Инвестиционен хеттрик за над 100 млн. лв. в автомобилния сектор

Само за седмица австрийската GG Group, нидерландският Nedschroef Holding и германската Sulzer обявиха проекти в България

GG Group ще започне производството с високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски компании
GG Group ще започне производството с високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски компании
GG Group ще започне производството с високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски компании    ©  Capital weekly
GG Group ще започне производството с високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски компании    ©  Capital weekly
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Австрийската Gebauer & Griller Group ще изгради завод за кабелни снопове за електрически коли в Русе.
  • Нидерландският Koninklijke Nedschroef Holding започва производство на крепежни елементи в Стара Загора.
  • Списъкът се допълва от центъра за разработка на автомобилен софтуер на германската Sulzer в София.

Само за няколко дни юлският инвестиционен въздух в страната беше раздвижен от три нови проекта в автомобилния сектор за общо над 100 млн. лв. Ден след като австрийската Gebauer & Griller Group обяви, че започва изграждането на завод за компоненти в Русе, нидерландският Koninklijke Nedschroef Holding даде начало на производство в Стара Загора. За германската Sulzer пък стана ясно, че се насочва към София, където ще разработва автомобилен софтуер - сфера, за която България се очертава като привлекателно място последните години.

Този хеттрик, разбира се, е по-скоро интересно съвпадение, отколкото тенденция. Но е факт, че страната все още има какво да предложи като неизползван потенциал - сравнително достъпна (т.е. евтина и налична) работна ръка на фона на ситуацията в Европа, политическа стабилност и близост до основните клиенти на западния пазар - актив, който стана особено ценен след проблемите с доставките по време на ковид.

Новите проекти потвърждават една друга тенденция, която тече през последните години. Инвестициите в производство все по-трайно се насочват към дестинации, различни от София и Пловдив, където възможностите да бъдат наети стотици работници, особено от нови компании, изглеждат изчерпани.

Нова база край Дунава

Проектът в Русе е на базираната във Виена Gebauer & Griller Group, която произвежда кабелно-електронни компоненти за автомобилни и индустриални приложения. До 5 години инвестицията се очаква да достигне близо 60 млн. лв. (29 млн. евро) и да създаде 400 работни места.

Решението за изграждане на нов завод е взето в началото на юни, а причината е нуждата от допълнително разширение. "Фокусът върху растящи сфери в автомобилната индустрия, по-специално електрическа мобилност, автономно шофиране и дигитализация на индустрията заедно със започналия през 2022 г. процес на трансформация на групата доведоха до запълване на капацитета с поръчки", се казва в съобщение на GG Group. В същото време от компанията са преценили, че това не може да стане на съществуващите площадки в Пойсдорф (Австрия), Микулов (Чехия), Белци (Молдова), Сан хуан дел Рио (Мексико) и Шънян (Китай). Това е довело и до решението да се потърси друга локация за производство.

За новия си завод GG Group е разглеждала няколко локации в Източна и Южна Европа, като се е съобразила с изискванията на клиентите си това да е "в икономически привлекателен и политически стабилен регион". "Русе беше избран заради благоприятното си географско разположение близо до границата с Румъния, икономически добрите демографски условия и възможността за последващи разширения в дългосрочен план", казаха от компанията за "Капитал".

Проектът в Русе

Първоначално компанията ще изгради завод с площ 13 хил. кв.м и около 100 работници, като теренът вече е осигурен и строителството се очаква да започне до края на годината. Предсерийното производство е планирано да започне следващото лято, а серийното производство - през 2025 г.

В началото новият завод ще се фокусира върху производството на високоволтови кабелни снопове за електрическите коли на известни баварски и европейски производители. "На следващ етап обаче е възможно разширение в други продуктови сегменти", уточниха от компанията. Изграждането на основните помещения се оценява на приблизително 1.5 млн. евро в инфраструктура и допълнителни 5 млн. евро в производствени мощности.

От средата на май австрийската група вече има и местна компания. "ГГ Кейбълс енд Уайърс България" е регистрирана в София с капитал 6 млн. лв. и предмет на дейност производство на кабелни снопове и кабели. Едноличен собственик е австрийската Gebauer & Griller Kabelwerke Gesellschaft, а приходите на дружеството за последната година са почти 440 млн. евро.

Стъпка по стъпка в Стара Загора

Нидерландският Koninklijke Nedschroef Holding пък избра Стара Загора за първия си завод в Източна Европа. На този етап компанията инвестира 10 млн. лв., а целият проект ще достигне над 50 млн. лв. Заети ще бъдат около 300 души.

Холдингът работи в пет отделни сектора - авиационния, автомобилния, търговия и обслужване, инженерни системи и производство на машини. Има 12 производствени бази в Европа, Азия и Северна Америка и 644 млн. евро приходи за 2022 г., 68% от които идват от автомобилната индустрия. Създаден като семеен бизнес в Хелмонд в края на XIX век, от 2014 г. той е собственост на китайската Shanghai Prime machinery company Ltd.

Производството в Стара Загора ще е за крепежни елементи, като от нидерландския холдинг ще тестват водите, започвайки с най-нискотехнологичните си продукти и постепенно ще добавят нови и по-сложни. Първите артикули ще са болтове за автомобилната индустрия, където ще се използва нова технология на студено формоване (cold forming), която минимализира отпадъка и загубата на метал в производството.

Производството на практика вече е в ход от май, като от компанията все още очакват доставката на над 50 машини. Успоредно върви и обучението на работниците - процес, който от Nedschroef казват, че продължава от 6 месеца за свободно ползване до две години за пълна експертиза.

От холандския холдинг очакват да достигнат производство на най-основните им елементи от няколкостотин милиона всеки месец през 2024 г. Според Кристиан Тайс, един от управителите на местното дружество "Недшрьоф България", вече са произведени няколко милиона части и това ще е темпото, докато не бъде обучен персоналът за работа с машините. А след това ще се внедряват по-сложни процеси и продукти с крайна цел заводът в България да се превърне в основен за производството на тези части за холдинга.

"Имаме двугодишен план в момента за отделни части, които са подбрани именно защото дават възможност за растеж и обучение в процесите на производство в Nedschroef. Ако сработи, може да добавим и елементи за други индустрии, за които работим", коментира другият управител, Паулус Редтс.

За производствената си база в Стара Загора компанията е наела съществуващи помещения с площ 30 хил. кв.м и 65 дка двор. Имотът е на турската "Ембул инвестмънт", която до скоро е произвеждала акрилни прежди на мястото. От отчета й за миналата година обаче става ясно, че компанията е решила да преустанови производството заради последиците от ковид и да се насочи към отдаване под наем на сградите. Договорът за наем с холандския холдинг е подписан в началото на април тази година и е за период от десет години.

Предимството на първите

Проектът започва преди година и половина, когато от холдинга набелязват места, където да се разраснат. България попада в списъка на потенциални страни, като критериите са много, включително и базови като членство на страната в ЕС и НАТО, но не само. "Ако погледнем България, тя е в непосредствена близост до Турция, което е много важно за нас, защото там има много доставчици на стомана, които смятаме да ползваме. Тук има и много квалифицирана работна ръка. Защото, да бъдем честни, в момента е много трудно да намерим работници в Германия, Нидерландия и други места по света", коментира Редтс, който е управител и на Nedschroef Holding, за "Капитал". Близостта до клиентите в Източна и Западна Европа също помага.

Причините холдингът да избере конкретно Стара Загора като локация пък са няколко. Това включва и подкрепата на местните власти, както и целите, които правителството си поставя за инвестиции в развитието на региона след прекратяване на добива на въглища. "Интересът към Стара Загора е значителен в момента. Приоритет ще е развитието на региона и хората, които ще трябва да се преквалифицират. Фондът за справедлив преход ще играе ключова роля в трансформацията тук и ще даде много възможности", коментира министърът на икономиката Богдан Богданов при откриването на завода.

От това ще спечелят потенциалните нови инвеститори в региона, като от нидерландския холдинг осъзнават предимството на ранното влизане. "Знаем, че в момента има много голяма борба за кадри в региони като Пловдив и София, а в Стара Загора имаме добър партньор, открили сме наистина добри таланти. С навлизането на други компании борбата за кадри тук също ще се засили, ще стане по-трудно, това е ясно. Но в сравнение с други страни наличието на работна ръка все още е на добро ниво", коментира Тайс.

Софтуер в столицата

София обаче е избрана от германската Sulzer за създаване на център за разработка на софтуер за автомобилната индустрия. Съобщение за това беше направено от икономическото министерство, но от компанията не дадоха подробности. За момента е известно, че Sulzer инвестира първоначално 1.5 млн. евро и ще открие постепенно 100 работни места за IT специалисти.

Sulzer работи с някои от най-големите германски автомобилни компании като BMW, Audi, Daimler, Volkswagen и др. Има също клиенти в застраховането и инженерния сектор. Справка в Търговския регистър показва, че проектът в България на практика се изпълнява съвместно с индийската Achala IT Solutions Private. Компанията е създадена през 2009 г. от американския гражданин Ражеш Ражу, а германската Sulzer има неуточнена инвестиция в нея. В средата на юни е регистрирано българско дружество - "Ачала Зулцер", с 200 хил. лв. капитал, а от обявите за работа се вижда, че офисът се намира в бизнес сградата зад "Новотел София".