🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Производството на риба и продукти от нея е надхвърлило 100 млн. лв.

През 2015 г. износът е удвоен, приходите нарастват с почти 50%

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Анализът за сектора е част от специалното издание "Регал 500+", което съдържа класация за най-големите производители на бързооборотни стоки в България през 2015 г. Подредени са 25-те най-големи производителя в 25 категории бързооборотни стоки, класирани по приходи от продажба на продукция за 2015 г. Вижте повече за изданието на www.regal.bg/500

Производството на риба и рибни продукти в България нараства с 48% през 2015 г. до 100.8 млн. лева, показва класацията "Регал 500+" за най-големите 25 компании в сектора. Основен сегмент с дял от 40% в него стават мидите и ракообразните в резултат на ръст от 129% до 41.7 млн. лева през годината. През 2014 г. с най-голям дял от продажбите беше преработката на вносна океанска риба. При нея също има увеличение, но по-малко—с 23% до 28 млн. лева, което я поставя на втора позиция. Спад (с 8.7% до 16.5 млн. лева) спрямо предишната година се наблюдава единствено при приходите от продажби на черноморска и сладководна риба. Производството на рибни филета нараства със 155.6% до 7.5 млн. лева. Увеличено е и производството на хайвер—с 18.4% до 7.1 млн. лева.

От общите приходи от продажби на риба и рибни продукти в България през 2015 г. зад граница са реализирани 62% (62.4 млн. лева). Експортът се е удвоил спрямо предишната година. На вътрешния пазар също има ръст в продажбите, но само от 4%.

Най-експортно ориентиран сегмент също като през 2014 г. са мидите и ракообразните—96% от продукцията се продават зад граница. При хайвера този дял е 90%. В най-голяма степен за вътрешния пазар отиват рибните филета—83% от приходите са от продажби в страната.

Като производители в сектора са регистрирани 40 компании, с четири повече, отколкото през 2014 г. (Възможно е тази картина да не е съвсем пълна, защото големи фирми, които имат и производство, са регистрирани в други сектори.) На 25-те водещи фирми се падат 95% от общата рибна продукция в страната.

Един над всички

Голямата новина в сектора през 2015 г. се нарича "Алмар сийфуд" АД (1). Фабриката му в Айтос влиза в експлоатация в средата на 2014 г. В нея се белят, мариноват и опаковат на ишлеме скариди, внос от Северно море. 2015 г. е първата пълна година на производство на фирмата и тя през нея оборотът ѝ нараства с 964% до 19.7 млн. лева. "Тъй като капацитетът на фабриката е на 98% зает, мислим за разширение на текущото производство или на инвестиция в ново такова, точно до старото", каза за "Регал 500+" изпълнителният директор на дружеството Ивайло Русинов. Той отдава успеха на дружеството на "стегнатия, организиран и отдаден на работата колектив" и на факта, че продукцията се изнася 100% за Европа. Айтоските скариди се подават в най-големите световни търговски вериги в Швеция, Норвегия и Дания. С равни дялове в дружеството са Петко Русинов, децата му Ивайло Русинов и Зорница Русинова-Караманова и шведският гражданин Клаес Торстен Боберг.

Името на Петко Русинов е свързано с още една компания в класацията. Заедно с Миндо Стоянов, брат му Станимир и Косьо Костов той е съдружник в "Делта индъстри" АД (7). Компанията има рибна фабрика в Созопол и цех за преработка на рибни продукти в Балчик. Мажоритарен собственик в нея е "Атком интернешънъл лимитед", регистрирано на Британските Вирджински острови. За сайт от компанията посочват този на "Атлантик" АД, което е собственост на децата на Петко Русинов—Ивайло и Зорница. "Атлантик" е известна марка на българската търговия с риба и рибни продукти. Според сайта ѝ има и две акваферми—за австралийски лаврак и за миди.

През 2015 г. "Делта индъстри" удвоява приходите си от продукция до 5.1 млн. лева, като те почти изцяло са реализирани на външни пазари. Това придвижва компанията три позиции нагоре в класацията спрямо предишната година. От приходите 55% идват от улов на рапани, които се изнасят като полуфабрикат за Корея и Япония. Други 45% се генерират от пушени, веяни, студено пушени и мариновани рибни деликатеси, произведени от океанска скумрия, херинга и сьомга и от черноморски риби—копърка, паламуд и лефер. От тази продукция 54% намират пазар в Швеция, 7%—Румъния, а според доклада за дейността 39% остават за българския пазар.

С оборот между 5 и 8 млн. лева

в класацията освен "Делта индъстри" са още пет компании. Всички те завършват 2015 г. с ръст на продажбите. За лидера на 2014 г.—"Север експорт" (2), той е почти 8%, а износът се увеличава с 15%. Основният бизнес на варненската компания е износ на замразено месо от рапани. От него идват 72% от приходите ѝ от продажби. Компанията има рибарско пристанище и риболовни кораби. Сама доставя рапани и суровина за продуктите си и прясна риба за магазините си. Освен това "Север експорт" внася, преработва и търгува с филета от океански риби. Произвежда във Варна мариновани и пушени продукти с марките "Север експорт" и "Варна фиш". Собственост е на седем физически лица, сред които и децата на основателя Йордан Харасимов.

Приходите от продажби на рибни консерви на "Диавена" (3), Шумен, през 2015 г. се увеличават с 26%. "Диавена" е първата частна фирма (от 1996 г.) за производство на консервирана риба (основно скумрия) в България. От 2011 г. започва да изнася за европейския пазар. През 2015 г. износът ѝ в този сегмент се удвоява в сравнение с предходната година и делът му от продажбите достига 46%. "Диавена" произвежда и месни консерви. Собственост е на Иванчо Железчев през фирмата му "Фруга" ЕАД, като малък дял има и Даниела Железчева.

С 21% са нараснали през 2015 г. приходите от продажба на продукция на "Есетра - комерс" ЕООД (4). Компанията, собственост на Атанас Чобанов, развъжда и отглежда есетрови риби в с. Болярци, община Садово. Основното ѝ производство е на черен есетров хайвер, който пласира изцяло на външни пазари. Тя е и единствен износител в сегмента на хайверите от България през 2015 г. Произвежда и малки количества замразена сладководна риба за вътрешния пазар.

"Рея фиш" ООД (5) e най-големият производител на родопска пъстърва. Създадена е през 1994 г. Собственост е на пет физически лица, включително и на управителя си Валери Баронов. Компанията затваря цикъла на производство, като към приватизираното рибовъдно стопанство в Доспат добавя люпилня за пъстърва от хайвер в Разлог и рибопреработвателно предприятие също в Доспат. Освен с пъстърва работи с всички черноморски риби и с много океански. Приходите ѝ от продажба на продукция през 2015 г. са се увеличили със 17.5%, но от експорт са намалели с почти 21%. Акцент в износа на компанията бяха пушените рибни филета, продавани в Западна Европа. В резултат делът на износа от продажбите ѝ се свива с 11 пункта до 21%.

С по-умерен ръст от 9% до 5.4 млн. лева завършва 2015 г. вторият голям производител на пъстърва—"П.А.Л-БГ" ЕООД (6), Компанията, собственост на Павлин Маринов, отглежда пъстърва в с. Беден, до Девин. Рибното стопанство е създадено през 70-те години на миналия век, но е модернизирано. На територията има модерно предприятие за преработка на риба. Към фабриката работи биологическа пречиствателна станция. Предприятието произвежда пъстърва, замразени океански риби, замразени филета, студено и топло пушени и веяни продукти, морски дарове, хайвери и салати.

Между 2 и 5 млн. лева

в класацията се подреждат осем компании. Продажбите на четири от тях нарастват двуцифрено, на три падат, а една е нова като производител в сектора.

Основната част от оборота на "Алком" ЕООД (8) идва от преработена скумрия. Фирмата, която е собственост на Иван Илиев Илиев от Велико Търново, увеличава продажбите си с почти 54% до 4.2 млн. лева. Информацията за компанията е оскъдна, но вероятно е наследник на бизнеса на "Океан" ЕООД на същия собственик. Според сайта на"Океан" те са водещ вносител и доставчик на риба и рибни продукти.

"Електа" (9), Варна, завършва 2015 г. със спад от 8% до 3.8 млн. лева. През 2013 г. фирмата с едноличен собственик Любов Георгиева оглавяваше класацията на най-големите производители на риба и рибни продукти в България. После обаче започна да губи позиции заради свиване на бизнеса си с рапани. От него все още идват 85% от приходите ѝ и за 2015 г. тя е трета сред производителите в сегмента. "Електа" е създадена през 1995 г. във Варна като малко предприятие за преработка на рапани. През 2003–2004 г. влиза в действие модерно предприятие за преработка на риба.

Новост за класацията е "Си трейд 2011" (10) с едноличен собственик дружеството за пастети, стерилизирани меса и готови ястия "Компас". "Си трейд 2011" има приходи от продукция за 2015 г. на стойност 20.8 млн. лева. От тях 3.7 млн. лева идват от продажби в рибния сегмент, предимно за вътрешния пазар. Почти 85% от тях са на консервирана скумрия. От отчета за дейността на дружеството става ясно, че през 2015 г. то е инвестирало в придобиване на "утвърдени търговски марки стерилизирани рибни продукти", наело е производствени мощности, назначило е персонал и е организирало собствено производство на рибни консерви.

Вероятно става дума за наследство на "Славяна фиш", Перник, която беше номер 11 в класацията за 2014 г. и с която "Си трейд 2011" е имало търговски взаимоотношения. "Славяна фиш" е преустановила производството си в началото на 2015 г., през септември същата година е спряла плащанията към основния си кредитор "Алианц банк България". Завършила е годината със счетоводна загуба от 3 млн. лева, а после имуществото ѝ се разпродава от частен съдия-изпълнител.

На 11-а позиция в класацията е "Славянка" АД – Бургас, най-старото българско предприятие за производство на стерилизирани рибни консерви. Приходите му от продукция намаляват с 15% до 3 млн. лева, но пък износът се увеличава с 5% и вече генерира 76% от тях—с десет пункта повече, отколкото предходната година. "Славянка" произвежда под марките "Славянка", "Океания" и "Фрегата". Според сайта на дружеството негов изключителен представител за България е "Си трейд 2011".

С 16% намаляват приходите и на "Черноморски риболов – Бургас" АД (12) през 2015 г. Спадът на износа, от който идват 80% от тях, е по-малък—4%. Дружеството е наследник на дейността на бившето "Рибна промишленост", Бургас. Компанията е собственост на Владимир Стоянов и Емил Стоянов чрез дружеството им "Биесеф" ООД и на баща им Петър Стоянов. "Черноморски риболов—Бургас" се занимава с улов на черноморска риба и с преработката ѝ в собственото му предприятие.

ЕТ "Океан – Йордан Дончев" (13) произвежда рибни специалитети, предястия и морски деликатеси в с. Белчин, община Самоков. Оборотът му през 2015 г. нараства с 24% до 2.3 млн. лева. Продава на над 300 фирми—магазини, хотели, ресторанти, кетъринг компании—изцяло на вътрешния пазар.

Семейната фирма "Морски риболов – Несебър" ООД (14) преработва основно цаца. Продукцията, замразена и маринована, се търгува на вътрешния пазар на едро и на дребно. През миналата година продажбите са нараснали с 36% до 2.2 млн. лева. Фирмата има собствен риболовен кораб, цех за преработка и национална дистрибуция.

Ново за класацията е "Сий фууд" ЕООД (15)—дружество за улов, преработване, съхранение и търговия с рапани с едноличен собственик на капитала "Сиесайеф"АД. През 2015 г. цялата му продукция е изнесена за Корея.

С оборот

Между 1 и 2 млн. лева

в класацията има девет компании. С двуцифрен ръст (73%) е завършила годината софийската фирма "Натура вита" ЕООД, собственост на Уляна Александрова Хаджийска, която се занимава с преработка и износ на охлюви. С 27% се увеличават приходите и на "Три морета". Фирмата е с испанска собственост. В Карлово произвежда аншоа, консервирана чрез осоляване и предназначена изцяло за външни пазари. Едноцифрени са ръстовете при варненската "Мичик" (6.85%), бургаския износител на копърка "Динг-Павлови и сие" СД (2.88%) и "Ариел фиш" (1.71%)—също от Варна.

Двуцифрени спадове наблюдаваме при производителя на пъстърва в язовир "Кричим" "Ник – Хеда еко" ЕООД и при софийската "Вастон ІІ" ООД, която продава пресни и охладени рибни филета и замразена морска риба. Нови в класацията са две дружества. Варненската "Електа О9" на Валентин Иванов Георгиев влиза в класацията на 20-а позиция с 1.4 млн. лева от производство и продажби на рапани. "Турита" (24) e новорегистрирано дружество за опушване и осоляване на риба и морски деликатеси в град Куклен, до Пловдив, със собственици Джовани Пренчипе, Шереф и Кадир Вуран. То работи изцяло за износ.

Годишна класация Регал 500+





Най-големите производители в 25 категории на бързооборотни стоки в страната. Изданието съдържа информация за:

▪ 25 категории стоки, топ 25 компании във всяка от тях

▪ Финансови данни – продажби, износ и др.

▪ Анализ на развитието на секторите

Още информация може да намерите на www.regal.bg/500
Все още няма коментари
Нов коментар