🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През 2023 "Кауфланд" е "спасила" 11 млн. килограма храна

Разхищението на храна е глобално предизвикателство, сочи доклад на Програмата на ООН за околна среда

Годишно в България се изхвърлят 68 кг храна на човек от населението
Годишно в България се изхвърлят 68 кг храна на човек от населението
Годишно в България се изхвърлят 68 кг храна на човек от населението    ©  Лили Тоушек
Годишно в България се изхвърлят 68 кг храна на човек от населението    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 2023 търговската верига "Кауфланд" (Kaufland) е спасила 11 млн. килограма храна, която в противен случай е щяла да бъде изхвърлена заради изтекъл срок на годност. "Деветдесет процента от храните, наближаващи срока на годност, са спасени в резултат на ценовите ни намаления, които започват от 40% и достигат до 99%. Отчитаме над 80 000 промоционални предложения на година", съобщи Иван Чернев, изпълнителен директор на "Кауфланд България". По думите му компанията прилага цялостен подход в борбата с разхищението на храна, в който са включени всички подразделения - от "Снабдяване" и "Логистика" до търговските обекти в страната.

Фирмената политика

При наближаване края на срока на годност цената на продуктите се намалява, а стоките се позиционират на специално брандирани за целта места вътре в магазините, уточни Иван Чернев.

Модерна смарт AutoDispo система също подкрепя фирмената политика срещу разхищението на храна, като всеки ден управлява 21 000 артикула в 65-те хипермаркета на "Кауфланд" в страната. Комплексен математически алгоритъм позволява да се правят прогнози и да се генерират поръчки за доставка към филиалите. Прецизирането на доставките води до намаляване на хранителните отпадъци, обясни Иван Чернев.

Само 10% от храните в търговските обекти на веригата се предават за оползотворяване. В зависимост от вида им (плодове, зеленчуци, меса, яйца и др.) те се третират по различен начин. "През 2023 на общинската площадка (депото - бел. авт.) за биогаз "Хан Богров" са предадени 276 тона биразградими отпадъци само от магазините в София. Други 4000 кг храна с наближаващ срок на годност са дарени", съобщи още Иван Чернев.

Целта на Schwarz групата, част от която е и "Кафуланд България", е до 2030 г. количествата храна, които се изхвърлят, да намалеят с още 50% в сравнение с приетата за базова 2018 г.

Световен проблем

Разхищението на храна е глобално предизвикателство. "През 2022 г. в света са били изхвърлени 1 милиард тона годна храна според доклад на UNEP - Програмата на ООН за околна среда. Домакинствата разхищават 60% от храната, останалите 40% се разпределят между веригата за доставки и търговията с храна. Годишно в България се изхвърлят 68 кг храна на човек от населението. Само през 2022 са изхвърлени 478 600 тона храна", съобщи Даринка Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Според нея е нужно по-отговорно поведение на потребителите, както и мерки на държавно, регионално и глобално ниво, които биха намалили количествата изхвърлена храна.

Тя даде пример с Великобритания и Япония, където отпечатъкът върху околната среда, произтичащ от изхвърлянето на храна, е спаднал от 30% на 18%. "Това е резултат от обединените усилия на правителствата, градовете, бизнеса и хората", обобщи Даринка Георгиева.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар