🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Вастон II", която продава пъстърва, ципура и лаврак на "Лидл"

Компанията за преработка на риба инвестира в нова производствена база и фотосоларна инсталация в Костинброд

(от ляво надясно) Христо Георгиев, Албена Стефанова - съдружници във "Вастон II", Любен Стойчев - част от екипа на "Стоково снабдяване" в "Лидл България"
(от ляво надясно) Христо Георгиев, Албена Стефанова - съдружници във "Вастон II", Любен Стойчев - част от екипа на "Стоково снабдяване" в "Лидл България"
(от ляво надясно) Христо Георгиев, Албена Стефанова - съдружници във "Вастон II", Любен Стойчев - част от екипа на "Стоково снабдяване" в "Лидл България"    ©  Вастон II
(от ляво надясно) Христо Георгиев, Албена Стефанова - съдружници във "Вастон II", Любен Стойчев - част от екипа на "Стоково снабдяване" в "Лидл България"    ©  Вастон II
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

За 12 години софийската компания "Вастон II" отчита 350% ръст в продажбите на риба и рибни продукти в магазините на "Лидл България", съобщи Христо Георгиев, който държи 50% в компанията и е неин управител. Сред основните продукти, които фирмата доставя на "Лидл" (Lidl), са пъстърва, сьомгова пъстърва, ципура, лаврак и различни замразени риби. Новост от тази година са овкусените рибни продукти.

"Годишно в магазините на веригата се продават около 2000 тона риба и рибни продукти. "Лидл" купува над 60% от рибата от български фирми. "Вастон II" осигурява половината от артикулите, които предлагаме постоянно в асортимента, и 54% от продажбите на рибата. Само за 2022 г. оборотът на компанията с "Лидл България" е около 8 млн. евро без ДДС", коментира Любен Стойчев, който е част от екипа на "Стоково снабдяване" в "Лидл България" и отговаря за доставките на прясно месо и риба. Доставките за веригата, изглежда, са основният източник на бизнес за "Вастон II" , тъй като общият оборот на дружеството за 2022 г. е малко под 19 млн. лв.

2010 г.: начало на сътрудничеството

"Вастон II" е създадена през 1993 г., когато започва търговия на едро с прясна, замразена и охладена риба и рибни продукти. Фирмата доставя и обработва риба от български рибовъдни стопанства, както и от внос.

Сътрудничеството с "Лидл" започва през 2010 г. "Изправихме се пред трудна, но постижима задача. В началото германският модел на работа не беше лесно приложим. Изискванията за температурен режим и за изследвания в акредитирана лаборатория например бяха предизвикателство, което доведе до непрекъснато усъвършенстване на продуктите и въвеждане на международни стандарти за качество", коментира Христо Георгиев. По думите му най-големият проблем в годините назад е бил свързан с липсата на квалифицирани кадри и опит, с обучението на персонала и трудната трансформация на българския модел на работа по германски стандарти.

В собствена база

В началото "Вастон II" работи в склад под наем. През 2003 г. дружеството изгражда собствена производствена база в София.

През 2021 г. фирмата инвестира отново в производствена база - този път над 3 млн. лв., която се намира в Костинброд и е разположена на 1100 кв. метра площ. Предприятието е снабдено с модерно оборудване, хладилни инсталации, пакетиращи линии и е сертифицирано по международния стандарт за качество и безопасност IFS.

Според Христо Георгиев поради географското разположение на България е невъзможно на пазара да бъде осигурена всякакъв вид прясна риба. Затова "Вастон II" предлага и размразена риба. Процесът на размразяване се извършва в специална камера, по специфична технология, с постоянен контрол на температурата, за да се гарантират не само добрият външен вид, но и вкусовите качества на рибата, обясни Георгиев.

"Базата е с до 7 тона капацитет за охладена пакетирана риба на смяна", уточни за "Капитал" Албена Стефанова, съдружник с останалите 50% дяла във "Вастон II".

Мониторинговата програма Codex Verified на "Лидл" следи за качеството, безопасността, свежестта и чистотата на рибните продукти. Те подлежат на ежемесечни лабораторни изследвания по редица критерии, за част от които все още няма нормативни изисквания, но веригата наблюдава превантивно. "Лидл" е единствената на пазара с подобна мониторингова програма за рибата, уточняват от търговската компания.

През 2016 "Вастон II" прави и първи износ чрез "Лидл" на охладена чистена пъстърва в магазини на веригата в Гърция. Фирмата продава около 30 тона на месец пъстърва, ципура и лаврак в обекти на веригата в Румъния.

По искане на "Лидл" дружеството е намалило дебелината на опаковките, а от три месеца има и собствен фотоволтаик. Инвестицията в него е 250 хил. лв., очакванията са той да осигурява поне 60% от нужната ни ел. енергия, посочи Христо Георгиев.

Според Търговския регистър през 2022 "Вастон II" отчита 31.5% ръст на продажбите спрямо предходната година, които достигат 18.614 млн. лв., и 1 млн. лв. печалба. Заетите в компанията са около 50.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amerikanbastard avatar :-|
    amerikanbastard
    • + 1

    В Лидл рибата е скапана, не е прясна!
    Добра риба има в Метро.
    Който не вярва да пробва, аз пиша на база епиричен опит.

    Нередност?
  • 2
    znayko84 avatar :-|
    znayko84

    Рибата в Лидъл е меко казано зле. Преди купувахме сьомга от там, но престанахме, защото буквално ти се гади от нея.

    Нередност?
Нов коментар