🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов германски автозавод в Русе ще наеме 500 души

Производителят на нагреватели и климатични системи за автомобилната индустрия Eberspächer ще започне производство в града през 2023 г.

Заводът в Русе трябва да бъде готов до септември 2023 г.
Заводът в Русе трябва да бъде готов до септември 2023 г.
Заводът в Русе трябва да бъде готов до септември 2023 г.    ©  Eberspächer
Заводът в Русе трябва да бъде готов до септември 2023 г.    ©  Eberspächer
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Германската Eberspächer отваря завод за отоплителни и климатични системи за автомобили в града
  • Инвестицията е на зелено, като до септември 2023 г. на парцел от 80 хил. кв.м ще бъде изградена нова фабрика
  • В следващите две години групата ще наеме до 500 души в страната

Да наеме 500 души в България в следващите две години. Това са плановете на германския производител на отоплителни и климатични системи за автомобилната индустрия Eberspächer, който в началото на лятото обяви, че ще отвори завод в Русе. Компанията, която е сред глобалните лидери в сегмента си и продава на практически всички производители на автомобили, вече има над 50 завода по света. Българският обаче ще е първият в региона, в който ще се произвеждат електрически нагреватели както за традиционните превозни средства, така и за автомобили с нови видове задвижване - хибридни, електрически, с горивни клетки и водородни двигатели.

Амбициозни планове

От компанията не коментират размера на инвестицията в страната. Но съобщават, че са избрали парцел от около 80 хил. кв.м в русенската индустриална зона "Слатина", на който предстои да бъде изграден завод с площ от порядъка на 21 хил. кв.м. Плановете са той да бъде готов към средата на септември 2023 г.

Справка в Имотния регистър показва, че терен от 80 декара в местността Слатина е бил закупен в края на август от местното поделение "Ебершпехер България". Продавач е "Русе индустриал", собственост на испанец, а цената за парцела в източната индустриална зона е 2.54 млн. лв.

Любопитното обаче е друго - заради високото търсене на нагреватели от пазарите производството в България на практика ще започне още от началото на следващата година. Това ще стане в отделен "временен" завод, който ще заработи от януари и ще оперира до завършването на новия завод.

"В момента изпълняваме две стратегии в България", разказа за "Капитал" Маркус Алес, който е директор "Нови заводи глобални операции" в германската група. "Вече имаме сключен договор за временния завод, който ще е с площ около 6000 кв.м", обясни мениджърът.

Отначало в производството ще са заети около 150 души, а целта е в следващите две години броят им да нарасне до 500. Компанията вече активно набира служители, а за разлика от повечето чуждестранни и местни инвеститори, които често посочват намирането на квалифицирани кадри като един от основните проблеми през дейността си, Алес всъщност звучи ентусиазиран от пазара на труда в страната.

"Едно от нещата, които най-много ни привлече към България, са хората тук", разказва експертът, който през последните години е отговарял за започването на нови производства на Eberspächer в Мексико, Португалия и Румъния. "Хората тук са наистина готови да извървят т.нар. допълнителна миля - а за един мениджър това е много мотивиращо, извън всички финансови аспекти", казва той и допълва, че "наличието на такива хора, които имат желание да работят, автоматично ви дава бързо, успешно и безпроблемно стартиране на едно ново производство." По думите му хората "се интересуват от възможността да работят за компания с високо ниво на технологии" и в Eberspächer вече са получили доста кандидатури за завода в Русе.

За избора на крайдунавския град са допринесли и добрите му транспортни връзки, става ясно от прессъобщението на германската група за предстоящата експанзия в България.

Микс от продукти

Решението за увеличаване на производствения капацитет идва в отговор на силния ръст на търсенето на електрически нагреватели за автомобили от европейския пазар, както и в резултат на спечелените от групата нови поръчки за следващите години, се посочва още в съобщението. Ето защо именно производството на нагреватели и климатични системи ще е в основата на дейността на русенския завод.

В глобален план бизнесът на Eberspächer е разделен в три основни направления - нагреватели и климатични системи; електроника; и технологии за преработка на отработени газове и за акустични системи. Според финансовия отчет за 2021 г. последното носи основната част от приходите на групата - близо 90%. Нарастващата популярност на електромобилите обаче вдига с бързи темпове приходите на т.нар. звено Системи за климатичен контрол, което отговаря за продуктите за термично управление. Това води и до решението за разширяване на производствените мощности на групата в това направление.

Всъщност отначало в Русе ще се произвеждат по-традиционните нисковолтови нагреватели, които се използват в по-масовите бензинови и дизелови автомобили. Трендът на бъдещето обаче са системите за нагряване и охлаждане, обяснява Маркус Алес, като посочва, че понастоящем развойните екипи на групата разработват именно такива решения - това са т.нар. високоволтови нагреватели и охлаждащи системи (основно 500 волта).

Така временният завод, който ще отвори в началото на 2023 г., ще произвежда основно нисковолтови нагреватели, като към средата на годината ще бъде добавен и един високоволтов продукт. А след завършването на новия завод в него ще се правят продукти и от двата вида. В допълнение Алес уточнява, че в Русе групата ще произвежда както вече познати и наложени на глобалния пазар продукти, така и нови, които все още са в процес на разработка от развойните екипи на Eberspächer. "Това е великолепен микс, който ни позволява да увеличим глобалния си капацитет, включително като релокираме бизнеси, знаейки какви са обемите, които искаме да постигнем в следващите три до пет години. Същевременно това е важно за един нов завод, тъй като дава възможност директно да се създаде определен оборот, вместо да се започне с изцяло нови продукти и дейността да се увеличава сравнително по-бавно", казва мениджърът.

А освен за нагреватели и климатични системи, новият завод ще работи и в още едно от направленията от бизнеса на Eberspächer - за автомобилна електроника. Става въпрос за съпътстващите системи за контрол на електрическите нагреватели за електромобили и хибридни автомобили, които ще се правят в Русе, обяснява Алес. За целта в бъдещия завод е предвидена обособена площ около 2000 кв.м.

Германският инвеститор

Групата Eberspächer е създадена през 1865 г. в Германия от майстора тенекиджия Якоб Ебершпехер, който скоро се специализира в остъкляването на покриви с метална рамка. През 30-те години на миналия век производството постепенно се разширява, като към стъклените покриви за фабрики, жп гари и самолетни хангари се добавят първо ауспуси, а впоследствие и отоплителни системи за превозни средства. През цялата си история групата остава семеен бизнес на фамилията Ебершпехер, като към днешна дата има над 10 хил. служители в 80 места по целия свят. Приходите й за 2021 г. са почти 6 млрд. евро (при 4.9 млрд. евро година по-рано), а печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) е 184.2 млн. евро (165.8 млн. евро за 2020 г.). Целта на Eberspächer е към 2030 г. да постигне въглеродно неутрално производство в цялата група.