🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стартъп модели: Музикална група в мрежата; Виртуална терапия и HR на повикване

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Аудио

Музика за един мирен свят

Ново приложение със социален елемент дава възможност на музиканти и певци да си сътрудничат и да творят музика с хора от цял свят. Indaband е предназначено да накара хората, които обикновено свирят на инструмент или пеят сами, да се почувстват като част от световна група (оттам и името). Всеки потребител може да запише видеоклип, на който свири на инструмент, а други могат да добавят свои видеа отгоре, на които свирят на собствените си инструменти. Всичко, от което се нуждае всеки, е да започне да използва Indaband с чифт слушалки и смартфон. Indaband уведомява, когато някой сътрудничи с някоя от песните. Идеята дошла на основателите (които имали собствена банда) по време на пандемията, за да могат да свирят заедно. Така създали и Indaband. "Създаването на музика е много трудно и включва сложен софтуер. И така, цялата идея беше да преработим този процес от нулата и да го направим прост и във вашия смартфон", обяви пред TechCrunch съоснователят и изпълнителен директор Даниел Мурта. Indaband помага на потребителите да откриват песни и джемсесии с ежедневни подбрани плейлисти, които се гмуркат в различни жанрове като рок, джаз, хип-хоп и др. Потребителите ще могат да изграждат и свои собствени общности в приложението и евентуално дори да провеждат събития на живо.
Здравеопазване

Виртуална терапия

Когато Алекс Кац основава Two Chairs през 2017 г., той твърдо вярва, че терапията на живо е най-ефективната за психичното здраве. Two Chairs използваха технология - патентован алгоритъм, чрез който да открият най-добрите възможни терапевти за клиентите си, а сесиите се провеждаха основно в една от шестте стилно проектирани клиники на стартъпа, разположени из Сан Франциско. Когато COVID-19 избухна и целият свят се премести онлайн, компанията беше принудена да преразгледа своя подход "лице в лице". Макар сега Two Chairs да управлява поне един физически обект във всеки от трите щата, в които присъства - Калифорния, Вашингтон и Флорида - по-голямата част от над 500-те психоаналитици на компанията се срещат с пациенти виртуално. Въвеждането на модела на дистанционно лечение вероятно е помогнало на компанията да расте по-бързо (а със сигурност и по-евтино). От Two Chairs казват, че приходите са се увеличили осем пъти през последните три години. Компанията обяви кръг дялово и дългово финансиране от серия C на стойност 72 млн. долара, воден от фондовете Amplo и Fifth Down Capital, с което общото финансиране достигна 103 млн. долара.
Персонал

HR на повикване

Големите технологични компании са намалили наполовина екипите си за набиране на персонал при големите вълни на съкращения през 2022 и 2023 г. Paraform, HR платформа, насочена към стартиращи фирми, смята, че има възможност да използва групата от съкратени HR специалисти, които оттогава са започнали собствен бизнес, като същевременно помогне на младите компании да намерят нужните им хора. За да финансира това усилие, компанията набра стартов кръг 3.6 милиона долара, воден от A*, VC фонд, основан от Кевин Харц, съоснователя на Eventbrite и Xoom и първия инвеститор в Airbnb. Според основателите на компанията над 100 000 са били уволнените специалисти по набиране на персонал, което ги е накарало да станат независими. Така досега Paraform е привлякла в платформата си хиляди HR специалисти, които са свързали с над 200 компании при наемането на позиции. Стартъпът начислява абонаментна такса за публикуване на работни места в платформата и "такса за успех", когато е нает даден специалист. Приходите на Paraform са се увеличили 10 пъти от привличането на първата инвестиция - компанията генерира над 1 милион долара приходи с екип трима души през първата си година на работа, казват основателите пред TechCrunch.