицензите за производство да бъдат капитализирани. Това ще помогне на компанията да си осигури банково финансиране за проекта. На следващ етап се планира капитал да бъде набран на международна борса. "Смятаме да започнем преговори за листване на капиталовите пазари, след като пуснем първата фабрика в експлоатация. Като варианти обмисляме Германия или Luxembourg Green Exchange", каза Йоцев.

Смятаме да започнем преговори за листване на капиталовите пазари, след като пуснем първата фабрика в експлоатация. Като варианти обмисляме Германия или Luxembourg Green Exchange.

Илко Йоцев

Изпълнителен директор на "АЕ солар хърайзън"

Скоро и в България

С тези средства компанията ще финансира следващите етапи на проекта си. Макар и отложен, заводът в България все пак остава в плановете, като амбицията е до април 2023 г. да е сключен договор за земята. Локацията обаче все още не е уточнена.

Първоначалната идея предприятието да бъде изградено до Хасково е отпаднала по логистични причини. "За нас най-добре беше да е в София, но земите тук са скъпи. Божурище не ни върши работа", обясни Йоцев. Много добро предложение компанията е получила от кмета на Бургас и дори е регистрирала специално дружество, което да купи земята - "ЕКО Индустриален парк Бургас". А допълнителен бонус е наличието на университет с технически специалности в града. Проблем обаче се оказват законовите ограничения. "Ако използваме преференцията за приоритетен проект за земята, няма да имаме право да изградим фотоволтаичен парк, който да продава електроенергия в мрежата, а трябва да е изцяло за собствени нужди. Това специално в нашия конкретен случай изключително много ни пречи. За нас е задължително всички панели, които правим, да ги тестваме и тази енергия да я потребяваме, а когато има излишък, да я продаваме", каза Йоцев. Затова като възможно решение компанията обмисля да изгради фабриката си без преференции за приоритетен проект.

Инвестицията в България също би била от порядъка на 50 млн. евро за завод с капацитет 1 гигават, но Йоцев не се ангажира със срокове. "Самото изграждане е около година. Това, което не можем да кажем, е колко време ще отнемат административните процедури", каза той. Като работни места и в Македония, и в България предприятията ще имат нужда от около 200 души, но самото производство е с висока степен на автоматизация и повечето хора ще работят в R&D центъра. Затова и наличието на университет наблизо е задължително изискване.

Пазар с дефицит

Освен PVT панели в бъдещите заводи ще се произвеждат и други технологии, включително и такива, които се разработват в момента. Компанията ще насочи усилия и към сградно интегрирани фотоволтаици (BIPV), които се монтират на сгради, но без да нарушават естетическия им вид.

А пазар ще бъде цяла Европа, където по думите на Йоцев недостигът е много голям. "Нашият склад непрекъснато е празен. Миналата година имахме 3-4 мегавата проекти за енергийна ефективност. За следващата година само моята малка фирма има подписани договори за 40 мегавата", обясни той. Голям стимул в момента са високите цени на електроенергията, които правят проектите доста изгодни. "Ако преди инвеститорите в соларни паркове си възвръщаха инвестицията за 7-8 години, сега го правят за 3-4 години", каза Йоцев.

Затова и той смята, че пазарът има много добро бъдеще. "Тази криза ни дава такива невероятни възможности, каквито са дадени на шейховете на Дубай преди 30 години", категоричен е Йоцев.

Все още няма коментари
Нов коментар