Стартъп новини: AI доктор на сърца, логистика без риск

Кои са технологичните иновации от тази седмица

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

// здраве

AI сърдечен доктор👨⚕️❤


Лесно е да се предположи защо секторът за изкуствен интелект е най-търсен от VC фондовете. Причината е, че технологията е приложима в почти всеки сегмент на пазара - от електронна търговия до енергетика и музика. Затова и не е изненадващо, че решението на Heartflow за здравна диагностика, базирано на изкуствен интелект, се класира като най-голямата инвестиция за първата седмица на април. Базираната в Калифорния компания, основана през 2010 г., набра 215 млн. долара в Серия F, водена от Bain Capital Life Sciences. Нейната неинвазивна технология осигурява 3D модел за анализ на риска от инфаркт. Технологията е внедрена в 725 болнични системи, като с последната сделка парите, вложени в нея достигат 793 млн. долара, сочат данни на Crunchbase.

// логистика

Риск мениджмънт 🛳🌍

Благодарение на пандемията и предизвиканите от нея проблеми и забавяния по веригите за доставки стартъпите в сектора на логистиката видяха огромен ръст във финансирането през 2021 г. Преведено в числа, през 2021 г. в логистичните решения се вливат 21 млрд. долара, твърди Crunchbase. И макар и пазарът да се охлади през 2022 г., когато секторът набра едва 11 млрд. долара, спад от 48%, инвеститорите все още виждат потенциал за растеж в логистични компании. Базираната в Калифорния Everstream Analytics набра 50 милиона долара финансиране от серия Б, ръководено съвместно от StepStone Group и Morgan Stanley Investment Management. Компанията, която е основана през 2012 г., предоставя информация за логистичните рискове.

// е-комерс

Смарт е-магазини 📲

Софтуерната компания за електронна търговия Staytuned Digital набра 34 млн. долара в капитал и дълг, за да продължи да разработва софтуерен пакет, който се фокусира върху търговците на Shopify и придобива и изгражда приложения за електронна търговия. Досега е придобила седем приложения и работи с повече от 28 хил. клиенти. В софтуерния пакет има осем инструмента, които работят по автоматизирането на общите задачи за управление на магазини, докато други обслужват компании на специфични пазари, като индустрията за събития.


Към днешна дата компанията е събрала 46.5 млн. долара в комбинация от капитал и дълг. Инвеститорите в новата сделка са имена като TenOneTen, Rembrandt VC, Hawke Ventures, DragonX, FJ Labs, Interlace, Riverpark Ventures, Comma Capital, Kotti Capital, Alumni Ventures Group, Джейсън Фингър и група ангелски инвеститори.