Британската верига Holland & Barrett влиза в България през гръцката Fourlis

Първите франчайз магазини ще бъдат отворени тази година

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Гръцката Fourlis, която в България присъства с магазините IKEA и Intersport, е договорила нов франчайз за региона - с британската верига за витамини, добавки, козметика и други продукти за здраве Holland & Barrett. Обектите ще са в Гърция, Румъния и България, общо ще са 120, а първите ще отворят още тази година. Това е обявено в прессъобщение от Fourlis, които не отговориха на допълнителните въпроси на "Капитал".

Заедно с физически магазини ще бъде предложена и опция за онлайн пазаруване и доставки. Новата верига ще е конкурент главно на аптеки и специализирани магазини и вероятно ще има обекти в молове и на централни улици.

Какво продават в Holland & Barrett

Компанията е основана през 1870 г. в Хартфордшър, Англия. Първоначално е била магазин за дрехи и храни. От тогава до сега тя е сменяла собствениците си няколко пъти, изменяйки бизнес модела до сегашната му форма. Фокус на Holland & Barrett е продажбата на витамини, хранителни добавки, хомеопатични продукти и здравословни храни.

През 2017 г. компанията е купена за 1.8 млрд. паунда от L1 Retail, която се държи от руския олигарх Михаил Фридман. През групата си "Альфа" той има инвестиции в енергетика, телекомуникации, финанси, като Forbes оценява състоянието му на над 15 млрд. долара към 2021 г.

Веригата Holland & Barrett има над 1600 магазина и работи на франчайз в 18 страни по света, като почти половината обекти са във Великобритания и Ирландия.

За 2020 г. има годишен оборот 413 млн. паунда (11% спад спрямо предишната година) и 256 млн. паунда брутна печалба.

Гръцкият търговец Fourlis

Fourlis е основана през 1950 г. със седалище в град Маруси, Гърция. Тя има 3929 работещи в компанията, а CEO е Апостолос Петалас. Най-голям дял в компанията държи Дафни Фурлис със 17.66%. Следващите най-големи еднолични акционери са американският инвестиционен фонд Marathon Asset Group и мениджърът на взаимни и ETF фондове The Vanguard Group, съответно с 5.13% и 4.12%. Частни акционери държат 51.9% от акциите на борсово търгуваната компания.

Гръцката група държи франчайз за шведската верига IKEA за България, Гърция и Кипър. Fourlis управлява 7 магазина на Балканите - 5 в Гърция и по 1 в България и Кипър; 6 центъра за получаване и поръчки в Гърция и 3 в България. Другият голям франчайз, който държи Fourlis на Балканите, е мултибранд веригата Intersport. Fourlis разполагат със 119 магазина на Intersport - 50 в Гърция, 31 в Румъния, 24 в Турция, 9 в България и 6 в Кипър. Франчайзингът на IKEA носи основния дял в продажбите - например за първото тримесечие на миналата година от 185.7 млн. евро продажби 111 млн. евро са именно от мебелната верига.

Групата навлиза и в недвижимите имоти с формирането на Trade Estates Real Estates Investment Company през 2021 година.

За периода 2019-2020 година се наблюдава прираст от 22.24% на 27.97% на брутната печалба. Но за същия период се наблюдава и свиване на маржа на печалбата от -28.92% на -33.52%. Според независими финансови прогнози се очаква Fourlis да има ръст на печалбите в периода от следващите 1-3 години от 70.4%. Тези прогнози бяха преди обявяването на франчайзинга с Holland & Barrett. За изминалата година приходите са на стойност 407.78 млн. евро, печалбата е 2.44 млн. евро, а пазарната капитализация е 226.81 млн. евро.

На територията на България най-големи конкуренти в сферата на обзавеждане и домашни подобрения се явява Praktiker. По отношение на спортни магазини се явяват Sport Depot, които разполагат с 21 магазина из цяла България.

Българският пазар е рекордьор по консумация на антибиотици и фармацевтични продукти. Именно затова и за бъдещия франчайз на Fourlis се явяват най-големи конкуренти фармацевтичните компании и аптекарски обекти - SOpharmacy, "Медея", "Фармастор", а и HealthStore с 12 физически локации из страната и e-commerce компонент.