🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германската "Еберспехер" ще удвои производството си в Русе през 2024 г.

Пред "Капитал" от компанията опровергаха медийни публикации, че затварят и продават завода си за авточасти на австрийската GG Group

Строящата се сграда на Eberspächer се ще използва от новия инвеститор GG Group
Строящата се сграда на Eberspächer се ще използва от новия инвеститор GG Group
Строящата се сграда на Eberspächer се ще използва от новия инвеститор GG Group    ©  Eberspächer
Строящата се сграда на Eberspächer се ще използва от новия инвеститор GG Group    ©  Eberspächer
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Германската Eberspächer ще удвои производството на нагреватели за електромобили в завода си в Русе през тази година. Това коментираха от там за "Капитал", след като се появиха медийни публикации, че компанията продава изградената си преди малко повече от година фабрика на Gebauer & Griller Group (GG Group). Австрийската група наскоро обяви планове да започне производство на кабелно-електронни компоненти в крайдунавския град, което трябва да стане още това лято. За Eberspächer обаче Русе остава важна локация за отоплителните системи за електрически автомобили, заявиха от централата.

Германският инвеститор

Германската компания обяви плановете си да отвори завод в Русе през пролетта на 2022 г., когато регистрира българското си дружество "Еберспехер България" (първоначално "Ебершпехер България"). Фирмата купи 80 хил. кв.м в индустриална зона "Слатина" и по-късно същата година започна строителството. Междувременно заради силното търсене на нагреватели производството беше организирано във "временен" завод до завършване на новата сграда и така на практика започна от началото на 2023 г.

Отчетът за миналата година все още не е публикуван, а в този за 2022 г. приходи очаквано няма. По данни от АПИС към октомври в предприятието са работили 133-ма души.

"С повече от 100 служители, заводът е добре оползотворен и може да покрие планирания растеж. През 2024 г. производствените обеми ще се удвоят. Това прави Русе третата най-важна европейска локация на Eberspächer за производството на нагреватели за електрически автомобили след Херксхайм в Германия и Олава в Полша", посочиха от централата за "Капитал".

Австрийската група

Междувременно миналото лято австрийската GG Group обяви, че до пет години ще инвестира 29 млн. евро (близо 60 млн. лв.) и ще създаде 400 работни места в производство на кабелно-електронни компоненти за автомобилни и индустриални приложения в Русе. Регистрирана беше и местна компания - "ГГ кейбълс енд уайърс България". От дружеството тогава казаха, че ще изградят 13 хил. кв.м завод и че теренът вече е осигурен. Плановете са предсерийното производство да започне това лято, а серийното - догодина.

Кратките срокове вероятно са причината дружеството да потърси бързо решение. "В края на лятото - началото на есента на 2023 г. към Eberspächer се обърна компания от Австрия (GG Group). Тя спешно се нуждаеше от производствени мощности в Русе. Затова взе сградата ни, която е в строеж, и ще я довърши за собствените си нужди", казаха от германската компания за "Капитал", но не уточниха дали става дума за продажба. В Имотния регистър засега няма информация за прехвърляне. Това вероятно означава, че "Еберспехер" ще продължи още поне известно време да работи във временни помещения. От компанията посочиха още, че екипът им от над 100 служители продължава да работи с тях.

За 2022 г. Eberspächer има 6.4 млрд. евро оборот. Продажбите на GG Group са почти 440 млн. евро.