Eleven търси млади компании, в които да вложи по 300 хил. евро

Всеки от избаните в програмата Eleven Alpha освен финансирането ще получи и индивидуален план за растеж срещу 10% дял за фонда

Eleven Ventures    ©  Eleven Ventures
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Капитал за български стартъпи в ранен етап на развитие все пак има. Въпреки изтеклия наскоро мандат на фонд мениджърите на държавния Фонд на фондовете, които отпускаха финансиране на проекти на ниво идея и в начален етап на развитие, в локалната екосистема има алтернативи, от които млади компании могат да се възползват, докато чакат новите фондове на ФнФ.

Една от тях е програмата Eleven Alpha, която за втора поредна година организира българският фонд за рисков капитал Eleven Ventures, който основно управлява ресурс от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). В рамките на три месеца избраните участници в програмата компании ще получат финансиране в размер на 300 хил. евро, индивидуален план за растеж, както и ноу-хау от партньорите във фонда и тяхната мрежа от контакти, срещу 10% дял в участващите дружества.

"Първото издание на Eleven Alpha беше завръщане към корените на Eleven. Търсехме "строители на бъдещето", срещнахме мнозина и подкрепихме тези, които наистина се отличиха. Днес сме готови с версия 2.0," казва Ивайло Симов, партньор в Eleven Ventures.

Кандидатстването за участие е отворено до 7 март, а самата програма ще стартира през май. Лимит на участниците все още няма, но в изданието на Alpha през 2023 г. едва 4 компании получиха достъп до програмата и е вероятно числото тази година да е близо до това.

От нула до готов продукт

В рамките на Alpha екипите на Eleven и стартъпите ще изготвят план за развитието им с една основна цел - достигане до валидация на продукта. Кандидати могат да са екипи с идея и първоначален прототип или такива с вече плащащи клиенти, като приоритетни са кандидати от четирите сектора, в които фондът традиционно влага капитал: финтех, здравеопазване, бъдеще на работата и бъдеще на храните.

"След потвърждаване на сделката основателите получават достъп до всички знания и ресурси на Eleven. Екипът ни ще осигури постоянна подкрепа и ще работи лично с предприемачите, за да се разработи индивидуален план за развитие на компаниите им, който да им помогне в достигането на product-market fit и следващия етап на развитие," обясняват от фонда.

Alpha ще протече в три етапа: Discover (открий), Design (проектирай) и Deliver (достави). "В първата фаза предприемачите ще трябва да опознаят своите клиенти, да разберат нуждите им. Във втора ще прецизират изграждането на модел, от който клиентите им да се възползват. Накрая ще изградят стратегия за излизане на пазара и продажби на клиенти, като тогава вече ще работят над стратегия за следващ рунд на финансиране," разказват от Eleven.

Как се кандидатства

Процесът на кандидатстване е значително по-бърз от традиционното кандидатстване за финансиране, където една сделка може да се проточи от 3 до 12 месеца, като се гарантира завършването на сделка в рамките на 8 седмици. Състои се от кратка форма за кандидатстване, среща с инвестиционния екип на Eleven, последвана от финална среща с партньорите във фонда и подписване на договор.