🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бордовата игра Gemji събра над 23 хил. долара финансиране

Основателят Маргарит Ралев очаква да наберат близо 50 хил. долара до края на кампанията в платформата Kickstarter

През 2016 г. Маргарит Ралев започва да разработва бордовата игра Gemji.
През 2016 г. Маргарит Ралев започва да разработва бордовата игра Gemji.
През 2016 г. Маргарит Ралев започва да разработва бордовата игра Gemji.    ©  Цветелина Белутова
През 2016 г. Маргарит Ралев започва да разработва бордовата игра Gemji.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

За малко повече от една седмица след пускането на кампания за групово финансиране през американската платформата Kickstarter българската бордова игра Gemji събра над 23 хил. долара. Това е близо три пъти по-голяма сума от първоначално заявената в размер на 8 хил. долара. Очакванията на изобретателя на играта Маргарит Ралев са до края на кампанията да съберат общо близо 50 хил. долара финансиране.

Десетки игри в едно

Дизайнер по професия, в продължение на над 15 години Маргарит Ралев управлява собствено студио за програмиране и дизайн Ralev.com с екип от 10 души. Паралелно през годините развива няколко стартъп идеи с други предприемачи, но през 2016 г. решава да започне собствен проект. Целта му е да създаде физически продукт, чрез който да прекарва повече време със семейството си.

Така стига до идеята да направи бордови сет, подходящ за множество различни игри. Gemji е съставен от 70 черно-бели магнитни пула и дъска за игра. Подобно на доминото всеки от пуловете е обозначен, но вместо точки върху тях са изобразени линии. Разнообразието от цветове и линии образува множество комбинации между пуловете, което увеличава възможностите за измисляне на различни игри. Към момента каталогът включва над 30 бордови игри, схеми за построяване на фигури и образователни игри. "Много от игрите са измислени от нас, други са адаптация на добре познати такива, като шах и домино например. Имаме игри, които дори учат на фундаменти на програмирането", разказва пред "Капитал" Маргарит Ралев. Той допълва, че планира в измислянето да въвлече хора в областта на химията и биологията и да направят образователни игри в тези дисциплини. Към момента екипът на дизайн студиото помага и за разработването на Gemji.

Игрите на Gemji са с продължителност между 1 и 90 минути и са подходящи за деца над 4 годишна възраст и възрастни. Те могат да бъдат играни от между 1 и 16 играчи, а някои от тях са подходящи включително и за незрящи. "Линиите по пуловете са релефни, двете им страни са направени по различен начин - едината е гладка, другата е грапава. Магнитите пък дават звуков индикатор и стабилност, докато се играе", уточнява Ралев.

Цената на Gemji е 119 долара, като заедно с бордовия сет клиентите получават и книжка с инструкциите на игрите. Плановете на Ралев обаче са каталогът с игри постоянно да се разраства. Затова бизнес моделът му включва и дигитален годишен абонамент в размер на 9.99 долара, през който потребителите да имат достъп до всички нови правила. В платформата на Gemji всеки ще може да филтрира желаните от него игри по показатели като брой играчи, продължителност и тип игра.

Кампания за групово финансиране

В края на септември екипът лансира кампания за групово финансира в платформата Kickstarter, като целта беше да съберат 8 хил. долара. За по-малко от един ден сумата беше достигната, като към момента общото финансиране възлиза на над 23 хил. долара. Проекта на Ралев са подкрепили общо над 370 души и са продадени над 300 броя от трите сета Gemji, които се продават само в рамките на кампанията в Kickstarter. Освен стандартната игра, която в платформата е на цена 75 долара, екипът продава също малък вариант със седем пула за 10 долара, както и такъв в по-малка опаковка за 59 долара.

Кампанията за финансиране продължава до 23 октомври, а очакванията на основателя са събраната сума дотогава да е два пъти по-голяма. "Целим всички поръчани игри през платформата да бъдат доставени до май догодина, като след края на кампанията играта ще е достъпна за предварителна поръчка и през нашия сайт", казва Ралев.

С поглед към масово производство

Към момента екипът на Gemji сам сглобява играта, като по думите на основателя комплектуването на един сет отнема един час. Затова и продажбите сега ще могат да бъда изпълнени през първата половина на 2021 г. Целта на Ралев е онлайн играта да се продава и в големи ритейлъри като книжарници, специализирани магазини за игри и музеи, като освен стандартната игра ще предлагат и най-малкия й вариант. "При по-голямо финансиране ще инвестираме в увеличаване на производството, наемане на цех за сглобяване на играта, а след още повече време това може да става и с машини. По-голямото производство вероятно ще намали и цената на продукта", казва Маргарит Ралев. За разрастване на бизнес основателят гледа и към евентуално партньорство с някои от гигантите в производство на играчки като американските Hasbro и Mattel.

Екипът работи и върху разширение на играта с магнитни покрития с различни илюстрации, които се захващат за пуловете. Това ще даде възможност за измислянето на множество допълнителни игри с герои например. "Желанието ни е да бъдем следващото Lego и да се превърнем в образователна игра за децата", казва в заключение Ралев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-P
    Венцеслав Ралев
    • - 2
    • + 2

    След като е Ралев, значи е креативен!

    Нередност?
Нов коментар