🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vitosha Venture Partners влива 125 хил. евро в 3 компании

В първото шестмесечие на 2023 г. фондът очаква да финализира общо 25 сделки

Марин Илиев и Макс Гурвиц, управляващи партньори във Vitosha Venture Partners
Марин Илиев и Макс Гурвиц, управляващи партньори във Vitosha Venture Partners
Марин Илиев и Макс Гурвиц, управляващи партньори във Vitosha Venture Partners    ©  Надежда Чипева
Марин Илиев и Макс Гурвиц, управляващи партньори във Vitosha Venture Partners    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българският фонд-мениджър към държавния Фонд на фондовете Vitosha Venture Partners инвестира общо 125 хил. евро в три стартиращи технологични компании. В пресийд рунд приложението за психично здраве Relaxify привлича 25 хил. евро, а софтуерната Pleggi и платформата за бойни спортове Fight Scout набират по 50 хил. евро срещу под 10% дял в компаниите.

Обикновено Vitosha Venture Partners, чийто текущ инвестиционен мандат приключва в края на 2023 г., влива средства в стартъпи в пресийд или сийд етап на развитие, като първите получават между 15 и 50 хил. евро, а инвестиции в сийд рундове достигат до 1 млн. евро. През изминалата 2022 г. фондът сключи 15 сделки, а в първите 6 месеца на 2023 г. планира да затвори още 25.

Изобилие от по-малки инвестиции

През 2023 г. се очакват множество малки сделки в компании на ранен етап на развитие, разказват от фонда, най-вече заради наближаващия край на инвестиционния мандат на местните фондове. "Очаква се обаче намаляване на оценките на по-големите компании, което ще доведе до по-малка средна инвестиция в големите венчър рундове, например в такива над 5 млн. евро, които и без това не са твърде чести в нашия регион", разказа пред "Капитал" Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture.

До края на годината фондът планира да вложи средства в общо 50 компании, като размерът на инвестициите ще е в традиционния за него диапазон според фазата на развитие между 25 хил. и 1 млн. евро. "Вярваме, че благоприятният тренд, който наблюдаваме досега - да откриваме все по-добри и по-добри български стартъпи с всяко следващо тримесечие, ще продължава и занапред", добави Недин. Според него атрактивни за потенциални инвеститори в момента са стартъпи с решения в сферата на изкуствения интелект.

Акселератор за растеж

В началото на март ще стартира и акселераторската програма на фонда Vitosha Accelerate, в която тази година ще участват 10 компании в ранен етап на развитие. Критериите са да имат работещ продукт, но не е необходимо да имат монетизация. "Като сектори и тип продукти тази година има голямо разнообразие от решения - от иновативен и здравословен сладолед, индустриален дрон, маркетплейс решения за още неразработени от е-търговията пазари, до уреди за пречистване на въздух в помещения", каза управляващият партньор във Vitosha Макс Гурвиц за предстоящото издание.