🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Vitosha Venture Partners инвестира 950 хил. евро свеж капитал в 5 български стартъпа

До края на годината фондът очаква да затвори още 30 сделки

Инвестиционният мандат на текущия фонд приключва в края на 2023 г.
Инвестиционният мандат на текущия фонд приключва в края на 2023 г.
Инвестиционният мандат на текущия фонд приключва в края на 2023 г.    ©  Vitosha Venture Partners
Инвестиционният мандат на текущия фонд приключва в края на 2023 г.    ©  Vitosha Venture Partners
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като затвори три сделки в първия месец на 2023 г., българският фонд за дялово инвестиране Vitosha Venture Partners обяви още пет нови капиталовложения на обща сума от близо 1 млн. евро. А с наближаващото приключване на инвестиционния й мандат в края на текущата година, се очаква инвестиционната компания, която оперира през държавния Фонд на фондовете, да вложи оставащите средства в портфейла си в още 30 компании до декември.

Dynamic Pricing

Сектор: SaaS

Инвестиция: 400 000 евро

Фирмата разработва SaaS услуга за автоматични промени в ценообразуването в сектора на електронната търговия. "Dynamic Pricing е компания с напреднал продукт, стотици хиляди в приходи, глобален пазар, като някои от клиентите доверили се на компанията са световни брандове," казва партньорът във Vitosha Venture Стоян Недин. През 2021 г. Дружеството "Динамик Прайсинг" отчита приходи в размер на 397 хил. лева и печалба от 82 хил. лв. "Именно тези фактори задават едновременно по-висока оценка и съответно по-високи капиталови нужди за следващия етап на усъвършенстване на продукт и разширяване на пазара," добавя Недин. Парите от рунда ще се вложат в разработката на нови функционалности на продукта и пазарната експанзия на компанията.

Brain Foods



Сектор: хранителни стоки

Инвестиция: 250 000 евро

Марка за веган хранителни продукти, които са без добавени захар и глутен. Произвежда вафли и овесени хапки с пълнеж, които продава в специализирани био магазини и големи хранителни вериги в над 50 обекта в страната. Инвестицията ще се използва за разработката на нови продукти, увеличаване на производството и експанзия в други пазари.

Agriniser



Сектор: Agritech

Инвестиция: 200 000 евро

Свързва фермери и купувачи в своя дигитален пазар за зърно, където производителите могат да качват публични оферти за своите продукти, да получават предложения и водят преговори онлайн. Предлагат се три опции за абонамент - Agri Standard (безплатен), Agri Analytica (29 лв./месец) Agri Plus 59 лв./месец). Компанията е създадена през 2016 г., а през лятото на 2022 г. стартира набиране на средства през румънската платформа за краудфъндинг SeedBlink, които да използва за разширяване на бизнеса в Румъния. Със свежия капитал от Vitosha Venture Partners, Agriniser завършва рунда си, средствата от който ще се използват за разрастване на екипа и навлизане в нови пазари.

Fly the Earth



Сектор: спортни стоки

Инвестиция: 50 000 евро

Произвежда продукти за въздушни спортове, подходящи за любители и професионални спортисти. Основана е от парапланериста Веселин Овчаров, който през 2018 г. поставя рекорд за най-голям брой последователни превъртания (infinity tumbling) в света. Екипът на компанията се състои от професионални пилоти, които тестват продуктите. Финансовото вливане ще се използва за разработка на нови продукти, маркетинг и продажби.

youBhappy

Сектор: маркетинг и реклама

Инвестиция: 50 000 евро

Проект в начален етап на развитие, който предстои да излезе на пазара през тази година. Разработва маркетинг платформа за създаване и управление на рекламни кампании, подходяща за инфлуенсъри, брандове и други.