🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският фонд BrightCap инвестира в стартъпите Vedamo и Pliant

Портфолиото му вече наброява 10 компании

Екипът на BrightCap Ventures са (от ляво надясно) Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова.
Екипът на BrightCap Ventures са (от ляво надясно) Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова.
Екипът на BrightCap Ventures са (от ляво надясно) Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова.    ©  Надежда Чипева
Екипът на BrightCap Ventures са (от ляво надясно) Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд BrightCap инвестира в два нови бизнеса и портфолиото му наброява вече 10 стартиращи компании. Той е първият инвеститор в българската образователна платформа Vedamo. Паралелно фондът участва и във втория инвестиционен рунд на американската технологична компания с български основател Pliant. Общата финансова инжекция за компанията е в размер на 2.6 млн. долара, като според данни на Crunchbase водещи инвеститори са фондът Gutbrain Ventures и бизнес ангелът Тим Максуини.

ITавтоматизация

Базираната в Бостън Pliant е основана през 2017 г. от българския предприемач Вес Бакалов, който от години живее в САЩ. Компанията разработва софтуерно решение, базирано в облака, което спомага за автоматизирането на различни процеси в IT отделите. Сред тях може да бъдат поддържане на сървъри, проверка на мрежово оборудване и др. Бизнесът на Pliant е насочен към големи корпорации, които заплащат месечни такси за използването на софтуера им, като размерът зависи от броя процеси, които се автоматизират.

Американската компания набра инвестиция в размер 2.6 млн. долара, осигурени от общо 7 фонда, сред които и BrightCap. От българския фонд не посочват в какъв размер е тяхното вложение, но от данните на Crunchbase става ясно, че не са сред водещите инвеститори. "Компанията ще използва свежия капитал за разрастване на бизнеса си на американския пазар", коментира пред "Капитал" Даниел Лорер от BrightCap. Екипът на Pliant наброява близо 20 души, като R&D отделът е базиран в София.

Това е втората финансова инжекция за Pliant. През май миналата година компанията е получила инвестиция от 2.4 млн. долара, осигурени от пет фонда, като водещ е VT Technology Ventures.

Образователна платформа

Първата инвестиция на българската платформа за дистанционно обучение Vedamo е осигурена от BrightCap. Макар от фонда да не уточняват размера й, те коментират пред "Капитал", че повишението на бизнес резултатите на Vedamo по време на локдауна е провокирало интереса им към компанията. "Продажбите им към САЩ и Близкия изток се увеличиха десетократно и търсенето продължава, защото на много места започват да мислят в посока хибридни модели на обучение", уточнява Даниел Лорер.

Екипът на Vedamo разработва т.нар. виртуални класни стаи, подходящи за ученици от 1 до 12 клас. По думите на Лорер българската платформа е създадена от учители за учители, така че да могат лесно да интегрират и предадат дистанционно учебния материал и именно това я различава от Zoom например, която е насочена към бизнес потребители. Образователните институции, които използват Vedamo, заплащат месечен абонамент за платформата, който варира в зависимост от броя потребители. По данни от Търговския регистър приходите им за 2019 г. са в размер на 154 хил. лв. От стартиращата компания ще използват свежия капитал на BrightCap за разрастване на търговския и маркетинг екип.

Програмите на BrightCap

Българският фонд BrightCap е основан преди две години, като започва дейността си с портфейл от 25 млн. евро. От тях 20 млн. евро са осигурени от Европейския инвестиционен фонд, а останалите пет идват от частни инвеститори. Фокус на фонда са компании с бизнеси в областта на изкуствения интелект, обработката на големи масиви данни, технологии в медицината, блокчейн и финансови решения.

Портфейлът на BrightCap е разделен в две програми. Акселераторската програма с общ капитал от 4 млн. евро. е насочена към стартъпи в много ранен етап от бизнес развитието им, като в портфолиото й към момента има четири компании, една от които е и Vedamo. Значително по-голям е портфейлът на т.нар. Early stage програма, насочена към разрастващи се бизнеси. За тях фондът е отделил общо 21 млн. евро, а инвестициите в един рунд могат да достигнат максимум 3.5 млн. евро. В портфолиото влизат общо шест компании.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар