🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Фантастико" строи нов търговски център в столичния "Орландовци" за 23 млн. лева

Обектът ще заработи в края на тази година и е разположен на част от земята на бившия месокомбинат "Родопа"

Фантастико груп
Фантастико груп
Фантастико груп    ©  Фантастико груп
Фантастико груп    ©  Фантастико груп
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Българската верига "Фантастико" започна строителство на нов търговски комплекс в столичния квартал "Орландовци", който по план трябва да заработи в края на тази година. Инвестицията в него е за над 23 млн. лв. и ще разкрие нови 100 работни места, съобщиха от компанията.

Почти половината от сумата е за терена, който е в неочаквана за "Фантастико" зона - в съседство с централните софийски гробища, един не толкова луксозен квартал. От друга страна, районът е близо до центъра и има големи терени на бивши заводи, които са търсени за строителство на жилищни комплекси. Точно върху част от бившия столичен месокомбинат ще се изгради новият обект от веригата.

Вместо "Родопа"

Обектът се намира на ъгъла между улиците "Каменоделска" и "Малашевска". Строителството е върху собствен имот с 14 142 кв.м площ. Компанията е купила два имота, за да реализира проекта. Единият, незастроен имот, е бил част от Месокомбинат "Родопа", а другият имот не е бил част от месокомбината.

Справка в Имотния регистър показва, че през декември 2023 г. "Фантастико груп" е купила парцел почти 2.3 декара на "Каменоделска" от "Бултравел лизинг ко", която е свързана с Людмил Стойков. Тук посоченият материален интерес е едва 300 хил. лв.

Другата сделка явно е по-стара, защото се вижда вътрешно прехвърляне на 11.7 декара на ул. "Малашевска" през декември 2022 г. - от свързаното "Европа ВН" към "Фантастико груп", и още 2.4 декара от "Пикси-БГ лизинг" при цена от 2.7 млн. лв. В голямата сделка за почти 12 декара продавач през юни 2022 г. е отново "Бултравел лизинг ко", а посочената цена е 8 млн. лв. Накратко, инвестицията само в земята е около 11 млн. лв.

"Изборът на локация е продължение на пазарната стратегия на търговската верига да бъде близо до жителите на всеки град и район, в който оперира. Вярваме, че търговски комплекс "Фантастико" ще осигури висококачествени стоки и услуги за жителите на район "Сердика" и по-специално за жителите на кв. "Орландовци", жк "Хаджи Димитър" , както и най-близките зони на централната градска част (район "Оборище"). До имота има бърз достъп от всички околни квартали чрез леки автомобили и градски транспорт", коментираха за "Капитал" от компанията.

Търговският център ще бъде разположен върху 4707 кв. метра разгъната застроена площ, като 1292 кв. метра ще се отдават под наем - на магазини за бърза мода, аптека, станция за куриерски услуги, каса за заплащане на битови сметки, застрахователен брокер. Супермаркет "Фантастико" ще предложи 40 000 артикула, уточниха за "Капитал" от веригата.

Търговският комплекс ще разполага с оборудване от най-висок клас и собствена фотоволтаична система, паркинг със зарядни станции за електромобили, детска площадка, зелени площи. Главен изпълнител на обекта е "АТ Инженеринг 2000".

Продължаващи инвестиции

Изграждането на новия търговски център е част от инвестиционната програма на "Фантастико" за 2024 г. В следващите дни ще приключи реновирането на емблематичния първи магазин на веригата, който се намира на ул. "Оборище" 72 в столицата, съобщиха за "Капитал" от компанията.

В края на май тази година ще заработи разширената логистична база в гр. Елин Пелин, която се намира непосредствено до вече съществуващите фирмени складове. От "Фантастико" определят този проект като стратегическа. Инвестицията в съоръжението, което се разпростира върху над 36 000 кв. метра площ, е 36 млн. лева. С отварянето му компанията ще разкрие около 70 нови работни места. Новоизградената част от логистичния хъб на "Фантастико" ще разполага с 27 хидравлични рампи, а обработваните дневни количества стоки ще се увеличат с между 150 и 200 тона дневно. Логистичната база ще разполага и с фотоволтаична инсталация с мощност 980 kWp. Общо 255 души са ангажирани в строителството на обекта, включително екипите на подизпълнителите, обявиха от "Фантастико" за "Капитал".

До края на годината трябва да приключи и изграждането на супермаркет "Фантастико" в столичния кв. "Левски Г" на бул. "Владимир Вазов", в близост до новострояща се метростанция. Търговският обект ще бъде с 5088 кв.м разгъната застроена площ, а инвестицията в него е близо 19 млн. лв. Освен супермаркет и там ще има наематели - застрахователен брокер, зоомагазин, аптека, каса за битови сметки, станция за куриерски услуги. Главен изпълнител на проекта е "Бараж груп", уточниха за "Капитал" от веригата.

Компанията

"Фантастико груп" е българска семейна компания, която притежава 45 супермаркета на територията на София, Банкя, Елин Пелин, Перник, Кюстендил и Ботевград. Портфолиото на дружеството включва още търговски център SkyCity Mall, боулинг зали MegaXtreme Bowling, ресторанти MyChoice и залата за събития JoyStation.

Според последните налични данни групата "Фантастико" (която включва "Европа ВН", "Евро харт", "Винтерко БГ", "Ван холдинг", ЕТ "Валери Николов", "Юнисейф", "Дар ГН") има приходи 827 млн. лева за 2022 г.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    odiseiodipii avatar :-|
    Goro
    • - 5
    • + 1

    Продължаваме да заменяме производството с прекупваческа дейност и сериозни инвестиции в унищожението на населението от не-търговски произход, като създаваме работни места за касиерки и обслужващ персонал.

    Браво, бе, душици златни! Да илядите!

    Нередност?
  • 2
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 3
    • + 1

    Персоналът на Фантастико те гледа кисело и сърдито още от момента в който прекрачиш прага на техния обект. Те са перманентно обидени на целия свят! Веднага си проличава, че са българска верига, захранена не само с комунистически пари, но и със същия манталитет!

    Нередност?
  • 3
    xka07578685 avatar :-|
    Тирбушон
    • - 2
    • + 3

    Aз пазарувам преоритетно във Фантастико, защо печалбите на дружеството не се изнасят извън България. Имат някои свежи и уникални предложения като суши щанда например, които демонстрират креативност. Успех им желая!

    Нередност?
  • 5
    g. avatar :-?
    pariah
    • - 1
    • + 3

    Много добре.
    Работя наблизо и това ще е много голямо удобство за мен, още повече, че асортиментът на веригата е добре балансиран - ако трябва да избирам между Лидл, Кауфланд, Билла и Фантастико, без да мога да посещавам повече от един супермаркет, изборът ми ще бъде точно Фантастико. Иначе има и интересни неща и в Лидл и Кауфланд. Билла никога не е имамла с какво да ме "грабне".

    Нередност?
  • 8
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 1

    До коментар [#2] от "sqw":
    Чунким на Гняусланд и Лайнолидъл те гледат с благоденствие!

    Нередност?
  • 9
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 1

    Успех на новия обект! Определно предпочитана верига от моето семейство в няколко направления:
    - точната големина магазин с ранообразни марки. Лидъл също са компактни, но пък предимно има техни марки, което не ми харесва.
    - на касата ти пълнят торбичката. Комфортно е. Никой друг не го прави от големите, а в Лидъл е откровено неудобно.
    - адекватна топла витрина. Лидъл и Фауланд нямат, а Била въобще няма да ги коментирам - все едно и те нямат.
    - веригата е БЪЛГАРСКА!

    Единственото слабо място са плодовете и зеленчуците. Не един път съм подападал на продукти, които или са с ниско качество и откровено не стават.

    Нередност?
Нов коментар