Румънската FintechOS получи финансиране от 60 млн. долара

Сред инвеститорите в компанията е българският фонд LAUCNHub Ventures

Основателите на FintechOS Теодор Блидарус и Сергуи Негут.
Основателите на FintechOS Теодор Блидарус и Сергуи Негут.
Основателите на FintechOS Теодор Блидарус и Сергуи Негут.
Основателите на FintechOS Теодор Блидарус и Сергуи Негут.
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Румънската стартираща компания FintechOS премина през най-големия инвестиционен рунд до момента, с който набра свеж капитал от 60 млн. долара. Той е воден от британския фонд Draper Esprit, а сред съинвеститорите е и LAUCNHub Ventures. Това е второто вложение на българския фонд в компанията. В инвестиционния рунд участват още фондовете Earlybird Digital East, Gapminder Ventures и OTB Ventures. Инвестицията ще бъде вложена в разрастване на бизнеса извън Европа и Великобритания.

FintechOS е основана през 2017 г. в Румъния, но вече има офиси в Лондон и Амстердам. Екипът разработва различни технологични решения, насочени към банкови и застрахователни институции, които помагат за предлагането на персонализирани продукти според профила на потребителите. Компанията оперира на 20 пазара, а сред клиентите й са Erste Bank, Societe Generale, Howden Group Holdings и Vienna Insurance Group.

Най-голямото вложение

От основаването си до момента FintechOS е преминала през четири рунда на финансиране, по данни на Crunchbase. Миналата година в компанията инвестира за първи път и българският фонд LAUCNHub Ventures. Той участва като съинвеститор в рунд за 10.7 млн. паунда, като вложи средства през втория си портфейл от общо 44 млн. евро. Това беше първата голяма инвестиция за FintechOS, като в нея участваха още фондовете Gapminder и Earlybird.

Сега румънският бизнес отново привлича свеж капитал. Този път т. нар. Series B рунд е за 60 млн. долара, с който нараства и оценката на компанията. Водещ инвеститор е британският фонд Draper Esprit. Преди това той е инвестирал в компании като Revolut, Form3 и ICEYE. Сред съинвеститорите са също досегашните Earlybird Digital East, Gapminder Ventures и OTB Ventures, както и българският фонд LAUNCHub Ventures. "Въпросът не е дали банките и застрахователните компании трябва да ускорят дигитализацията си, за да останат дългосрочни партньори за своите клиенти. Въпросът е как това може да се постигне по надежден, бърз и ефективен начин. Платформата FintechOS дава отговорите. Страхотно е да видя как компанията се разраства от само 20 до 200 човека в световен мащаб", коментира пред "Капитал", Румен Илиев, партньор в LAUNCHub Ventures.

От FintechOS ще вложат свежия капитал в разрастване на бизнеса им в Азия, Африка и Близкия изток и Северна Америка. Компанията ще отвори офиси още в САЩ, Дубай и Сингапур и планира да увеличи с 40% броя на служителите си или да наеме нови 120 души. Екипът ще инвестира средствата и в разширяване на основните си технологични решения, като целта им е да постигнат над 200% ръст в консолидираните годишни приходи. "Събитията през последната година само увеличиха натиска върху нашата индустрия да се развива, в резултат на което наблюдаваме нарастващо търсене на платформите ни. Последният рунд на финансиране ще ни помогне да се развиваме със скоростта, необходима за подобряване на резултатите на финансовите институции и техните клиенти в световен мащаб", обобщава за медиите съоснователят и изпълнителен директор на FintechOS Теодор Блидарус.

Все още няма коментари
Нов коментар