🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оборотът в търговията приближава предкризисните си нива през февруари

Активността в леката промишленост все още е под натиск, а в електрониката расте

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Оборотът в търговията на дребно продължава да е под миналогодишните си стойности, но през февруари разликата е едва 0.5% спрямо предкризисните нива. За справка, през януари разликата беше 4.4%. Това показва бизнес статистиката на Националния статистически институт (НСИ), публикувана в петък. В същото време производството в промишлеността остава с 3.4% под стойностите от февруари 2020 г., а в строителството активността е с 4.2% по-слаба на годишна база.

Бизнесът се възстановява

Според данните на НСИ търговията на дребно расте с 3% през февруари спрямо януари. Активността идва от продажбите на нехранителни стоки, които са със 7.4% над нивото месец по-рано, докато в хранителните магазини обемът на оборота намалява с 0.2% на месечна база.

С цели 45% нараства оборотът от продажби на дрехи, обувки и текстил през февруари след отварянето на моловете, което извежда сектора на 1.7% над миналогодишното ниво. Добър ръст бележат също приходите от продажби на електроника (9.5% спрямо януари) и лекарства и козметика (8.6%), а оборотът в търговията на дребно с горива се повишава с 4.7%, но обемът на оборота остава с 15% под февруари 2020 г.

В промишлеността обаче производството на облекла и обувки остава потиснато - със съответно 8.8% и 25% под нивата от февруари 2020 г. Други браншове от леката промишленост като храни и напитки също остават под миналогодишните си нива - при напитките производството намалява с 43%, а при храните спадът е с 1%. Производството на текстил обаче е с 13.3% над миналогодишните си нива, а оборотът на фирмите производители е с 2.7% по-висок на годишна база, показва националната статистика.

Като цяло производството в преработващата промишленост намалява с 1.4% през февруари на месечна база и с 4.6% на годишна. Машиностроенето се свива с 6.9% на годишна база, но производството на комуникационна и компютърна техника расте с 15.3% спрямо февруари 2020 г.

Строителната активност също остава потисната през февруари - с 4.2% под нивото от година по-рано. Спадът идва изцяло от строителството на жилищни сгради, което е със 7.8% под предкризисните си нива, докато при инфраструктурното строителство се отбелязва ръст, макар и слаб - от 0.8% над февруари 2020 г. Индексът се изчислява на база отработените за месеца човекочасове в извадката от фирми, които НСИ следи.